Latest News

Μάρκος Βαμβακάρης - Μαύρα μάτια μαύρα φρύδια

Το Μαύρα μάτια, μαύρα φρύδια είναι ρεμπέτικο τραγούδι σε μουσική και στίχους Μάρκου Βαμβακάρη. Το πρωτοηχογράφησε ο ίδιος μαζί με τους Κώστα Ρούκουνα και Ρένα Στάμου. Το τραγούδι κυκλοφόρησε το 1936,[1] και πρόκειται για ένα από τα διασημότερα κομμάτια του Βαμβακάρη και του ρεμπέτικου. Το κομμάτι συμπεριλήφθηκε σε αρκετούς δίσκους με τα Καλύτερα Τραγούδια του Βαμβακάρη.[2] Πέρα από τον συνθέτη, το έχουν ερμηνεύσει και πολλοί άλλοι γνωστοί Έλληνες τραγουδιστές του ρεμπέτικου και του λαϊκού, όπως για παράδειγμα το Βαγγέλης Περπινιάδης,[3] και ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης.[4] Στα μουσικά, το κομμάτι είναι γραμμένο σε Ρε ελάσσονα (2/4).



Το κομμάτι έχει ερωτικό στίχο, και μιλάει για μία πολύ όμορφη γυναίκα. Ο Βαμβακάρης λέει για το τραγούδι:[6] «[…] Όμως υπήρχαν και μάγκες οι οποίοι ήταν αιμοβόροι, π.χ. ο Μάθεσης και ο Σκριβάνος. Μόνο γι’ αυτόν τον Μάθεση μη μου πεις. Τομάρι. Άσ’ τονα. Ούτε να τονε βλέπω δεν θέλω. Δεν ήτανε καλός άνθρωπος για μένανε. Αυτός είχε μιαν αγαπητικιά (εκ των υστέρων έμαθα) στα Μπούρλα, εκεί στα μπουρδέλα, η οποία ήτανε Κρητικιά. Αυτή αγάπαγε εμένανε πάρα πολύ. Εμένα ήθελε, δεν ήθελε αυτόν. Κι έγραψα το τραγούδι γι’ αυτήν. Και αυτός εζήλευε γι’ αυτή τη δουλειά. Αυτός με μισούσε εμένανε, λόγω τού ότι νόμιζε ότι θα του πάρω την γκόμενα. Λοιπόν ένα βράδυ, ζούλα, με χτύπησε στο χέρι με ένα ξύλο και μου ’βγαλε το χέρι από τη θέση του. Μέσα στην αγορά του Πειραιώς. Υπέφερα για δέκα μέρες τα πάνδεινα μέχρι να συνέλθω […]»


Κάποια στιγμή μες στο κομμάτι ακούγονται οι εξής φράσεις: Γεια σου Μάρκο μου, Καρούζο και Γεια σου, Ρούκουνα, Κεπούρα, τα ονόματα αυτά ανήκουν στον Ιταλό τενόρο Ενρίκο Καρούζο και στον Πολωνό, επίσης τενόρο, Γιαν Κεπούρα, αντιστοίχως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝΕΞΙΤΗΛΟ Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.