Latest News

Τόρνος: Το γραφικό χωριό της Ευρυτανίας με την πυκνή βλάστηση και τα κρυφά μονοπάτια -Ενα ζωντανό μουσείο της φύσης [εικόνες]

 «ΦΩΛΙΑΣΜΕΝΟ» ΑΝΕΜΕΣΑ ΣΕ ΒΡΑΧΙΑ ΚΑΙ ΓΚΡΕΜΟΥΣ



Μονοπάτια και διαδρομές για απαιτητικούς πεζοπόρους, λιθόκτιστα σπίτια που ξεπροβάλλουν μέσα από την πυκνή βλάστηση, νερά, αλλά και γευστικό κρασί είναι μερικά μόνο από τα χαρακτηριστικά του Τόρνου, ενός ιδιαίτερου χωριού στο νοτιοδυτικό άκρο του νομού Ευρυτανίας, που μαγεύει με το «καλημέρα» ακόμη και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.

Ένα από τα χαρακτηριστικά του χωριού που κεντρίζει από την πρώτη κιόλας ματιά το ενδιαφέρουν, είναι οι πεζούλες, οι οποίες διατηρούνται μέχρι και σήμερα και μαρτυρούν το γεγονός ότι οι άνθρωποι των παλαιότερων ετών που ζούσαν στο χωριό μοχθούσαν ιδιαίτερα προκειμένου να βγάλουν τα προς το ζην.

Τα ελάχιστα αμπέλια που έχουν απομείνει στον Τόρνο φανερώνουν ότι κάποτε σ' αυτό το μέρος έβγαινε γευστικό και καλό κρασί. Σήμερα στην πλειοψηφία τους οι πεζούλες χορταριάζουν, ωστόσο υπάρχουν ακόμα κάποιοι που δεν έχασαν το μεράκι τους και εξακολουθούν να καλλιεργούν με την ίδια αγάπη και πάθος.

Τόρνος: Οι δύο ερμηνείες για την ετυμολογία της ονομασίας

Καθώς τα χρόνια περνούσαν, όλο και περισσότερες ιστορίες «ξεφύτρωναν» σαν... μανιτάρια για την ονομασία του γραφικού χωριού της Ευρυτανίας, ωστόσο σήμερα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του χωριού, δύο είναι οι επικρατέστερες. Η πρώτη θέλει το χωριό να πήρε την ονομασία του από το εργαλείο «τόρνος» που χρησιμοποιούσε κάποιος τεχνίτης στην περιοχή. Από την άλλη, πολλοί λένε ότι οι κάτοικοι, εμφανίζονταν ντυμένοι με την πατροπαράδοτη φουστανέλα, κι όταν τους έβλεπαν έλεγαν «έρχονται τορνευτοί - τορνευτοί».


Τόρνος: Ένα ζωντανό μουσείο της φύσης

Το χωριό του Τόρνου βρίσκεται μόλις 35 χμλ από το Καρπενήσι και 55 χλμ από το Αγρίνιο. Το ρέμα του Τόρνου, με το ομώνυμο φαράγγι του, ξεκινάει από το όρος Τριανταφυλλιά, περνάει από την κάτω πλευρά του χωριού και στην πορεία του καταλήγει στο ρέμα της «Μαύρης Σπηλιάς». Έλατα, πουρνάρια, πλατάνια, βότανα καθώς και πλούσια πανίδα δημιουργούν ένα ζωντανό μουσείο της φύσης, ιδανικό για μερικές ημέρες χαλάρωσης μακριά από τις μεγαλουπόλεις.


Το ενδιαφέρον κεντρίζουν οι εκκλησίες του χωριού, ενώ εάν επισκεφτείτε τον Τόρνο αξίζει να ρίξετε μια ματιά στο λαογραφικό μουσείο, αλλά και στον πρόσφατα επισκευασμένο νερόμυλο. Σε αρκετά κοντινή απόσταση υπάρχουν τα χωριά Καστανιά και Προυσός για περισσότερη εξερεύνηση...







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝΕΞΙΤΗΛΟ Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.