Latest News

Δεν ξέρεις να υπολογίζεις η κατανάλωση σε ρεύμα; μάθε να συγκρίνεις τους παρόχους για το 2022


Το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό. H καθημερινότητά μας εξαρτάται από αυτό. Πολλές επιχειρήσεις δεν θα μπορούσαν να δουλέψουν ούτε μία μέρα χωρίς το ρεύμα. Η εξάρτηση αυτή έχει οδηγήσει πολλά νοικοκυριά σε απελπισία βλέποντας ότι αυτό το αγαθό κάποιοι το εμπορεύονται με σκοπό την αισχροκέρδεια. Σε παλαιότερα χρόνια η κατανάλωση ρεύματος δεν ήταν ένα τόσο σημαντικό έξοδο για την οικογένεια, ούτε επιβάρυνε τον προϋπολογισμό τόσο πολύ με δυσβάσταχτους λογαριασμούς. Όλοι θεωρούσαν ότι ο κρατικός φορέας της ΔΕΗ που είχε και τον απόλυτο έλεγχο της διανομής ηλεκτρικής ενέργειας Θα εξασφάλιζε εσαεί την τιμή του ρεύματος σε ένα επίπεδο ανεκτικό για το κοινωνικό σύνολο. Αυτό το σκηνικό τα τελευταία χρόνια άλλαξε και  ο ενεργειακός κολοσσός γνώρισε πολλά προβλήματα. Πλέον η πίτα της ενέργειας έχει χωριστεί και πολλοί ιδιώτες έχουνε μπει και αυτή στο παιχνίδι του κέρδους. Οι καταναλωτές πλέον  καλούνται κάθε μήνα να κάνουν σύγκριση στο ρεύμα, προκειμένου να δουν αν πληρώνουν περισσότερο ή λιγότερο σε σχέση με την εταιρεία ρεύματος που είναι τώρα.


Η σύγκριση παρόχου ρεύματος για το 2022 έχει μία τελείως διαφορετική προσέγγιση από ότι στο παρελθόν. Τα πράγματα πλέον έχουν ξεκαθαρίσει περισσότερο, με τους πιο ισχυρούς παίκτες να έχουν ξεχωρίσει στην πρώτη δεκάδα. Το σύνολο των παροχών ανέρχεται στους 20. Οι εναλλακτικές επιλογές που έχουμε και τα πακέτα είναι πάρα πολλά με ελκυστικά προνόμια και αρκετά οφέλη προς τους καταναλωτές ανά περίπτωση. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και οι εταιρείες καλούνται να προσαρμοστούν στις  σύγχρονες ανάγκες των καταναλωτών και των επιχειρήσεων. Οι μεταρρυθμίσεις στον ενεργειακό τομέα είναι μεγάλες τα τελευταία χρόνια και έχουν ως όφελος κυρίως τον καταναλωτή. Το ηλεκτρονικό εμπόριο τα τελευταία χρόνια οδήγησε περισσότερο στην εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες και τις διαδικτυακές συναλλαγές. Αυτό βοήθησε πάρα πολύ τον ενεργειακό τομέα και τις επιχειρήσεις να εξελιχθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμος ο λογαριασμός του ρεύματος δίνοντας σε κάθε πελάτη μία αναλυτική εικόνα της κατανάλωσης που πρώτα δεν την είχε. Μέσα από τις σύγχρονες πλατφόρμες που έχουν οι εταιρείες μπορεί κάποιος να δει την μηνιαία κατανάλωση και να συγκρίνει το ρεύμα που καταναλώνει. Αυτό δίνει το δικαίωμα στον κάθε καταναλωτή τα βλέπει και να εντοπίζει στοχευμένα της κατανάλωση που κάνει προκειμένου να περιορίσει τις ανάγκες και να διαμορφώσει τη συμπεριφορά του έτσι ώστε να μείωση την σπατάλη ενέργειας. Ποια είναι όμως τα βασικά πράγματα που πρέπει  να έχειe στο μυαλό του πριν ξεκινήσει την έρευνα για να  συγκρίνει παρόχους ρεύματος.


Δεν θα πρέπει να ενθουσιάζεται κάποιος από τις χαμηλές τιμές στην κιλοβατώρα που δίνουν κάποιες εταιρείες: Αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει και να σκεφτούμε αν αυτές οι χρεώσεις αφορούν μικρές  οι μεγάλες καταναλώσεις σε κιλοβατώρες. Πολλές φορές οι εταιρείες δίνουν άλλη τιμή για μικρό ποσοστό κάτω απο 500 κιλοβάτ και άλλη χρέωση για 1.500, 2000 κιλοβάτ. Εδώ υπάρχει μία κλίμακα στη χρέωση που θα πρέπει να προσέξουμε. Αν γνωρίζουμε το δικό μας ενεργειακό προφίλ μπορούμε βάση αυτό να πάρουμε την κατάλληλη αντικειμενική. Εφόσον στην επιχείρησή μας καταναλώνουμε πάρα πολύ ρεύμα μπορούμε να απαιτήσουμε από τον πάροχο να μας δώσει ξεχωριστή τιμή μόνο για εμάς. Αυτό είναι κάτι που πολλοί δεν γνωρίζουν και δεν το εφαρμόζουν κατα τη σύγκριση ρεύματος. 


Προσπαθήστε να ζητήσετε αναλυτικά τις χρεώσεις που επιβάλλονται σε κάθε τιμολόγιο και αφορούν την κατανάλωση του ρεύματος: Πολλές εταιρείες επιβαρύνουν τους λογαριασμούς των πελατών με κάποιο πάγιο. Αρκετοί δίνουν φθηνή κιλοβατώρα και μεταφέρουν τη διαφορά στο πάγιο ή σε κάποιες άλλες χρεώσεις που προσθέτουν στο λογαριασμό, οι οποίες δεν φαίνονται από την αρχή. Αν αφήσετε κάποιο υπόλοιπο τον προηγούμενο μήνα θα επιβαρυνθείτε με τόκο υπερημερίας. Αυτό πολλές φορές δεν αναφέρεται στο συμβόλαιο ούτε θα σας το πουν αν δεν το ρωτήσετε. Δείτε τα οφέλη και τα προνόμια που έχετε σε περίπτωση που πληρώνετε το λογαριασμό εμπρόθεσμα ή με ηλεκτρονική συναλλαγή μέσω web banking. Ρωτήστε αν υπάρχει κάποια άλλη χρέωση που θα πληρώσετε αν φύγετε απο το συμβόλαιο και θέλετε να αλλάξετε πάροχο. 


Γενικά πριν υπογράψετε θα πρέπει να εξετάσετε όλους τους όρους που θέτει η εταιρεία στο συμβόλαιο αναλυτικά, με τη βοήθεια ενός νομικού συμβούλου. Αν δεν έχετε κάποιον να σας βοηθήσει  μπορείτε να εμπιστευτείτε τις διάφορες εταιρείες που ασχολούνται με την σύγκριση ρεύματος προκειμένου να λύσουν οποιαδήποτε απορία έχετε.  Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να επικοινωνήσετε με την εξυπηρέτηση πελατών της εταιρίας που  είναι υποχρεωμένη να σας λύσει όλες τις απορίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝΕΞΙΤΗΛΟ Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.