Latest News

Τα 10 απόλυτα φρούτα για χτίσιμο μυών

Όταν σκεφτόμαστε το χτίσιμο των μυών, η κατανάλωση φρούτων συνήθως δεν είναι το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό. Τα φρούτα είναι ένα βασικό στοιχείο-κλειδί σε μια διατροφή για χτίσιμο μυών. Γιατί;


Τα φρούτα περιέχουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως β-καροτίνη, βιταμίνη Ε, βιταμίνη C και άλλα μέταλλα που διατηρούν τη ζωή. Τα αντιοξειδωτικά στα φρούτα είναι απαραίτητα για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ αποτελούν και μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην ομαλή κίνηση του πεπτικού μας σωλήνα.

Η κατανάλωση φρούτων για να χτίσετε και να διατηρήσετε τη μυϊκή σας μάζα εξαρτάται από το timing. Τα φρούτα παρέχουν πολύτιμες φυτοχημικές ουσίες που ωφελούν την υγεία, αλλά η περιεκτικότητα τους σε φρουκτόζη θεωρείται ανησυχητική για πολλούς. Η ζάχαρη ή φρουκτόζη, στα φρούτα, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα από τους μύες. Μόνο το ήπαρ έχει τη δυνατότητα να μετατρέπει τη φρουκτόζη σε γλυκογόνο - τη μορφή αποθήκευσης των υδατανθράκων.

Όταν τα επίπεδα γλυκογόνου στο ήπαρ είναι πλήρη, η ζάχαρη (φρουκτόζη) μετατρέπεται σε λίπος, το οποίο σημαίνει ότι η καλύτερη στιγμή να τρώμε φρούτα είναι με άδειο στομάχι.

Δοκιμάστε αυτά τα φρούτα για πρωινό, πριν και μετά την προπόνηση, στη διατροφή για χτίσιμο των μυών σας.

Πορτοκάλια. Αντί να πάρετε συμπλήρωμα νιτρικού οξειδίου (γνωστό στους περισσότερους bodybuilders), φάτε ένα πορτοκάλι περίπου 30 λεπτά πριν την προπόνηση σας, για να ανατινάξει τις ελεύθερες ρίζες και τις τοξίνες. Η βιταμίνη C από το πορτοκάλι φρουρεί το νιτρικό οξείδιο στο σύστημά σας από το να εξαντληθεί. Το μονοξείδιο του αζώτου ενισχύει τη ροή του αίματος, παρέχοντας οξυγόνο σε ομάδες μυών, συμβάλλοντας έτσι, στην οικοδόμηση και διατήρηση της μυϊκής μάζας.

Κεράσια. Αυτοί οι μικροί πολύτιμοι λίθοι είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά και ισχυρά αντιοξειδωτικά. Επιλέξτε μια χούφτα γλυκά κόκκινα κεράσια μετά από την προπόνηση για ενισχύσετε την ανάκτησης των μυών και να μειώσετε τη φλεγμονή. Οι διαλυτές ανθοκυανίνες, που κάνουν τα κεράσια κόκκινα, μαζί με τις φυτοστερόλες (φυτικά στεροειδή), θα σας κάνουν να φαίνεστε αλλά να αισθάνεστε όμορφα!

Γκρέιπ Φρουτ. Είτε επιλέξετε ροζ ή κόκκινο γκρέιπφρουτ, σίγουρα θα δείτε και θα αισθανθείτε διαφορά στο σώμα σας. Μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν γκρέιπφρουτ (χυμό ή ολόκληρο το φρούτο) 3 φορές την ημέρα, παρατήρησαν απώλεια βάρους χωρίς να κάνουν κάποια δίαιτα.

Καρπούζι. Ανεξάρτητα από το ότι είναι νόστιμο και αποτελεί το καλοκαιρινό φαβορί, το καρπούζι είναι «φορτωμένο» με κιτρουλίνη, ένα αμινοξύ που μετατρέπεται σε αργινίνη, η οποία αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος, βοηθώντας έτσι στην ανάπτυξη και διατήρηση της μυϊκής μάζας.

Μήλα. Ένα μήλο την ημέρα μπορεί να κρατήσει το γιατρό πέρα, αλλά κάθε σοβαρός body builder ξέρει ότι ένα μήλο την ημέρα θα σας βοηθήσει να μείνετε «στεγνοί» και σε φόρμα. Τα μήλα περιέχουν πολυφαινόλες - μικροθρεπτικά συστατικά που βελτιώνουν την καρδιαγγειακή λειτουργία, καθώς και τη λειτουργία των κυττάρων. Φάτε ένα πριν την προπόνηση για καλύτερα αποτελέσματα.

Ανανάς. Ένα φλιτζάνι ανανά κομμένο σε κύβους, το πρωί, είναι ένα καλό ξεκίνημα για κάθε μέρα. Ο ανανάς είναι μέλος της οικογένειας bromeliad, μια οικογένεια φυτών που είναι γνωστή για τα αντιοξειδωτικά, αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες και βιταμίνες της. Φάτε ένα φλιτζάνι ανανά κομμένο σε κύβους μετά την προπόνηση σας, για ενίσχυση της ανάκτηση των μυών και της συνολικής υγείας.

Πεπόνι. Το πεπόνι είναι ένα αγαπημένο καλοκαιρινό φρούτο και εύκολα προσβάσιμο αυτή την εποχή του έτους. Πέραν του ότι είναι γλυκό και ζουμερό, το πεπόνι είναι ένα εξαιρετικό φρούτο για χτίσιμο μυών. Φάτε πεπόνι με άδειο στομάχι μετά από έναν καλό νυχτερινό ύπνο ή φάτε μερικές φέτες πεπόνι μετά από την προπόνηση.

Μπανάνα. Μια καλή επιλογή για πρωινό οικοδόμησης μυών (με άδειο στομάχι), οι μπανάνες περιέχουν κάλιο, το οποίο είναι απαραίτητο στο σχηματισμό των μυών και τη συντήρηση. Οι μπανάνες βοηθούν στο να κρατηθούν τα επίπεδα του γλυκογόνου σταθερά, προλαμβάνοντας βλάβες των μυών. Οι μπανάνες είναι ένα υγιές «fast-food», επειδή μεταφέρονται εύκολα και μπορείτε να τις έχετε στην τσάντα του γυμναστηρίου σας.

Φράουλες. Σπουδαίες ως συστατικό σε ένα smoothie πριν από την προπόνηση, οι φράουλες περιέχουν φλαβονοειδή που είναι καλά για σας. Οι φράουλες είναι ένα υγιεινό σνακ που θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τη μυϊκή μάζα σας, διατηρώντας παράλληλα χορτάτους.

Βατόμουρα. Όπως οι φράουλες, τα βατόμουρα αποτελούν ένα φοβερό συστατικό για smoothie, αλλά είναι επίσης «φορτωμένα» με φλαβονοειδή, αντιοξειδωτικά και πεντανόστιμα μικρο-θρεπτικά συστατικά που διατηρούν την υγεία των μυών. Προσθέστε τα βατόμουρα στη λίστα των φρούτων για αναδόμηση των μυών για να σας κρατήσουν δυνατούς και σε φόρμα.

Η καλύτερη στιγμή για να τρώτε φρούτα είναι με άδειο στομάχι, αμέσως μετά το πρωινό ξύπνημα ή ως σνακ όλη την ημέρα. Η φρουκτόζη που καταναλώνετε το πρωί δεν θα μετατραπεί σε λίπος (αν τρώτε μόνο φρούτα). Όπως ισχύει στα περισσότερα τρόφιμα, παν μέτρον άριστον!

Τίνα Καραΐσκου- Τελειόφοιτος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr tinakaraiskou@gmail.com, logodiatrofis.gr

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝΕΞΙΤΗΛΟ Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.