Latest News

Η διοργάνωση που άλλαξε την ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης. Για πρώτη φορά η τηλεοπτική κάμερα έβγαινε από το στούντιο και μετέδιδε ένας πραγματικά σημαντικό γεγονός σε όλη την Ευρώπη


Η ελληνική τηλεόραση άρχισε την πορεία της στο χρόνο και στη ζωή μας τον Φεβρουάριο του 1966. Η πειραματική της περίοδος κράτησε αρκετά. Το 1967 με το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών ανατράπηκαν όλα τα σχέδια που υπήρχαν.

Οι στρατιωτικοί άργησαν να καταλάβουν τη σημασία της. Και την ανακάλυψαν μάλλον τυχαία. Με τις δημοφιλείς αθλητικές διοργανώσεις και σήριαλ.Το 1966 ένα χρόνο πριν τη δικτατορία η Ελλάδα είχε αναλάβει να διοργανώσει το 1969 το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου. Ανακατασκευάστηκε το Καραϊσκάκη που από Ποδηλατοδρόμιο έγινε Στάδιο, για να γίνει Γήπεδο το 2004 με αφορμή τους Ολυμπιακούς.


Παράλληλα με τη δέσμευση για τη κατασκευή Σταδίου η ελληνική πλευρά ανέλαβε και τη δέσμευση για τηλεοπτική κάλυψη. Όμως τι κάλυψη να γίνει αφού δεν υπήρχαν συνεργεία Εξωτερικών Μεταδόσεων;


Συνέντευξη του Γιάννη Διακογιάννη σε εφημερίδα της εποχής
Ο ΣΕΓΑΣ ως διοργανωτής ανέλαβε να καλύψει το κόστος της απόκτησης των ανάλογων μηχανημάτων που στη συνέχεια πούλησε –με ζημιά- στην ΕΡΤ που λεγόταν ΕΙΡ (Εθνικόν Ίδρυμα Ραδιοφωνίας). Το «Τ» που σημαίνει «τηλεόραση» προστέθηκε αργότερα, όταν οι Συνταγματάρχες κατάλαβαν ότι αυτό ήταν το ισχυρό μέσο για να περάσουν τη προπαγάνδα τους.Ο ΣΕΓΑΣ πλήρωσε 60 εκ. δρχ της εποχής – ποσό αρκετά υψηλό – για να αγοράσει τέσσερα συνεργεία εξωτερικών μεταδόσεων από την Αγγλία τα οποία στη συνέχεια τα πούλησε αντί 34 εκ. δρχ στην ΕΡΤ (τότε ΕΙΡ) και στο στρατιωτικό κανάλι της ΥΕΝΕΔ. Τρία πήρε το κρατικό κανάλι κι ένα οι στρατιωτικοί.Τα τέσσερα van είχαν 14 κάμερες και τοποθετήθηκαν:
* Στο Στάδιο Καραϊσκάκη (5 κάμερες) όπου γίνονταν οι αγώνες
* Στον Μαραθώνα, στην εκκίνηση του Μαραθωνίου δρόμου
* Στο Παναθηναϊκό Στάδιο, στον τερματισμό του Μαραθωνίου, ενώ

* Ένα ακόμα Van ακολουθούσε τη διαδρομή των δρομέων του Μαραθωνίου.


Για πρώτη φορά οι τηλεθεατές είδαν «αργή κίνηση» που στη συνέχεια έγινε ο… εφιάλτης των διαιτητών
Τη παραγωγή στο Καραϊσκάκη που ήταν και το βασικό μέρος των αγώνων την είχαν αναλάβει Ιταλοί της RAI υπό τη διεύθυνση του Φράνκο Μοράμπιτα. Δεν τα πήγαν και τόσο καλά, αφού όπως διαβάζουμε στο τύπο της εποχής το BBC διαμαρτυρήθηκε για δύο παγκόσμια ρεκόρ που έχασε. Οι Έλληνες τηλεθεατές πάντως που δεν είχαν ξαναδεί αθλητική διοργάνωση σε απ’ ευθείας σύνδεση μαγεύτηκαν από το αποτέλεσμα.


Ο Γιάννης Διακογιάννης σε φωτογραφία
της εποχής

Την παραγωγή του Μαραθωνίου την είχαν αναλάβει Γάλλοι τεχνικοί.
Την ίδια μέρα που άρχισαν οι αγώνες το ΕΙΡ εγκαινίασε και τον πομπή της Πάτρας. Ήταν η τρίτη πόλη μετά την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη που θα μπορούσε να δει τηλεόραση.
Τις περιγραφές στο ΕΙΡ τις έκανε ο Γιάννης Διακογιάννης με σχολιαστή το Νίκο Γεωργόπουλο, παλιό Βαλκανιονίκη.Στην ΥΕΝΕΔ το γενικό συντονισμό ανέλαβε ο Κώστας Σισμάνης και τις περιγραφές οι Μανώλης Βασιλαράς, Βασίλης Γεωργίου και Στάθης Γαβάκης. Το στρατιωτικό κανάλι επειδή έπαιρνε την εικόνα του ΕΙΡ που έδινε στη Eurovision κατασκεύασε ένα μικρό στούντιο από το οποίο έβγαζε συνεντεύξεις των πρωταγωνιστών.

Οι αγώνες αποτέλεσαν μια καλή ευκαιρία για να διαφημίσουν τα καταστήματα ηλεκτρικών ειδών τις τηλεοράσεις τους.


Ο Βασίλης Γεωργίου σε φωτογραφία
της εποχής
Δείτε το πρόγραμμα των αγώνων


Εθνικό Δίκτυο

Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου

15:00-16:00 Τελετή Ενάρξεως

17:00 -21:45 Αγωνίσματα 1ης μέρας

Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου

15:00 – 19:30 Αγωνίσματα 2ης μέρας

Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου

16:30 – 17:30 (μόνο ΥΕΝΕΔ) οι Βασίλης Γεωργίου και Στάθης Γαβάκης παρουσιάζουν τους πρωταγωνιστές των αγώνων

17:30 – 21:20 Αγωνίσματα 3ης μέρας

Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου

17:00-20:30 Αγωνίσματα 4ης μέρας

Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου

17:50-20:10 Αγωνίσματα 5ης μέρας

Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου


15:55 – 19:30 Μαραθώνιος δρόμος – Τελετή ΛήξεωςΔείτε ένα σπάνια βίντεο από τους αγώνεςΔείτε τον Βαλερί Μπορζόφ να νικά στα 100μ
Δείτε διαφημίσεις τηλεοράσεων με αφορμή του αγώνες


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝΕΞΙΤΗΛΟ Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.