Latest News

Νταμούχαρη: O κρυμμένος παράδεισος του Πηλίου και η δραματική ιστορία του


Δεν είναι μυστικό ότι το Πήλιο είναι ένα από τα ομορφότερα μέρη της Ελλάδας, αφού συνδυάζει θάλασσα με κρυστάλλινα νερά και μια μοναδική φύση στο βουνό.
Πολλοί είναι αυτοί που το προτιμούν τόσο για τις διακοπές, όσο και για τις εξορμήσεις τους μετά τις διακοπές (για να μπει κάπως πιο ομαλά το φθινόπωρο).
Αυτό όμως που δεν γνωρίζουν πολλοί επισκέπτες είναι ότι το Πήλιο έχει κρυμμένους θησαυρούς. Τόπους απίστευτου κάλλους -που καλό είναι να σας τους δείξει κάποιος ντόπιος- οι οποίοι συνοδεύονται από ιστορίες και μύθους. Όπως η Νταμούχαρη. Το μοναδικό φυσικό λιμάνι της Νότιας πλευράς του Πηλίου.

Ένα μικρός γραφικός και ήσυχος οικισμός που αποτελείται από δύο μικρούς κολπίσκους που ενώνονται με μία χερσόνησο, πάνω στην οποία υπάρχουν ερείπια κάστρου.
Ο Βόρειος κόλπος, είναι και στις μέρες μας ένα λιμανάκι με ταβέρνες και σπίτια. Ο Νότιος, έχει μία πανέμορφη ακρογιαλιά στρωμένη με ολόλευκα μεγάλα βότσαλα και πεντακάθαρα νερά, που σε συνδυασμό με το γειτονικό φαράγγι, δίνουν στην Νταμούχαρη μια άγρια ομορφιά.
Δεν έχουν αλλάξει πολλά πράγματα στο πέρασμα του χρόνου κι αυτό δίνει μια νοσταλγική διάθεση στο μέρος.


Στο τέρμα της παραλίας της Παλιάς Νταμούχαρης υπάρχει ένα μικρό ξύλινο γεφυράκι που συνδέει τη παραλία με τα “καγκιόλια” , ένα ανηφορικό μονοπάτι πάνω στον βράχο, με μεγάλη κλίση που οδηγεί στην πανέμορφη Φακίστρα της Τσαγκαράδας.


Πάνω στο λόφο της Νταμούχαρης υπάρχει το περίφημο αρχοντικό “Cleopatra’s Miramare”, το οποίο φέρει μια δραματική ιστορία. Ο καπετάνιος Απόστολος Βαϊνόπουλος κάτοικος της Νταμούχαρης ταξίδευε διακινώντας προϊόντα στο εξωτερικό. Ενώ βρισκόταν στο Βουκουρέστι ερωτεύτηκε την όμορφη και πλούσια Κλεοπάτρα, την οποία παντρεύτηκε και έφερε μαζί του στη Νταμούχαρη. Εκεί ο καπετάνιος θα κτίσει ένα περίφημο αρχοντικό όπου θα ζήσει με την αγαπημένη του Miramere, όπως τη φώναζε χαϊδευτικά ο ίδιος. Η Κλεοπάτρα καθώς ο αγαπημένος της ταξιδεύει συνεχώς και μακριά από την οικογένειά της παθαίνει κατάθλιψη. Η ίδια πεθαίνει κατά τον τοκετό ύστερα από επιπλοκές. Το παιδί της ένα αγοράκι καταφέρνει να ζήσει, αλλά δυστυχώς πεθαίνει πρόωρα σε ηλικία 10 ετών καθώς προσβάλλεται από μια ασθένεια. Ο Βαϊνόπουλος σε αυτή τη δύσκολη στιγμή της ζωής του έχει πλάι του την παραμάνα του παιδιού, τη Βικτώρια με την οποία θα αποκτήσει 5 παιδιά. Από τους απογόνους αυτούς κατάγονται και οι περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής.


Στη Νταμούχαρη έγιναν μάλιστα και γυρίσματα για το πρώτο Mamma Mia (το οποίο έσπασε τα ταμεία). Συγκεκριμένα, όπως γράφει το gopelion.gr, «Σύμφωνα με το σενάριο, η Νταμούχαρη είναι το λιμάνι του νησιού όπου υποτίθεται ότι λαμβάνει χώρα η ιστορία. Είναι το μέρος που η Meryl Streep υποδέχεται τις δύο παλιές και αγαπημένες φίλες της, που έρχονται για το γάμο της κόρης της. Επιπλέον, το χωριό μας αποτελεί το κύριο σκηνικό της χορογραφίας του τραγουδιού “Ντάνσινγκ Κουίν” (Dancing Queen).

Τα γυρίσματα στην Νταμούχαρη κράτησαν τρεις μέρες και περίπου τριακόσια (300) άτομα εργάστηκαν μαζί εκείνες τις ημέρες. Ήταν πραγματικά εντυπωσιακό να βλέπεις όλους εκείνους τους ανθρώπους να συντονίζονται άψογα. Όλα τα γυρίσματα έλαβαν χώρα στο λιμάνι (όπου έστησαν και μια ξύλινη μαρίνα) και γύρω από το μεγάλο εγκαταλελειμμένο κτίριο που βρίσκεται εκεί. Στο μεταξύ ο ξενώνας μας, το Παραδοσιακό Κατάλυμα Το Γερμανικό, βρισκόταν στο κέντρο της όλης ιστορίας, καθώς εξυπηρετούσε ως η επιχειρησιακή βάση της παραγωγής.

Οι ετοιμασίες ξεκίνησαν περίπου ένα μήνα πριν, στα τέλη Αυγούστου. Μια ομάδα από 10-15 εργαζόμενοι (Βρετανοί και Έλληνες) δούλεψαν σκληρά για ένα μήνα, προκειμένου να δημιουργήσουν το σκηνικό όπως το ήθελε η Βρετανίδα σκηνοθέτιδα Φυλλίδα Λόιντ (Phyllida Lloyd). Αυτό ήταν ίσως το πιο εντυπωσιακό κομμάτι, να παρακολουθείς τη στιγμή που όλα κατασκευάζονταν. Οι μάστορες έκαναν θαύματα, ψεύτικες αλλαγές οι οποίες έμοιαζαν τόσο αληθινές που έπειθαν ακόμη κι εμάς που ζούμε στο χωριό όλη μας τη ζωή. Συγχαρητήρια παιδιά!!!


Η Μέριλ Στριπ (Meryl Streep) ήταν πραγματικά υπέροχη! Σε τέλεια φόρμα και φυσική κατάσταση, έτρεχε και χόρευε σαν έφηβη. Σε καμία περίπτωση δεν έδειξε ένα απομακρυσμένο ή υπεροπτικό προφίλ. Ακριβώς το αντίθετο. Ήταν πολύ προσεγγίσιμη, σεμνή και ευγενική με όλους μας, ήθελε να μιλάει με τους ντόπιους και να μαθαίνει για την ιστορία της Νταμούχαρης, η οποία τη συγκίνησε ιδιαίτερα. Δεν αρνήθηκε ποτέ φωτογραφία, καθόταν στο ίδιο τραπέζι με τους υπόλοιπους και συμμετείχε πλήρως στα πάρτυ που γίνονταν κάθε βράδυ στην ταβέρνα του Αποστόλη. Έμοιαζε να περνά υπέροχα και να είναι ενθουσιασμένη με τo xωριό».

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝΕΞΙΤΗΛΟ Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.