Latest News

Αψηφιά: Η άγνωστη νησίδα της Φωκίδας με τον ιστορικό φάρο (βίντεο)

 


Μια ανάσα από την Αθήνα, µε αναρίθμητες φυσικές ομορφιές και έναν αρχαιολογικό χώρο παγκόσμιας φήμης, η Φωκίδα αποτελεί έναν προορισμό ανεξερεύνητο, αλλά μοναδικό! Συνδυάζοντας ιδανικά βουνό και θάλασσα, προσελκύει τους επισκέπτες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ωστόσο, στον νομό Φωκίδας θα βρείτε και μια άγνωστη νησίδα, με δύο παραλίες περιτριγυρισμένη από κρυστάλλινα νερά, την Αψηφιά.


Η νησίδα Αψηφιά


Η Αψηφιά είναι μια νησίδα της Φωκίδας με μεγάλη ομορφιά αλλά και ιστορία που ελάχιστοι γνωρίζουν. Πιο συγκεκριμένα, εκεί βρισκόταν σύμφωνα με τους αρχαιολόγους το ιερό του θεού Απόλλωνα. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τις αρχαιολογικές ανασκαφές ότι η ιστορία του νησιού αρχίζει κάπου στην ύστερη Ρωμαϊκή περίοδο.


Ενώ θα προσεγγίζετε την νησίδα με σκάφος θα δείτε να στέκει αρχοντικά ένας παλιός φάρος. Είναι χτισμένος εκεί από το 1887, μαζί με το σπίτι του φαροφύλακα. Στο νησί, βέβαια, δεν μένουν κάτοικοι ενώ το όνομα Αψηφιά, δόθηκε και επίσημα στην άγνωστη αυτή νησίδα το 1940.


Αυτή η μικρή νησίδα δίπλα στο Γαλαξίδι διαθέτει γαλαζοπράσινα νερά και μια ιδιαίτερη ομορφιά παρά το μικρό της μέγεθος. Είναι μόλις 180 μέτρα το μέγιστο μήκος της και 80 μέτρα το μέγιστο πλάτος της. Σε περίπτωση που αποφασίσετε να την προσεγγίσετε, έχετε την δυνατότητα να βουτήξετε στα καταπράσινα νερά της καθώς διαθέτει και δύο παραλίες.


Η Αψηφιά ως καταφύγιο


Η νησίδα Αψηφιά, όπως είπαμε, έχει και πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία, πέρα από ομορφιά. Χρησιμοποιήθηκε, λοιπόν, ως καταφύγιο από τις σλαβικές επιδρομές που γίνονταν την εποχή εκείνη. Σύμφωνα με πληροφορίες και ευρήματα από το Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών, ολόκληρη η ευρύτερη περιοχή φαίνεται πως κατοικούνταν ήδη από τη Πρωτοελλαδική περίοδο.


Δείτε την Αψηφιά μέσα από το βίντεο:


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝΕΞΙΤΗΛΟ Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.