Γράφει η Έφη Μεσιτίδου, Ψυχολόγος
Είχες ποτέ κάποια σημαντική σχέση με νάρκισσο; Είτε ήταν σύντροφος, σύζυγος, γονιός, προϊστάμενος/η, φίλη/ος, αδερφή ή αδερφός. Πώς σε έχει επηρεάσει;
Ποια είναι 5 από τα σημάδια ότι ήσουν ή είσαι θύμα ναρκισσιστικής κακοποίησης;
1. Αυτο-αμφισβήτηση
Μπορεί να δυσκολεύεσαι να πάρεις απλές αποφάσεις, όπως να παραγγείλεις στο εστιατόριο, ή αν θα βγεις το βράδυ. Φαίνεται ότι αυτή η διαδικασία καθημερινών αποφάσεων «βραχυκυκλώνεται» επειδή δεν εμπιστεύεσαι πλέον την κρίση σου.
2. Αίσθηση ότι είσαι αβοήθητη/ος
Μοιάζει σαν ότι και να κάνεις σ’ αυτή τη σχέση, δεν έχει αποτέλεσμα. Μπορεί να δοκιμάζεις με το καλό, ή με την τήρηση απόστασης, ή προσπαθείς να επικοινωνήσεις περισσότερο. Όμως τίποτε δεν βοηθάει. Και λες «αισθάνομαι αβοήθητη/ος», και αυτή η αίσθηση αρχίζει να εξαπλώνεται και σε άλλους τομείς της ζωής σου.
Το άσχημο είναι ότι μετά από την αβοηθησία έρχεται συχνά η απελπισία που αρκετές φορές σχετίζεται με κατάθλιψη.
3. Κοινωνική απόσυρση
Οι άνθρωποι συχνά αισθάνονται ντροπή, σύγχυση, ταραχή και ταπείνωση που βρίσκονται σε τέτοιες σχέσεις. Δεν μπορούν να βρουν τρόπο να ξεφύγουν, συχνά φοβούνται ότι θα τους επικρίνουν, σκέφτονται ότι είναι ανόητοι που βρίσκονται σε μια τέτοια κατάσταση.
Ως αποτέλεσμα, αντί να δουν τον εαυτό τους ως άνθρωπο, όπως όλοι μας θα μπορούσαμε να βρεθούμε σε παρόμοια κατάσταση, συχνά απομακρύνονται από τους ανθρώπους γύρω τους.
Και κάποιες φορές φοβούνται ότι αν μοιραστούν τι συμβαίνει στη σχέση τους, οι άλλοι θα τους πουν «πρέπει να φύγεις» και δεν αισθάνονται έτοιμοι ακόμη.
4. Έντονο άγχος
Αν και ζούμε σε έντονα αγχώδη εποχή και όλοι έχουν άγχος, εδώ μιλάμε για ένα συγκεκριμένο είδος άγχους. Το άγχος που προέρχεται από την αίσθηση αβοηθησίας, και εκδηλώνεται με τη συνεχή ανησυχία όχι μόνο για τη σχέση αλλά και για ένα σωρό θέματα.
Άγχος τι θα γίνει αν τελειώσει αυτή η σχέση, αλλά και άγχος τι θα γίνει αν συνεχιστεί αυτή η σχέση. Και αυτό μπορεί να έχει αντίκτυπο σε άλλους τομείς της ζωής όπως στο φαγητό, στον ύπνο, και οδηγεί σε μια γενική ανησυχία που μπορεί πραγματικά να διαλύσει το άτομο.
5. Χρόνια αμφιβολία
Κατά κάποιο τρόπο σχετίζεται με την αυτο-αμφισβήτηση αλλά εδώ αφορά σε μεγαλύτερα ζητήματα. Τι θα γινόταν αν είχα κάνει αυτό; Τι θα γινόταν αν δεν είχα κάνει εκείνο; Και το άτομο συχνά παραλύει μέσα σε αυτές τις σχέσεις.
Αισθάνεται ότι δεν μπορεί να κινηθεί προς καμία κατεύθυνση. Δεν μπορεί να κινηθεί προς την έξοδο απ΄ τη σχέση, δεν μπορεί να κινηθεί προς τη συζήτηση για τη σχέση. Και δεν μπορεί να κινηθεί και σε άλλους τομείς της ζωής του.
Πολλά άτομα σε τέτοιες καταστάσεις νιώθουν ότι προς όποια κατεύθυνση και αν κινηθούν προχωράνε προς την άβυσσο. Οπότε αισθάνονται απόλυτη παράλυση. Και μετά αρχίζουν να επανεξετάζουν κάθε μια απόφαση που πήραν σε όλη τους τη ζωή.
Και φυσικά υπάρχουν και πολλά άλλα σημάδια όπως κατάθλιψη, στενοχώρια, ευερεθιστότητα, αλλά αυτά τα 5 σημάδια είναι αυτά που κλασικά βλέπουμε σε ανθρώπους που υποφέρουν από ναρκισσιστική κακοποίηση.
Όμως, αν και μπορεί να αισθάνεσαι κάποιες φορές ότι είσαι αβοήθητη/ος και απελπισμένη/ος, να ξέρεις ότι στην πραγματικότητα υπάρχει και βοήθεια και ελπίδα!
Dr. Ramani Durvasula @ MedCircle
Click here for more...
from #Bangladesh #News aka Bangladesh News Now!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου