Latest News

Η ιστορική παλιά Βίνιανη Ευρυτανίας (βίντεο)


Ιστορικό Χωριό – Η Πρώτη Ελεύθερη Πρωτεύουσα Της Ελλάδας – Σύμβολο Ελευθερίας

Αυτό το ιστορικό χωριό κουβαλάει στιγμές δόξας της σύγχρονης ιστορίας μας. Εδώ, στη Βίνιανη στις 10 Μαρτίου του 1944 ορκίστηκε η Π.Ε.Ε.Α. (Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης), πιο γνωστή σαν Κυβέρνηση του Βουνού, με πρόεδρο τον Μπακιρτζή. Έτσι, το όνομα αυτού του μικρού ορεινού χωριού πέρασε τα σύνορα της χώρας και ταξίδεψε σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Σήμερα, στο παλιό σχολείο που είχε την έδρα της η Κυβέρνηση του Βουνού, λειτουργεί το «μουσείο Εθνικής Αντίστασης’’. Από εδώ ξεκίνησαν τα τμήματα του Ε.Λ.Α.Σ. και του Ε.Δ.Ε.Σ. για την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου. Δυστυχώς, αυτό το όμορφο χωριό με τα καλαίσθητα σπίτια και αρχοντικά εγκαταλείφθηκε από τους περισσότερους κατοίκους του μετά το σεισμό του Φεβρουαρίου του 1966 λόγω των καταστροφών που υπέστησαν και πολλά από τα σπίτια κατέστησαν μη κατοικήσιμα.

Η Νέα Βίνιανη ( 600 μέτρα υψόμετρο ) χτίστηκε σε απόσταση 5 χιλιομέτρων, με νέο σχέδιο και με τη συνδρομή της πολιτείας και σήμερα θεωρείται το καλύτερο χωριό του Νομού Ευρυτανίας από πλευράς ρυμοτομίας και τοποθεσίας. Ουσιαστικά βρίσκεται σε ένα οροπέδιο σε ομαλή και επίπεδη επιφάνεια, με άνετους ευρύχωρους δρόμους. Ίσως το μοναδικό χωριό στην Ευρυτανία που το πάρκινγκ δεν είναι πρόβλημα.

Σε έναν υπερυψωμένο λόφο δεσπόζει η Εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου με το επιβλητικό ρολόι. Κάθε 15 Αυγούστου γίνεται το πανηγύρι της Παναγίας που έχει αφήσει εποχή και συγκεντρώνει πολλούς επισκέπτες από τα γύρω χωριά. Η Βίνιανη ενδείκνυται για ήρεμες οικογενειακές διακοπές με τα παιδιά να παίζουν σε δύο παιδικές χαρές, στο γήπεδο μπάσκετ και στο γήπεδο ποδοσφαίρου που υπάρχουν στο χωριό. Οι ηλικιωμένοι μπορούν να απολαύσουν το ευεργετικό περπάτημα καθώς η Βίνιανη δεν έχει μεγάλες κλίσεις.

Δραστηριότητες

Οι λάτρεις της πεζοπορίας μπορούν να περπατήσουν:
Α) Από τη Νέα Βίνιανη ως την Παλιά, από τον παλιό χωματόδρομο μέσα στη φύση ( 5 χλμ ) Εκεί θα περιηγηθείτε στα σοκάκια και τα καλντερίμια του εγκαταλελειμμένου χωριού και οπωσδήποτε να ανέβετε στο ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου από όπου θα έχετε καταπληκτική θέα και προς τον Ταυρωπό ποταμό και προς το χωριό.
Β) Ως το πέτρινο γεφύρι. Η διαδρομή είναι στα 5 χιλιόμετρα και επειδή σε ένα μέρος της υπάρχει ανηφόρα και κατηφόρα, ο επισκέπτης μπορεί να χρησιμοποιήσει εναλλακτικά και το αυτοκίνητο του. Ο χωματόδρομος είναι βατός. Το γεφύρι βρίσκεται στον Ταυρωπό ποταμό ( Μέγδοβας ) θα δείτε τους καταρράκτες και μπορείτε να περπατήσετε κατά μήκος του.
Γ) Ως το παλιό γεφύρι της «Κατούνας» που είναι βυζαντινής κατασκευής
Δ) Ως το ξωκλήσι του Αγίου Κωνσταντίνου ( 3 χλμ ). Είναι χωματόδρομος αλλά βατός και με αυτοκίνητο.
Ε) Ο Ταυρωπός ποταμός προσφέρεται για canoe, rafting και trekking.
Για τους ορειβάτες προτείνουμε:
Το βουνό «Καυκί» που βρισκεται στο Κερασοχώρι και απέχει 10′ με αυτοκίνητο, με την απίστευτη θέα και τις ποικίλες ορειβατικές διαδρομές για τον πιο εκπαιδευμένο ορειβάτη μέχρι τον μέσο πολίτη.

Χώροι Εστίασης

Στη Βίνιανη υπάρχουν δύο εστιατόρια που ο επισκέπτης μπορεί να γευματίσει. Το κοινοτικό κατάστημα στο κέντρο του χωριού και το καφέ εστιατόριο «Ο Βράχος» στην είσοδο του.
(Δείτε πληροφορίες στη λίστα χώρων εστίασης από το μενού «Τουρισμός» στον παρόντα ιστότοπο του Δήμου Αγράφων)

Χιλιομετρικές αποστάσεις

Η Βίνιανη είναι το ιδανικό ορμητήριο για όσους τους αρέσει η οδήγηση. Είναι ακριβώς στο κέντρο του νομού και απέχει:
Μισή ώρα από την πρωτεύουσα του νομού, το Καρπενήσι. 45′ από τα ιστορικά Άγραφα. Μισή ώρα από το γραφικό χωριό «Φιδάκια» με την εκπληκτική θέα στη λίμνη των Κρεμαστών από ψηλά. 40’ από τη λίμνη των Κρεμαστών και το καταπληκτικό μοναστήρι της Παναγίας της Τατάρνας, 10’ από το αθλητικό κέντρο Κερασοχωρίου.  Η Βίνιανη επίσης απέχει 15’ και 20’ αντίστοιχα από την Ανατολική και τη Δυτική Φραγκίστα, χωριά με ιστορία και νυχτερινή ζωή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝΕΞΙΤΗΛΟ Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.