Οι σημερινές ανακοινώσεις των αρμοδίων υπουργείων για τα νούμερα του τουρισμού κατά την έως τώρα σεζόν έγιναν δεκτά με αρκετό σκεπτικισμό από μερίδα του κόσμου, που φαίνεται να μην έχει τον ίδιο ενθουσιασμό από την ως τώρα κίνηση. Μπορεί κάποια πολυτελή Mykonos Hotels ή το αεροδρόμιο του Ηρακλείου να έχουν εξαιρετική πληρότητα κατά τον Ιούλιο, αρκετοί παράγοντες του τουρισμού όμως μιλούν για επιδερμική προσέγγιση της πραγματικότητας από μεριάς των κυβερνητικών υπηρεσιών.
Μύκονος και Σαντορίνη
Τα δύο βαριά χαρτιά του τουρισμού του Νοτίου Αιγαίου, που είναι ταυτόχρονα δύο προορισμοί που συνεισφέρουν σημαντικά στο ΑΕΠ της χώρας, φαίνεται πως θα δυσκολευτούν να πιάσουν το στόχο της ανόδου σε σχέση με πέρυσι. Πολλά ξενοδοχεία εμφανίζονται στις μηχανές αναζήτησης να έχουν ακόμα διαθέσιμα δωμάτια ακόμα και κατά την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου, πράγμα ανήκουστο για την αντίστοιχη περσινή σεζόν. Σε παρόμοιο μήκος κύματος βρίσκονται και οι κρατήσεις για εστίαση και μπάνιο στη θάλασσα, με το λιανικό εμπόριο σε αυτά να ολοκληρώνει την αρνητική εικόνα σε σχέση με το 2022. Η κυβέρνηση, με ένα επικοινωνιακό τρικ στις ανακοινώσεις της, προσπαθεί να μειώσει το μέγεθος του προβλήματος, συγκρίνοντας κάποιους δείκτες με αυτούς του 2022 και κάποιους με αυτούς του 2019, ανάλογα με το ποια σύγκριση κάνει το 2023 να φαίνεται καλύτερο. Ή έστω λιγότερο κακό. Ενώ οι αναλύσεις ως τώρα αναφέρονται περισσότερο στην επιβατική κίνηση και όχι στα έσοδα επιχειρήσεων και κράτους από τον τουρισμό.
Κρήτη και Ρόδος
Τα δύο νησιά που σηκώνουν στους ώμους τους το μεγαλύτερο αριθμό τουριστών κάθε χρόνο (έπειτα φυσικά από την Αθήνα), δε φαίνεται πως έχουν μείνει ανεπηρέαστα από τα προβλήματα που εμφανίστηκαν στην υπόλοιπη χώρα. Και ενώ τα αεροδρόμια τους έχουν όντως περισσότερη κίνηση το φετινό Ιούλιο σε σχέση με πέρσι, ξενοδόχοι και καταστηματάρχες μοιράστηκαν μαζί μας μια εικόνα αρκετά διαφορετική από εκείνη για την οποία πανηγυρίζουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Πιο συγκεκριμένα, σε πόλεις όπως το Ρέθυμνο, καταλύματα που ως πέρσι είχαν 100% πληρότητα από τις αρχές Ιουνίου, φέτος αναμένεται να κλείσουν με αισθητά χαμηλότερα ποσοστά. Ενώ αν ταξιδέψουμε στα πιο μακρινά σημεία των μεγάλων νησιών, εκτός από την πληρότητα των ξενοδοχείων / δωματίων θα ακούσουμε παράπονα και για την κατά κεφαλή δαπάνη των επισκεπτών. Στην αρνητική εικόνα για τα δύο αυτά νησιά συνέβαλλαν φυσικά και οι μεγάλες φωτιές του Ιουλίου, με τους χιλιάδες ταξιδιώτες που εκτοπίστηκαν μαζικά και επέστρεψαν πρόωρα στις πατρίδες τους.
Λοιπά νησιά του Αιγαίου και Ηπειρωτική Ελλάδα
Οι πολλές και μεγάλες φετινές πυρκαγιές που έκαψαν απ’ άκρη ως άκρη τη χώρα, φαίνεται πως αποθάρρυναν αρκετούς ταξιδιώτες από το εξωτερικό. Ξενοδόχος από την Αμοργό μας αποκάλυψε πως εξαιτίας των πυρκαγιών στη Ρόδο, δύο ζευγάρια από Πολωνία και Γαλλία άλλαξαν τελευταία στιγμή την κράτησή τους και δεν θα επισκεφτούν φέτος την Ελλάδα. Αρκετά απογοητευτικό, δεδομένου πως τα νησιά που βρίσκονται σχετικά πιο μακριά από την Αθήνα είχαν ήδη δει τη σεζόν να ξεκινάει άσχημα, με χαμηλές πληρότητες το Μάιο, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, κυρίως λόγω της κακοκαιρίας και των υψηλών τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.
Στα θετικά νέα τώρα, μεγάλοι κερδισμένοι εμφανίζονται οι προορισμοί που είναι προσβάσιμοι με αυτοκίνητο. Στη βόρεια Ελλάδα οι επισκέπτες από τα Βαλκάνια έχουν εκτοξευθεί ήδη ενώ Πελοπόννησος και Στερεά Ελλάδα στέλνουν επίσης θετικά μηνύματα. Φαίνεται πως ένα μεγάλο κομμάτι των ταξιδιωτών, ειδικά των εγχωρίων, ωθούμενο από τις ακριβές μετακινήσεις προς τη νησιωτική Ελλάδα επιλέγει να επισκεφτεί μερικά από τα μαγευτικά ακρογιάλια της ηπειρωτικής χώρας. Και φυσικά, ο μεγάλος νικητής για μια ακόμα χρονιά παραμένει η Αθήνα που έχει πλέον εξελιχθεί σε έναν προορισμό για όλα τα γούστα και με πολλές επιλογές σε όλους τους τομείς. Η Ελληνική πρωτεύουσα δε λειτουργεί όπως κατά το παρελθόν, δηλαδή ως hub για τους ταξιδιώτες που θέλουν να επισκεφτούν τα νησιά. Στις μέρες μας έχει γίνει ο ιδανικός προορισμός για city breaks, πολιτισμικές εκδηλώσεις, μονοήμερες εκδρομές στα πέριξ ή κατάλληλη λύση για όσους επιζητούν καλό φαγητό και νυχτερινή διασκέδαση. Το σίγουρο είναι πως μέχρι το τέλος Αυγούστου θα γνωρίζουμε αν η Ελλάδα θα καταφέρει να καταρρίψει για μια ακόμα χρονιά το ρεκόρ του συνολικού αριθμού ξένων επισκεπτών ανά έτος. Ή αν θα πρέπει να περιμένουμε για αυτό να ξεκινήσει η σεζόν του 2024.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου