Κλειτσός |
Παλαιότερα υπήρχαν και μικρότεροι οικισμοί, όπως τα «Ζαγαριωταίικα», τα «Κατσιμητραίικα», τα «Τσιριγκαίικα», τα «Ζιωβαίικα», η «Μπουκοβίτσα» και άλλοι, που διέμεναν κυρίως κτηνοτρόφοι και γεωργοί.
Άγιος Κυπριανός |
Άγιος Κυπριανός |
Χαράλαμπος Κατσιμήτρος |
Το σταυροδρόμι στην Τριφύλλα |
Στη μάχη αυτή εφονεύθησαν πάμπολλοι τουρκαρβανίτες και ο ίδιος ο αρχηγός τους.
Σώζεται το τοπωνύμιο «μνήμα του Ιλιάσμπεγα». Σήμερα, οι ντόπιοι, όταν αναφέρονται στην περιοχή αυτή, λένε «στ’ Λιαζ’» (δηλαδή στου Ιλιάσμπεη), συγκόπτοντας –κατά την ευρυτανική προφορά– φωνήεντα ακόμη και συλλαβές για ν’ αποφεύγουν τη χασμωδία και να επιτυγχάνουν ταχύτερα την επικοινωνία τους.
Η βρύση του Καραϊσκάκη στην Τριφύλλα |
Το Σπίτι Του Διαβάτη - Ανακαινισμένο |
Το Σπίτι Του Διαβάτη (παλιά) |
Αγία Άννη - Τριφύλλα |
Οδεύοντας από Φουρνά προς Κλειτσό με το αυτοκίνητο θα συναντήσουμε τον πρώτο συνοικισμό, τον Πλάτανο, σε μια σχετικά ομαλή έκταση στα δεξιά του Φουρνιώτικου ποταμού, που από τον Πλάτανο και μέχρι το φαράγγι ανάμεσα στο Καστρί και Τσούκα, παίρνει το όνομα «Μέγα Ρέμα» ή «Μεγαπόταμος». Προφανώς τ’ όνομά του το οφείλει στην πυκνή παραποτάμια βλάστηση του πλατάνου. Τα σπίτια του, το ένα κοντά στο άλλο, συγκροτούν ένα συγκεντρωμένο και καλοδομημένο οικισμό. Την ίδια συγκρότηση θα διαπιστώσουμε και στο Μεσοχώρι και στην Κορίτσα.
Άγιος Νικόλαος - Πλάτανος |
Μουσχιάδες και στο βάθος ο Ναός της Αγίας Μαρίνας |
Ήταν η έδρα της κοινότητας Κλειτσού.
Ναός των Αγίων Ταξιαρχών |
Πλατεία Μεσοχωρίου |
Μάρτσα |
Άγιος Νικόλαος - Κορίτσα |
Το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου κατεδαφίστηκε, επειδή κρίθηκε ετοιμόρροπο και χτίστηκε καινούργια εκκλησία το 1907. Μετά από σαράντα χρόνια, εξαιτίας βομβαρδισμού, κατεστράφη και ανοικοδομήθηκε αργότερα. Στη συνέχεια έγιναν πολλές ανακαινίσεις και σήμερα είναι μια από τις ομορφότερες εκκλησίες της περιοχής.
Φωτογραφίες από την Κορίτσα
Βόρεια του Μεσοχωρίου και στις χαμηλές πλαγιές της Κερασιάς είναι ο συνοικισμός του Καλάνου και νοτιοανατολικά του Καλάνου ο μικρός συνοικισμός των Αγ. Αποστόλων. Εκεί πανηγυρίζουν οι ντόπιοι στις 30 Ιουνίου, των Αγίων Αποστόλων και 26 Ιουλίου της Αγ. Παρασκευής.
Πέντε χλμ. περίπου από Τριφύλλα βρίσκεται ο πέμπτος συνοικισμός του Κλειτσού, ο Μαυρόλογγος. Κρυμμένος στην κυριολεξία μέσα σε ένα θαυμάσιο τοπίο και περικυκλωμένος από υψηλόκορμα έλατα αδερφωμένα με τις πανύψηλες καστανιές στέκεται σαν φρουρός στις βορειοανατολικές εσχατιές της Ευρυτανίας. Από εκεί αντικρίζοντας κανείς τις ψηλές, φαλακρές κορυφές των αγραφιώτικων βουνών (ευρυτανικών και θεσσαλικών) βλέπει τη μαγεία της φύσης να ξετυλίγεται μπροστά στα αχόρταγα μάτια του. Μάλιστα συνομιλώντας με αυτές και παίζοντας με τις φιγούρες τους θα ανακαλύψει μες στο γλαυκό τ’ ουρανού το χρώμα να προβάλλεται η «Κοιμωμένη».
Εικόνες άπειρης ομορφιάς και θεϊκού μεγαλείου!
Το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου του Νέου (σιγίλλιο, Ιούλιος 1799, πατριάρχου Νεοφύτου) «πλουτεί ιερόν κειμήλιον θαύματος άξιον τον εκ του αγκώνος πήχυν της ζωγραφικής χειρός του Αγίου ενδόξου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά κεκοσμημένον θαυμασίως κηρομαστίχω, και ιεράν εικόνα του αυτού αγίου συν ενί του αυτού αγίου όνυχι», το οποίο στρατιώτης του Νικηφόρου Β΄ το άφησε μέσα στο Μοναστήρι του Σταυροπηγίου (Παναγιάς) κοντά στον σημερινό ναό του Αγ. Κυπριανού το έτος 1358, για να μην πέσει στα χέρια των Αλβανών (Η.Δ.Σ. ό.π.).
Στο σημερινό ναό του Αγίου Νικολάου του Νέου στην Κορίτσα φυλάσσονται, εκτός απότο ανωτέρω ιερό κειμήλιο και μεμβράνες και σιγίλλια και βιβλία και ιερά σκεύη σε ευπρεπισμένο και ασφαλές «κειμηλιαρχείο». Ο επισκέπτης σίγουρα θα αποζημιωθεί μελετώντας τα.
Όπως στον Φουρνά, έτσι και στον Κλειτσό, στις εκκλησίες «κρύβονται» πνευματικοί θη-
σαυροί, που γοητεύουν κάθε άνθρωπο, που θέλει μες στη γαλήνη και την ηρεμία, που του
προσφέρει το φυσικό περιβάλλον, να γνωρίσει την ιστορία του τόπου και τους αγώνες των
απλοϊκών ανθρώπων για τη διαφύλαξή της.
καλησπέρα τον μαχαλά Μπουκοβίτσα τον ξεχάσατε? είναι απέναντι από την Μάρτσα και κάτω από το σπίτι του Διαβάτη και πηγαίνοντας για τον Μαυρόλογγο αριστερά του δρόμου εκεί μένανε οι οικογένειες Τσακταναίοι, Μπουρλιάκου,Παπαστάθη, κλπ Για την ιστορία ...........
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστούμε για την επισήμανση!!! Θα το προσθέσουμε σύντομα!!!
ΔιαγραφήΣυγχαρητήρια όποιος θυμήθηκε τήν μουκοβίτσα
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια την Ιστορία νομίζω πρέπει να αναφερθεί και το όνομα του τεχνίτη πέτρας ο οποίος κατασκεύασε εξ ολοκλήρου το Σπίτι του Διαβάτη την Βρύση Καραϊσκάκη το Καμπαναριό στον Ιερό Ναό του Αγίου του Νικολάου του Νέου στην Κοριτσα τον Πρόναο και την επέκταση του ίδιου Ιερού Ναού όπως την εξώπορτα τα προσκυνητάρι και την Βρύση στον ίδιο Ναό .Έργα του ίδιου καισυνεργάτων είναι η εξωτερικη τοιχοποιία του Ναού στον Άγιο Κυπρινο πρόκειται για τον Λουκά Νικ Παυλετση από την Κοριτσαο οποίος έβαλε την τέχνη του εκτός των ανωτέρω σε πολλά κτιρια της ευρυτερης περιοχης.
ΑπάντησηΔιαγραφή