Latest News

Οδοιπορικό στα Ιωάννινα - Στη πρωτεύουσα της Ηπείρου, στην πόλη των θρύλων


Τα Ιωάννινα, η πρωτεύουσα της Ηπείρου, αναπτύσσονται γύρω από την υπέροχη λίμνη Παμβώτιδα. Η φύση, το κλίμα και ο χαρακτήρας της πόλης ορίζονται από αυτήν την υδάτινη «κυρά». Η λίμνη, με τα ακύμαντα νερά και το μικρό νησάκι αποτελεί ένα φυσικό μνημείο, που γύρω του ζει και αναπνέει ολόκληρη η πόλη.

Η πρόσβαση στα Ιωάννινα έχει διευκολυνθεί πολύ από την ανάπτυξη του οδικού δικτύου. Μέσω Εγνατίας οδού απέχει μόλις 3 ώρες από τη Θεσσαλονίκη, ενώ από την Αθήνα υπάρχει η δυνατότητα της προσέγγισης μέσω Πάτρας, από τη θαυμάσια διαδρομή της γέφυρας Ρίου Αντιρρίου. Μπορείτε, επίσης, να πάτε με το ferry boat ως την Ηγουμενίτσα και από εκεί να συνεχίσετε οδικώς μέχρι τα Ιωάννινα. Η Ήπειρος εξυπηρετείται με πυκνά αεροπορικά δρομολόγια από το αεροδρόμιο King Pyrros. Όμως προσοχή διότι πολλές φορές λόγο τις ομίχλης που επικρατή κυρίως τις πρωινές ώρες πολλές πτήσεις ακυρώνονται λόγο ορατότητας.



Όταν φτάσεις στα Ιωάννινα καταλαβαίνεις ότι ο χρόνος έχει σταματήσει σε αυτό τον προικισμένο από τη φύση τόπο. Και αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, αφού πώς αλλιώς θα νιώσεις τη ζεστασιά της θερμής υποδοχής των ανθρώπων της!


Η πολιτιστική ιστορία των Ιωαννίνων, με τους μεγάλους πεζογράφους και ποιητές, τα καλλιτεχνικά και πνευματικά δρώμενα, που διοργανώνονται όλον τον χρόνο, δίνουν την ευκαιρία για μια γνωριμία με τις ρίζες της πνευματικής παράδοσης της Ηπείρου.



Ξεκινώντας το οδοιπορικό μας στον τόπο των θρύλων και των μυστικών, η πρώτη επαφή μας με την πόλη έγινε στο σημείο κατατεθέν της, τη λίμνη Παμβώτιδα και το νησάκι των Ιωαννίνων, το μόνο νησί λίμνης στην Ευρώπη που κατοικείται.

Μέχρι να φτάσεις στη στεριά του δεν μπορεί να μην θυμηθείς ότι σε αυτή τη λίμνη μαρτύρησε η κυρά Φροσύνη και 17 άλλες Γιαννιώτισσες μετά από διαταγή του Αλή Πασά με την κατηγορία ότι ζούσαν ανήθικα.


Στο νησάκι κατοικούν περίπου 100 οικογένειες. Έχει μήκος 1000 μέτρα, πλάτος 480 μέτρα, και βρίσκεται 59 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της λίμνης. Μπορεί κανείς να το επισκεφθεί καθημερινά καθώς εκτελούνται δρομολόγια με καραβάκια κάθε μισή ώρα μέχρι και τα μεσάνυχτα.



Το νησί είναι συνδεδεμένο με τη ζωή και το θάνατο του Αλή Πασά. Ο οικισμός του νησιού είναι και επίσημα ανακηρυγμένος παραδοσιακός οικισμός καθώς είναι χτισμένος ακολουθώντας την παραδοσιακή ηπειρώτικη αρχιτεκτονική με τις χαρακτηριστικές στέγες από σχιστόλιθο.


Δύο ώρες περιήγησης είναι αρκετές για να τον ανακαλύψετε, να δείτε τα παραδοσιακά σπίτια των κατοίκων με τους όμορφους κήπους, τα στενά πλακόστρωτα σοκάκια και τα καταστήματα με εκθέματα της γιαννιώτικης παραδοσιακής τέχνης.



Η Κυρα-Φροσύνη όπως έγινε γνωστή η Ευφροσύνη Βασιλείου (1773 – 11 Ιανουαρίου 1801) συνδέθηκε με την ιστορία του Αλή Πασά των Ιωαννίνων και το τραγικό τέλος της στις 11 Ιανουαρίου του 1801 τραγουδήθηκε σε δημοτικά τραγούδια αλλά έγινε και όπερα, μυθιστόρημα και ταινία.


Υπήρξε μητέρα δύο παιδιών και σύζυγος του εμπόρου και προκρίτου των Ιωαννίνων Δημητρίου Βασιλείου -επίσης ανιψιά του μητροπολίτη Λάρισας και μετέπειτα Ιωαννίνων Γαβριήλ Γκάγκα.



Ο Αλή Πασάς αποφάσισε να την εκτελέσει μαζί με άλλες 17 συντοπίτισσές της δια πνιγμού στη λίμνη των Ιωαννίνων, με την επίσημη αιτιολογία ότι ζούσαν ανήθικα, κάτι για το οποίο έχουν εκφραστεί αμφιβολίες και η Ευφροσύνη Βασιλείου έφτασε να θεωρείται έως και θύμα πολιτικών διώξεων.

Τα πραγματικά περιστατικά σε γενικές γραμμές έχουν χαθεί ή παραμορφωθεί από συναισθηματικούς, οικονομικούς, ακόμα και εθνικούς παράγοντες τόσο της εποχής εκείνης, όσο και των επόμενων δεκαετιών που μεταμόρφωσαν την Ελλάδα και τον τρόπο που η κοινωνία της αντιμετώπιζε παρόμοια γεγονότα.

Πέρα όμως από την ιστορική αυτή αναδρομή αξίζει να αναφέρουμε ότι το Νησί έχει σημαντικά θρησκευτικά μνημεία, λιθόστρωτα σοκάκια, όμορφα ασβεστωμένα σπίτια με λουλούδια στις αυλές τους, ταβέρνες και καταστήματα με είδη λαϊκής τέχνης, επίσης φημίζεται για την εκλεκτή κουζίνα του.


Τηγανητά βατράχια, χέλια, πέστροφες και κυπρίνοι προσελκύουν όσους λαχταρούν ξεχωριστές γεύσεις και γαστριμαργικές απολαύσεις.



Επιστέφοντας με τα καραβάκια στην πόλη των Ιωαννίνων, οι διαδρομές μέσα την πόλη, τα πολλά αξιοθέατα και τα μουσεία προσφέρουν την αίσθηση μιας άλλης εποχής, γεμάτης μυστικά και θρύλους. Θαυμαστά κτίρια, όπως η Οικία Χουσείν Ματέι, το Οθωμανικό Τέμενος του Βελή Πασά και ολόκληρο το ιστορικό κέντρο των Ιωαννίνων αποτελούν μοναδικά αξιοθέατα.



Η Καστροπολιτεία των Ιωαννίνων

Το επιβλητικό κάστρο των Ιωαννίνων χτίστηκε το 528 μ.Χ. από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό. Πρόκειται για το αρχαιότερο βυζαντινό φρούριο της ελληνικής επικράτειας, με αδιάκοπη ιστορία.

Με την πάροδο των ετών εξελίχθηκε σε μία πραγματική πολιτεία, στα πλαίσια της οποίας προόδευσε σε υψηλό βαθμό η πνευματική ζωή των Ιωαννίνων.


Στο ίδιο αυτό κάστρο έζησε ο Αλή Πασάς, αυτή η εμβληματική και αινιγματική μορφή της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Ο μεγάλος του έρωτας για την περιβόητη Κυρά – Φροσύνη έχει αφήσει έντονο απόηχο, που δονεί ακόμα την ιστορία της πόλης.



Το κάστρο χωρίζεται σε τέσσερα τμήματα: τον εξωτερικό περίβολο, τη βορειοδυτική ακρόπολη, όπου δεσπόζει το Ασλάν Τζαμί, τη νοτιοανατολική ακρόπολη με το περίφημο Ίτς Καλέ και, τέλος, την καθαυτό Καστροπολιτεία, την παλαιά, περίτειχη πόλη των Ιωαννίνων.

Τα Ιωάννινα υπήρξαν πολυπολιτισμική επικράτεια, με κυρίαρχο το χριστιανικό, το ισλαμικό και το εβραϊκό στοιχείο. Αυτή η συνύπαρξη έχει αφήσει έντονες μνήμες και καταγραφές στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

Η Στοά Λούλη


Η Στοά Λούλη είναι ένα από τα σημεία στα οποία οι τρεις κοινότητες συνεργάστηκαν και προόδευσαν. Η στοά αρχικά λειτουργούσε ως χάνι, για να μετατραπεί κατόπιν σε εμπορικό κέντρο μεγάλης σημασίας για όλη την Ήπειρο και σήμερα να είναι κέντρο γαστρονομίας.



Mια πέτρινη στοά στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της πόλης των Ιωαννίνων. Σήμερα, η Στοά Λούλη συνεχίζει να γράφει τη δική της ιστορία ως ένας μοναδικός τόπος ψυχαγωγίας.

Εκεί, σε αυτόν τον ατμοσφαιρικό χώρο, οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν το μενού με ορεκτικά και πιάτα φτιαγμένα με μεράκι, να πιουν το ποτό τους, να διασκεδάσουν, να χορέψουν.

Η Στοά Λούλη σάς περιμένει καθημερινά από τις 10 το πρωί μέχρι το βράδυ, με την κουζίνα να ανοίγει στις 12.30 το μεσημέρι.

Με θέα την Παμβώτιδα


Οι περίπατοι γύρω από τη λίμνη είναι μια ευκαιρία για να αφεθείτε στη δύναμη του νερού∙ να χαρείτε την δροσιά και την ηρεμία που προσφέρουν οι συστάδες με τα τεράστια πλατάνια. Όλη η παραλίμνια περιοχή αποτελεί μια ιδανική βόλτα, γεμάτη μικρά μαγαζιά και σπουδαία εστιατόρια, στα οποία συνδυάζονται οι εκλεκτές γεύσεις με το καταπράσινο τοπίο.



Προς τη βόρεια έξοδο των Ιωαννίνων, στον άξονα του Μετσόβου, βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Νικολάου των Κοπάνων, ονομασία που οφείλεται στο κοπάνισμα των ρούχων που έκαναν οι γυναίκες στις παραδοσιακές νεροτριβές της λίμνης. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση εδώ φυλακίστηκε η Κυρά – Φροσύνη, η μοιραία γυναίκα των Ιωαννίνων.


Ο δρόμος, καθώς συνεχίζει, οδηγεί σε ένα από τα ομορφότερα σπήλαια της Ευρώπης, το Πέραμα. Το σπήλαιο, το οποίο είναι προϊόν καρστικών φαινομένων, έχει ιστορία 1,5 εκατομμυρίων ετών.



Η ωραιότητα των θαλάμων του είναι απερίγραπτη. Η αίθουσα του Σταυρού, με τους ασβεστολιθικούς προσκυνητές, φαντάζει σχεδόν αδύνατον να έχει διαμορφωθεί χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση και όμως, πρόκειται για φυσικό γλυπτό, το οποίο κυριολεκτικά μαγνητίζει τον θεατή. Η αίθουσα των Μυθικών Ανακτόρων μοιάζει να αποτελεί κατοικία νεράιδων. Οι κρυσταλλοποιήσεις της οροφής δημιουργούν «πολυελαίους», που ξαφνιάζουν με την περίπλοκη δομή τους και την αρμονία των σχημάτων.



Η περιοχή γύρω από το σπήλαιο είναι ιδανική για να ατενίσετε τη λίμνη και να νιώσετε τη μαγεία της φύσης. Το τρενάκι του Περάματος ενώνει τα Ιωάννινα με τον γραφικό οικισμό και αποτελεί μία νοσταλγική επιλογή.

«Πασάς στα Γιάννενα»

Η έκφραση «Πασάς στα Γιάννενα» σημαίνει πως κάποιος απολαμβάνει την απόλυτη ευζωία. Πρόκειται για την συμπύκνωση, μέσα από τη λαϊκή γλώσσα, της εντύπωσης πως τα Ιωάννινα ήταν πάντα μια πλούσια και αριστοκρατική πολιτεία.

Η γαστρονομική πανδαισία των Ιωαννίνων είναι υψηλών απαιτήσεων. Τα ηπειρώτικα βουνά προσφέρουν μια μεγάλη γκάμα βοτάνων και μυρωδικών, που αρτύζουν τις εκλεκτές πρώτες ύλες.


Τα ψάρια της λίμνης, όπως τα χέλια και οι πέστροφες, αποτελούν, μαζί με τα ιδιαίτερα βατραχοπόδαρα, το σήμα κατατεθέν της γιαννιώτικης κουζίνας.



Τα παραδοσιακά γλυκά των Ιωαννίνων είναι ξακουστά σε όλη την Ελλάδα. Το περίφημο σκερ μπουρέκ, που σημαίνει ζαχαρένια πίτα, ο εξαιρετικός μπακλαβάς και τα υπόλοιπα γλυκά του ταψιού είναι μερικές μόνο από τις γεύσεις που θα σας μείνουν αξέχαστες.


Ένα εντελώς πρωτότυπο προϊόν, που δεν μπορείτε να το βρείτε πουθενά αλλού παρά μόνον στα Ιωάννινα, είναι τα ηδύποτα χωρίς αλκοόλ. Πρόκειται για εντελώς ξεχωριστά λικέρ, που προκύπτουν από την ανάμειξη βιολογικού όξου με νέκταρ, βότανα και αρώματα φρούτων. Απολαύστε τα με τριμμένο πάγο.



Στα παραδοσιακά καφενεία της πόλης μπορείτε να δοκιμάσετε τα μοναδικά «σερμπέτια», γλυκά κρασιά με αρώματα φρούτων και λουλουδιών.


Ασήμια και χρυσάφια



Η τέχνη της αργυροχρυσοχοΐας των Ιωαννίνων είναι από τις σπουδαιότερες εκφάνσεις του ντόπιου πολιτισμού. Τα συρμάτινα ή χυτά κοσμήματα της Ηπείρου, τα περίφημα «τζοβαΐρια», ήταν ξακουστά και εκτός της ελληνικής επικράτειας.

Η έκφραση «Η Άρτα με τα Γιάννενα» σήμαινε – και σημαίνει – «όλος ο πλούτος της γης».

Τα πανέμορφα γιαννιώτικα κοσμήματα, σε παραδοσιακά ή πρωτότυπα σχέδια, εξακολουθούν να αποτελούν συνώνυμο της διακριτικής κομψότητας.

Λεπτοδουλεμένα σκουλαρίκια, περίτεχνες καδένες, βαρύτιμες πόρπες, αλλά και διακοσμητικά αντικείμενα από ασήμι, είναι κάποια μόνον από τα χειροτεχνήματα που μπορεί να θαυμάσετε στην αγορά των Ιωαννίνων.


Ο μαγευτικός Καλαμάς



Λίγο πιο έξω, ακολουθώντας τον ποταμό Καλαμά, ο δρόμος θα σε φέρει σε ένα εντυπωσιακό μνημείο που λάξευσαν οι δυνάμεις της φύσης, το Θεογέφυρο: μια φυσική γέφυρα που ορθώνεται επιβλητική είκοσι μέτρα πάνω από τα νερά και δημιουργήθηκε εκεί που τα ορμητικά νερά του ποταμού σκάλισαν τον βράχο. Κοντά εκεί μάλιστα, μπορείς να βρεις και τον «Νερόμυλο του Αχιλλέα», έναν παλιό μύλο που έγινε η βάση και η έμπνευση για να χτιστεί ένα όμορφο παραδοσιακό κτίσμα που λειτουργεί ως καφέ και εστιατόριο σε ένα μέρος με σπάνιο φυσικό κάλλος. Εκεί μπορείς να γευτείς την ποταμίσια πέστροφα και το «πρόβειο», προβατίνα που σιγοψήνεται για δώδεκα ολόκληρες ώρες στη λαδόκολλα! Μπορείς μόνος σου να ανακαλύψεις πολλά ακόμη μαγευτικά μέρη σε αυτόν τον μαγικό και συνάμα τραχύ τόπο που έδεσε ανθρώπους και φύση σε ένα χειμωνιάτικο παραμύθι.


Μουσείο Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων – Παύλου Βρέλλη



Το Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας Παύλου Βρέλλη, επίσης γνωστό και ως Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων, βρίσκεται στην περιοχή των Ιωαννίνων, στην Ήπειρο. Θεμελιώθηκε με πρωτοβουλία του Παύλου Βρέλλη τον Φεβρουάριο του 1983 και άνοιξε τις πόρτες του το 1995 και είναι το πλέον γνωστό μουσείο αυτού του είδους στην Ελλάδα.



Είναι έργο ενός και μόνο ανθρώπου-του Παύλου Βρέλλη, όπου για 13 χρόνια εργάστηκε ακατάπαυστα, μόνο γι’ αυτό το έργο. Σκοπός του καλλιτέχνη, ήταν να αναπαραστήσει Ιστορικά γεγονότα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, σε φυσικό μέγεθος μέσα στο μουσείο. Έτσι θα μπορούσε να παρουσιάσει τους ήρωες και τον ρόλο που διαδραμάτισαν, στους αντίστοιχους χώρους.



Με δικές του ιδέες, μελέτες και πολλή προσωπική εργασία, έφτιαξε χώρους και ανθρώπους, για να βοηθήσει τον θεατή να βιώσει γεγονότα που πέρασαν. Το Μουσείο φιλοξενεί περίπου 150 κέρινα ομοιώματα και 36 ιστορικά θέματα εμπνευσμένα από σημαντικά γεγονότα της Ελληνικής Ιστορίας.

“…Αυτός ο μικρός λαός της γης, έδειξε την ανδρεία του σε όλες τις εποχές….. Σα φόρο τιμής, αγάπης και πίστης, στους ανώνυμους και επώνυμους ήρωές μας, έφτιαξα τούτο το Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας με κέρινα ομοιώματα, στο χωριό Μπιζάνι Ιωαννίνων….. Οι συνθέσεις είναι όλες δικές μου. Δούλεψα, όχι μόνο με βάση τη βιβλιογραφία που συγκέντρωσα (για ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία), αλλά και τις πληροφορίες -στοιχεία- που πήρα από τα μέρη που περπάτησα, γνώρισα, φωτογράφησα και σχεδίασα επί χρόνια…. Θέλω να κάνω Ιστορική Αγωγή, μνήμη Ιερή όλων των ηρωικών μορφών και γεγονότων που έζησαν μέσα μου….” Παύλος Παν. Βρέλλης.

Γαστρονομία, οι 8 πιο «νόστιμες» στάσεις στην πόλη.


#1 Φρόντζου Πολιτεία



To συγκρότημα βρίσκεται στο λόφο Αγίας Τριάδος, μόλις ένα χιλιόμετρο από το κέντρο της πόλης, έχοντας υπέροχη θέα προς τη Λίμνη Παμβώτιδα. Αποτέλεσε έμπνευση του Κ. Φρόντζου, δημάρχου και βουλευτή Ιωαννίνων ήδη από το 1960 και διαθέτει δωμάτια, εστιατόριο, καφετέρια, wine bar και συνεδριακό κέντρο. Θα γευτείτε παραδοσιακή γιαννιώτικη κουζίνα αλλά και διεθνή πιάτα, ενώ στην καφετέρια θα χαλαρώσετε με μυρωδάτο καφέ.

Λόφος Αγ.Τριάδος, τηλ.: 26510 21011, www.frontzupolitia.gr, από €18 το άτομο.


#2 Μπουκιά Μπουκιά



Κρυμμένο πίσω από την κεντρική Λεωφ. Δωδώνης, σε ένα παλιό αρχοντικό µε υπέροχη αυλή. Ανοικτή κουζίνα και μενού που περιλαμβάνει πολλές ενδιαφέρουσες σαλάτες, γευστικούς μεζέδες, κρεατικά και ιδιαίτερα καλοφτιαγμένα πιάτα σε πληθωρικές μερίδες.

Ακαδημίας 4, τηλ.: 26510 77767, από €15 το άτομο.


#3 Ζαγορίσιος



Θα χρειαστεί να πάρετε το αυτοκίνητο και να οδηγήσετε περίπου 10 χλμ. από τα Ιωάννινα για να φτάσετε στην πλατεία του χωριού Κουτσελιό. Η κουζίνα της παραδοσιακής ταβέρνας θα σας αποζημιώσει απόλυτα.

Στο τραπέζι φτάνουν μόνο ντόπιο κρέας, παραδοσιακά τυριά, χόρτα βουνού και φρέσκες σαλάτες, τα οποία συνοδεύονται από κρασί από τα αμπέλια της οικογένειας Γιαννακόπουλου.

Το τελετουργικό για το φημισμένο κατσικάκι γάστρας έχει ως εξής: η γάστρα πυρώνεται μόνο με ξύλα και μόλις αυτά γίνουν κάρβουνα, μπαίνει το ταψί με το κρέας. Το κουπώνουν, το σφραγίζουν γύρω με στάχτη και περιμένουν τρεις ώρες μέχρι να γίνει λουκούμι.


Κουτσελιό, τηλ.: 26510 55051, από €15 το άτομο.

#4 Γάστρα
Εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει αυθεντική κουζίνα, λίγο έξω από τα Ιωάννινα προς το αεροδρόμιο. Το εσωτερικό του είναι ντυμένο με ξύλο, ενώ στο τραπέζι μας έρχονται ντολμάδες με αμπελόφυλλα, γίγαντες με μυρωδάτα χόρτα και γαρδούμπα, τα οποία συνοδεύουμε με ηπειρώτικα κρασιά. Λειτουργεί όλο το χρόνο, ενώ το καλοκαίρι θα καθίσετε στην αυλή κάτω από τα πλατάνια. Μη χάσετε τη σπεσιαλιτέ, το αρνάκι με πατατούλες λουκούμι που σιγοψήνεται- πού αλλού- στη γάστρα.

7ο χλμ. Ιωαννίνων-Κονίτσης, Αγ. Ελεούσα, τηλ.: 26510 61797, www.gastra.gr, από €15 το άτομο.


#5 Όμιλος



Ατμοσφαιρικό bar-restaurant πάνω στην όχθη της λίμνης, με δημιουργικό μενού και άρωμα Ιταλίας.

Σαλάτα Diva με ρόκα, προσούτο, σύκα και κρέμα μπαλσάμικο και ψαρονέφρι στη σχάρα με λιωμένη gorgonzola ή κορυφαία ζυμαρικά αποτελούν ιδανική επιλογή για δείπνο.

Θα συνεχίσετε και για ποτό στο μπαρ που διαθέτει τεράστια ποικιλία από μπύρες – από ξανθιές και μαύρες μέχρι μοναστηριακές και βιολογικές.

Κανάρη 10, τηλ.: 26510 77924, www.omilos.com.gr, από €18 το άτομο.

#6 Στοά Λούλη
Η Στοά Λούλη χτίστηκε το 1875 και οι αψίδες στην είσοδό της μεταφέρθηκαν από την Ιταλία. Αρχικά η στοά λειτούργησε ως χάνι, στο οποίο κατέλυαν οι άνθρωποι από τα χωριά, όταν παρέμεναν στα Γιάννενα. Σήμερα, αποτελεί έναν πολυχώρο ψυχαγωγίας που φιλοξενεί εστιατόριο, μπαρ, καφετέρια, εκθεσιακό και συναυλιακό χώρο. Μεζεδάκια και γιαννιώτικα τσίπουρα έχουν την τιμητική τους συνοδεία ζωντανής λαϊκής και ρεμπέτικης μουσικής Παρασκευή και Σάββατο βράδυ.

Ανεξαρτησίας 78, τηλ.: 26510 71322.


#7 Πάπρικα



Ένα μοντέρνο τσιπουράδικο-μεζεδοπωλείο με γνήσια ελληνική κουζίνα. Οι πιο κλασικοί θα απολαύσουν το φημισμένο για τη νοστιμιά του κοντοσούβλι, το γεμιστό ψαρονέφρι και το γευστικό χαλούμι, που η γεύση τους συμπληρώνεται από εξαιρετικά τοπικά κρασιά και τσίπουρο.

Οδός Δωδώνης 79, τηλ.: 2651 049077, www.paprika-ioannina.gr, από €15 το άτομο.

#8 Φύσα Ρούφα
Μαγειρείο στην καρδιά της πόλης, από το οποίο θα κάνει πέρασμα όλη η πόλη. Για νόστιμα μαμαδίστικα μαγειρευτά και πίτες ημέρας το μεσημέρι, αλλά και για σούπες (από κοτόσουπα μέχρι πατσά) αργότερα το βράδυ.

Θαμώνες του, εργαζόμενοι, φοιτητές αλλά και επισκέπτες της πόλης. Είναι ανοιχτό όλο το 24ωρο.


Αβέρωφ 55, τηλ.: 26510 26262, από €10 το άτομο.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝΕΞΙΤΗΛΟ Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.