Latest News

Ο 'Αγιος Ιωάννης Θεολόγος στην Πλάκα στις αρχές του 20ού αιώνα


ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Χρονολογία: αρχές 12ου αι. μ.Χ.
Τύπος: Σταυροειδής εγγεγραμμένος
Στο εσωτερικό του διασώζονται τμήματα του βυζαντινού τοιχογραφικού του διακόσμου του 13ου αιώνος μ.Χ..

Διατηρείται σε καλή κατάσταση χωρίς σημαντικές διαφοροποιήσεις Με την πάροδο των χρόνων ο ναός υπέστη παρεμβάσεις, χωρίς όμως να απωλέσει τον Βυζαντινό του χαρακτήρα. 

Σήμερα η εκκλησία είναι παρεκκλήσιο του Αγίου Νικολάου Ραγκαβά. Διά τους πιστούς είναι επισκέψιμη μόνο κατά την διάρκεια του εσπερινού και της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας της εορτής του Αγίου Ιωάννου, την 8η Μαΐου κάθε έτους δηλαδή.


ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
                                 
Δυστυχώς δεν υφίστανται γραπτές πηγές για τη ιστορία του ναού. 
Οι ειδικοί παρά ταύτα, χρονολογούν την ανέγερσή του στα τέλη του 11ου αιώνα μ.Χ. ή στις αρχές του 12ου αιώνα μ.Χ., βάσει του αρχιτεκτονικού του τύπου.

Η χρονολόγηση αυτή επιβεβαιώθηκε το 1975 μ.Χ., όταν κατά την συντήρηση του ναού από την Α΄ Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ανευρέθηκε ένα χάλκινο νόμισμα της εποχής του Βασιλείου του Αλέξιου Κομνηνού (1081-1118 μ.Χ.) στην οροφή του.
 Ο αυτοκράτωρ Βασίλειος Αλέξιος Κομνηνός.
Ο αυτοκράτωρ Βασίλειος Αλέξιος Κομνηνός.
Οι τοιχογραφίες φέρονται να είναι του 13ου αιώνος μ.Χ., καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς είναι παρόμοιες στο ύφος  και την τεχνοτροπία με αυτές άλλων ναών της ευρύτερης περιοχής της Αττικής (Άγιος Πέτρος Καλυβίων,  ναός σπηλιάς Νταβέλη Πεντέλης), που φιλοτέχνησε καλλιτεχνικό εργαστήριο της περιόδου εκείνης.            

Σύμφωνα με την παράδοση, τα δύο κανόνια που έπληξαν τον Παρθενώνα κατά την πολιορκία της Ακροπόλεως των Αθηνών από τους Ενετούς το 1687 μ.Χ., είχαν στηθεί στον περίβολο του ναού.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝΕΞΙΤΗΛΟ Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.