Latest News

Πώς να σταματήσουμε να ανησυχούμε για το τι σκέφτονται οι άλλοι για εμάς


«Αν νοιάζεσαι για το τι σκέφτονται οι άλλοι συνέχεια, θα είσαι πάντα αιχμάλωτός σου» – Λάο Τσε

Επιλέγουμε προσεκτικά τι φοράμε πριν πάμε στο γυμναστήριο για να βεβαιωθούμε ότι είμαστε «καλοντυμένοι». Αυτομαστιγωνόμαστε για όσα είπαμε στο meeting νομίζοντας ότι οι συνάδελφοί μας θα πιστεύουν ότι δεν είμαστε αρκετά έξυπνοι ή ταλαντούχοι.

Δημοσιεύουμε μόνο την καλύτερη φωτογραφία μας από 20 λήψεις και προσθέτουμε μια γενναία ποσότητα φίλτρων για να αποδείξουμε στους άλλους και σε εμάς ότι είμαστε όμορφοι και αρεστοί. Ζούμε στο μυαλό των άλλων. Και το μόνο που καταφέρνουμε είναι να κρίνουμε τον εαυτό μας πιο σκληρά. Μας κάνει να νιώθουμε άβολα με το σώμα μας, να απολογούμαστε για το ότι είμαστε εμείς. Αυτή τη ζωή τη ζούμε μόνο σύμφωνα με την αντίληψή μας για τα στάνταρ των άλλων.

Η αλήθεια είναι όμως ότι οι απόψεις των άλλων δεν είναι δική μας δουλειά. Οι απόψεις τους δεν έχουν καθόλου να κάνουν με εμάς και με ό,τι κάνουμε, αλλά με εκείνους, με το παρελθόν, τις κρίσεις, τις προσδοκίες, τα γούστα και τις αντιπάθειές τους.

θα μπορούσα να σταθώ μπροστά από 20 αγνώστους και να μιλήσω για οποιοδήποτε θέμα. Κάποιοι από αυτούς θα μισήσουν τα ρούχα που φορώ, άλλοι θα τα λατρέψουν. Κάποιοι θα πιστέψουν ότι είμαι ανόητη και άλλοι θα λατρέψουν όσα πω. Ό,τι κι αν κάνουμε, πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που απλά δεν θα μας συμπαθούν, πού κάτι δεν θα τους αρέσει. Ό,τι κι αν κάνουμε. Όμως αυτό δεν μας αφορά.

Πώς μπορούμε να σταματήσουμε να νοιαζόμαστε για το τι σκέφτονται οι άλλοι για εμάς;
1. Αναγνωρίστε τις αξίες σας
Αν η αξία σας είναι το θάρρος και η επιμονή και εμφανιστείτε στο γυμναστήριο παρότι αγχώνεστε και δεν σας αρέσουν τα ρούχα σας, δεν θα σας απασχολήσει πώς σας βλέπουν οι άλλοι εκεί. Αν η αξία σας είναι η αυθεντικότητα και το να μοιράζεστε τις απόψεις σας με το κοινό, μπορείτε να το κάνετε με αυτοπεποίθηση γιατί θα πράττετε σύμφωνα με τις αξίες σας.

2. Εστιάστε σε ό,τι αφορά αποκλειστικά εσάς
Αν θυμώνετε με έναν οδηγό επειδή σας ανάγκασε να χάσετε το πράσινο και θα αργήσετε, είναι δική σας δουλειά. Αν εκνευρίζεστε που ο συνάδελφός σας άργησε πάλι, είναι και πάλι δικό σας συναίσθημα, όχι δικό του. Παρομοίως, ό,τι σκέφτονται οι άλλοι για εσάς, είναι δική τους δουλειά και όχι δική σας.

3. Έχετε πλήρη ευθύνη για τα συναισθήματά σας
Όταν βασίζουμε τα συναισθήματά μας στις απόψεις των άλλων, τους επιτρέπουμε να ελέγχουν τη ζωή μας. Όμως το μόνο άτομο που μπορείτε να πληγώσετε με τα συναισθήματά σας είστε εσείς.

4. Αναγνωρίστε πως κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε
Πόση ζωή έχετε ξοδέψει κατηγορώντας τον εαυτό σας επειδή πιστεύατε ότι είπατε κάτι ανόητο; Ή επειδή αργήσατε; Ή επειδή φαινόσασταν περίεργοι στους άλλους; Κάθε φορά από αυτές όμως, κάνατε το καλύτερο που μπορούσατε. Κι αυτό επειδή ό,τι κάνουμε, έχει θετική πρόθεση. Μπορεί να είναι φανερό, αλλά είναι εκεί.

5. Όλοι κάνουμε λάθη
Ζούμε σε μια κουλτούρα όπου δεν μιλάμε συχνά για το πώς νιώθουμε. Αποδεικνύεται όμως ότι όλοι βιώνουμε τα ίδια συναισθήματα και κάνουμε λάθη. Ακόμα κι αν ζούμε σύμφωνα με τις αξίες μας, ακόμα κι αν κοιτάμε τη δική μας δουλειά, ακόμα κι αν κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε, είμαστε άνθρωποι και κάνουμε λάθη. Και τι έγινε; Κανείς δεν θα το θυμάται μετά από λίγες ώρες και μέρες.

Sandy Woznicki

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝΕΞΙΤΗΛΟ Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.