Latest News

Η «Θεία απ΄ το Σικάγο»: Σε ποια γειτονιά της Αθήνας υπάρχει ακόμη η μονοκατοικία απ΄όπου πέταγαν τα κανάτια στους γαμπρούς;


Η «Θεία απ΄ το Σικάγο» που απογείωσε τη Βασιλειάδου. Η Αλίκη αρνήθηκε να συμμετάσχει από εγωισμό. Σε ποια γειτονιά της Αθήνας υπάρχει ακόμη η μονοκατοικία απ΄όπου πέταγαν τα κανάτια στους γαμπρούς;

Είναι μια από τις πιο γνωστές και αγαπημένες του ελληνικού κινηματογράφου κι ας έχουν περάσει 61 χρόνια από την πρώτη προβολή (16/12/1957)

Το σενάριο και τη σκηνοθεσία υπέγραψε ο «μετρ» της κωμωδίας Αλέκος Σακελλάριος και η παραγωγή ήταν της Φίνος Φιλμ.
Η ταινία προβάλλει με χιούμορ πολλά κοινωνικά ήθη της εποχής.
Ο Χαρίλαος (Ορέστης Μακρής) είναι στρατηγός και μεγαλώνει με αυστηρότητα τις τέσσερις κόρες του, οι οποίες είναι όλες ανύπαντρες.

Ο αυστηρός πατέρας απαγόρευε το μοντέρνο ντύσιμο στις κόρες του...Ο στρατηγός αρνείται να συμφιλιωθεί με τις καινούριες συνήθειες της νεολαίας, όπως τα πάρτι που χορεύουν ευρωπαϊκούς χορούς, τα μπεν μιξτ, το μοντέρνο ντύσιμο και η σύζυγός του (Ελένη Ζαφειρίου) ανησυχεί ότι τα κορίτσια θα μείνουν «στο ράφι».

Τη λύση στο πρόβλημα δίνει η «θεία απ΄το Σικάγο» (Βασιλειάδου) που καταφθάνει στο σπίτι του αδελφού της και αναλαμβάνει δράση.
Μέσα σε λίγο καιρό καταφέρνει να ανατρέψει το σκηνικό και να παντρέψει τις τρεις μεγαλύτερες, χρησιμοποιώντας γυναικεία πονηριά.

Εκτός από τους πρωταγωνιστές, ξεχωρίζει και η ερμηνεία του Παντελή Ζερβού, ο οποίος υποδύεται τον φίλο του Χαρίλαου. Οι μεταξύ τους σκηνές είναι απολαυστικές.

Το καστ της ταινίας συμπλήρωναν νεαροί ηθοποιοί, που αργότερα κυριάρχησαν στον ελληνικό κινηματογράφο. Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Τζένη Καρέζη, Στέφανος Στρατηγός, Γκέλυ Μαυροπούλου είχαν δεύτερους, αλλά σημαντικούς ρόλους στην εξέλιξη του έργου.

Ο Σειληνός έκανε το ντεμπούτο του στην ταινία...Στη «Θεία απ’ το Σικάγο» έκανε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο ο Βαγγέλης Σειληνός, ως υποψήφιος γαμπρός για τη μία από τις κόρες της οικογένειας.

Αυτό που δεν είναι ιδιαιτέρως γνωστό είναι πως «Η Θεία απ’ το Σικάγο» παραλίγο να γίνει η μοναδική ταινία στην οποία θα συνυπήρχαν η Αλίκη Βουγιουκλάκη με την Τζένη Καρέζη.

Αν η Βουγιουκλάκη δεχόταν τον ρόλο της μικρότερης κόρης, που της είχε προτείνει ο Σακελλάριος.

Η νεαρή ηθοποιός απέρριψε τον ρόλο και σύμφωνα με φήμες, αυτός ήταν ο λόγος για τον πρώτο της καυγά με τον Φ.Φίνο.

Οι «κακές γλώσσες» σχολίασαν πως η Αλίκη είχε ήδη αυτοχρισθεί πρωταγωνίστρια την περίοδο εκείνη και γι’ αυτό απέρριψε τον δεύτερο ρόλο που της προτάθηκε.

Το σπίτι της οικογένειας που φαίνεται στην πλατεία βρισκόταν στην πραγματικότητα στην Κυψέλη στη συμβολή των οδών Σπετσών και Κασταλίας.
Η σημερινή του εικόνα δεν διαφέρει ιδιαίτερα, αν εξαιρέσει κανείς τα χρώματα.

Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, που είναι και η πιθανότερη, το σπίτι ήταν  στο Κολωνάκι Ξανθίππου 11, φαίνεται ολοκάθαρα η διεύθυνση στην ταινία και η Δεξαμενή σε λήψη από το μπαλκόνι της.Από το μπαλκόνι του σπιτιού η Βασιλειάδου πετούσε τα περίφημα κανάτια για να «ψαρέψει» γαμπρούς για τις ανιψιές της.

Στα γυρίσματα, τα κανάτια τα πετούσε ο ίδιος ο Σακελλάριος, ώστε να πετυχαίνουν τα πλάνα, όπως τα είχε στο μυαλό του.

Σε μια λήψη μάλιστα παραλίγο να τραυματίσει κατά λάθος τον Παπαμιχαήλ.
Το ατύχημα αποφεύχθηκε και η ταινία βγήκε στις αίθουσες χωρίς κανένα απρόοπτο.

Η επιτυχία ήταν τεράστια.

Η «Θεία από το Σικάγο» κατετάγη πρώτη σε εισπράξεις της σεζόν 1957-8 ανάμεσα σε 28 ταινίες και η Γεωργία Βασιλειάδου έγινε το πιο εμπορικό όνομα του ελληνικού κινηματογράφου, έχοντας ήδη μια σημαντική καριέρα στο θέατρο.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝΕΞΙΤΗΛΟ Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.