Latest News

Λάρισα: Γιατί αξίζει να της αφιερώσετε ένα weekend – Εντυπωσιακό αφιέρωμα στην πρωτεύουσα του κάμπου


Ένα ακόμη εντυπωσιακό αφιέρωμα για τη Λάρισα, την πρωτεύουσα του Θεσσαλικού κάμπου, πραγματοποίησε η αθηναϊκή ηλεκτρονική εφημερίδα reader.gr

Απολαύστε το… Έχει πλούσια ιστορία και παράδοση, εντυπωσιακά μνημεία και πανέμορφα πάρκα. Οι πεζόδρομοι και οι πλατείες της σφύζουν από ζωή, ενώ τα εστιατόρια και τα στέκια της αγκαλιάζουν επιτυχημένα τις νέες τάσεις και καλύπτουν κάθε επισκέπτη όποια κι αν είναι τα γούστα του. Χτισμένη στις όχθες του Πηνειού ποταμού, στην καρδιά του θεσσαλικού κάμπου, η Λάρισα είναι μια πόλη με δυνατό παλμό, που αν και δεν αποτελεί κλασικό ταξιδιωτικό προορισμό, δίνει ωραίες αφορμές για μια ολιγοήμερη εξόρμηση.

Εμείς ξεκινήσαμε νωρίς από την Αθήνα με μπόλικη όρεξη και διάθεση για ανακαλύψεις. Φτάσαμε στη Λάρισα σε λιγότερο από 3,5 ώρες χάρη στο άνετο Skoda Karoq, το οποίο μας απέδειξε ότι δίκαια ψηφίστηκε «Ελληνικό Αυτοκίνητο της Χρονιάς για το 2019».

Δέκα το πρωί και η πόλη έσφυζε από ζωή. Οι Λαρισαίοι είχαν γεμίσει τους πεζόδρομους, τις πλατείες τα καφέ της πόλης. Ένα στοιχείο της προσωπικότητας της Λάρισας είναι η ζωντάνια και ο έξω καρδιά χαρακτήρας της. Δεν είναι τυχαίο ότι είναι γνωστή και ως «πόλη του καφέ». Οι επιλογές για φαγητό και διασκέδαση είναι πολλές και άκρως ενδιαφέρουσες: από κλασικά μεζεδοπωλεία και γραφικά ταβερνάκια μέχρι ποιοτικά cafes, σοφιστικέ wine bars και βραβευμένα cocktail bars. Στη Λάρισα θα βρεις ό,τι τραβάει η όρεξή σου. Είναι μια πόλη που έχει στο DNA της την καλοπέραση.


Σεργιάνι στις πλατείες και τους πεζόδρομους

Το πεζοδρομημένο κέντρο της πόλης με τις πλατείες και τα εντυπωσιακά σιντριβάνια αποτελεί κλασικό σημείο συνάντησης για βόλτες, ψώνια και διασκέδαση. Η Πλατεία Ταχυδρομείου είναι αναμφισβήτητα η πιο ζωντανή πλατεία- το καλύτερο σημείο εκκίνησης για να μπείτε στους ρυθμούς της πόλης. Σε αυτή βρίσκονται δεκάδες καφέ όπου δίνουν καθημερινά ραντεβού οι ντόπιοι αλλά και οι επισκέπτες της πόλης. Την πλατεία κοσμεί ο «Γλυπτός Ποταμός», το μεγάλο σιντριβάνι της Λαρισαίας γλύπτριας τοπίου Νέλλας Γκόλαντα, όπου οι καταρράκτες των νερών συμβολίζουν τις ορεινές πηγές του Πηνειού ποταμού. Το δεύτερο γλυπτό της βρίσκεται στην Κεντρική Πλατεία (Δημάρχου Σάπκα), που σφύζει κι αυτή από ζωή όλες τις ώρες. Το σιντριβάνι της κεντρικής πλατείας αποτελεί συνέχεια του «Γλυπτού Ποταμού» συμβολίζοντας την πεδινή διαδρομή της ροής του ποταμού.


Μας άρεσε πολύ το ότι το κέντρο της πόλης είναι στο μεγαλύτερο μέρος του πεζοδρομημένο και μπορεί κάποιος να το περπατήσει ευχάριστα. Το μεγάλο δίκτυο πεζοδρόμων, που συνεχίζει να αναπτύσσεται, αλλάζει σταδιακά την εικόνα της Λάρισας, μεταμορφώνοντας την σε μια πόλη πιο ανθρώπινη και φιλική.


Η Κούμα και η Ασκληπιού είναι από τους μεγαλύτερους πεζόδρομους, με πολλά μαγαζιά που καλύπτουν κάθε γούστο. Ιδιαίτερα ζωντανός είναι και ο πεζόδρομος Παπακυριαζή με τις παρόδους του, όπου υπάρχουν μαζεμένα πολλά μπαράκια και καφέ γεμάτα κόσμο. Πολλοί ντόπιοι πίνουν εκεί τα πρώτα τους ποτά πριν συνεχίσουν τη βραδιά τους στο λόφο του Φρουρίου. Αν ψάχνετε για στέκια με πιο εναλλακτικό χαρακτήρα- και πιο “ψαγμένο” κοινό-κατευθυνθείτε προς τον πεζόδρομο της Δευκαλίωνος.

Κι αν είστε φίλοι του ποδηλάτου, μην παραλείψετε να νοικιάσετε ή να πάρετε μαζί σας το δικό σας, για να απολαύσετε βόλτες στους ποδηλατοδρόμους της πόλης. Κάτι που αντιλαμβάνεται κανείς με το που πατήσει το πόδι του στη Λάρισα είναι ότι το ποδήλατο παίζει σημαντικό ρόλο στις μετακινήσεις των ντόπιων.

Βόλτα στο Λόφο του Φρουρίου


Ο λόφος του Φρουρίου αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας της πόλης, αφού αποτελεί αγαπημένο μέρος για βόλτες. Εδώ βρίσκονται μαζεμένα πολλά παρεΐστικα ταβερνάκια, φαγάδικα και μπαράκια που αποτελούν αγαπημένα στέκια.


Ο λόφος του Φρουρίου είναι ο χώρος στον οποίο έχουν βρεθεί οι πρώτες ενδείξεις κατοίκησης της πόλης από τη νεολιθική ακόμα περίοδο και ο οποίος αποτέλεσε την αρχαία ακρόπολη της πόλης. Ανηφορίζοντας τους πεζόδρομους προς το λόφο, θα συναντήσετε πολλά παλαιοχριστιανικά, βυζαντινά και οθωμανικά μνημεία. Στο ψηλότερο σημείο του λόφου θα δείτε το Μπεζεστένι, γνωστό και ως Φρούριο, μια σκεπαστή οθωμανική αγορά που χτίστηκε στα τέλη του 15ου αιώνα. Στην πλατεία Λαμπρούλη, όπου βρίσκεται το Μπεζεστένι, θα δείτε και τμήματα από τα παλαιοχριστιανικά λουτρά του 6ου αιώνα και της τρίκλιτης παλαιοχριστιανικής βασιλικής του πολιούχου Αγίου Αχιλλείου, πρώτου μητροπολίτη της πόλης. Στη βόρεια πλευρά του λόφου σε σημείο με θέα προς το ποτάμι και τη βόρεια πλευρά της πόλης, βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Αχιλλείου, πολιούχου της Λάρισας.


Στη νότια πλευρά του λόφου, στο τέρμα της οδού Βενιζέλου, βρίσκεται το Α’ Αρχαίο Θέατρο, το στολίδι της Λάρισας, που ξεχωρίζει μέσα στον αστικό ιστό προκαλώντας τον θαυμασμό. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ελληνιστικά θέατρα, που οικοδομήθηκε τον 3ο αιώνα π.Χ. Το εντυπωσιακό θέατρο, το οποίο μετατράπηκε σε αρένα κατά τη ρωμαϊκή περίοδο, υπολογίζεται ότι είχε χωρητικότητα τουλάχιστον 10.000 θεατών. Πολύ κοντά σε αυτό, το αναστυλωμένο μικρότερο αρχαίο θέατρο φιλοξενεί παραστάσεις αρχαίου δράματος.

Στης Λαρίσης το ποτάμι


Με αφετηρία το Αρχαίο Θέατρο μπορείτε να κατηφορίσετε προς τον Πηνειό για έναν απολαυστικό περίπατο πλάι στις όχθες του. Το χιλιοτραγουδισμένο ποτάμι αποτελεί πλέον κομμάτι της ζωής για την πόλη της Λάρισας. Κάτω από τον Άγιο Αχίλλειο, κατά μήκος της παλιάς κοίτης έχουν δημιουργηθεί πεζόδρομοι, ποδηλατόδρομοι, πεζογέφυρες και χώροι καθιστικών. Στο χώρο αυτό δίπλα από τις καταπράσινες όχθες του ποταμού, γίνεται κάθε καλοκαίρι το Φεστιβάλ Πηνειού, με πολλή μουσική και δεκάδες καλλιτεχνικές, εκπαιδευτικές και αθλητικές δραστηριότητες.


Χαλάρωση στο Πάρκο Αλκαζάρ

Το κατάφυτο πάρκο αναψυχής, όπου παλιότερα βρισκόταν το μεγάλο παζάρι της Λάρισας είναι μια όαση για τους ανθρώπους της πόλης. Είναι το μεγαλύτερο και σημαντικότερο πάρκο της Λάρισας, με ιστορία μεγαλύτερη των 100 ετών. Διαθέτει μεγάλους πεζοδρόμους διακοσμημένους με συντριβάνια, ποδηλατοδρόμους, χώρους αναψυχής, διαμορφωμένη λιμνούλα, αναψυκτήριο, παιδικές χαρές και υπαίθριο θέατρο 2.500 θέσεων, το Κηποθέατρο, στο οποίο λαμβάνουν χώρα πολλές θεατρικές παραστάσεις την άνοιξη και το καλοκαίρι. Στο πάρκο θα δείτε το γλυπτό του αλόγου που καλπάζει, συμβόλου της Λάρισας και εμβλήματος της ομάδας της ΑΕΛ, δίπλα στο γήπεδο Αλκαζάρ, καθώς και το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης.

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας: Χτισμένο στο Λόφο Μεζούρλο, στις νότιες παρυφές της πόλης, προσφέρει στον επισκέπτη ένα ταξίδι στην ιστορία της Θεσσαλίας, από τα νεολιθικά χρόνια έως τις αρχές του 20ού αιώνα. Τα εκθέματα του μουσείου ξεπερνούν τα 3.000, και η μόνιμη έκθεση χωρίζεται σε 11 ενότητες. Περιφερειακός Λάρισας, τηλ. 2413 508242.

Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα: Λειτουργεί από το 1983 και φιλοξενεί τη συλλογή Γεωργίου Ι. Κατσίγρα, η οποία συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο αξιόλογες συλλογές έργων τέχνης στην Ελλάδα. Περιλαμβάνει 781 έργα ζωγραφικής, χαρακτικά και σχέδια σπουδαίων Ελλήνων καλλιτεχνών από τα μέσα του 19ου έως τα μέσα του 20ού αιώνα. Επίσης στη συλλογή περιλαμβάνεται και η επίπλωση του γραφείου του αρχαιολόγου Ερρίκου Σλήμαν κατασκευασμένα πάνω σε σχέδια του Τσίλερ. Γ. Παπανδρέου 2, τηλ. 2410 621205.


Μύλος του Παπά: Κάτω από το λόφο του Φρουρίου βρίσκεται ένας καλά διατηρημένος μύλος, που κατασκευάστηκε το 1883 και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα βιομηχανικού κτηρίου της Θεσσαλίας. Πρόκειται για ένα μουσείο πολιτιστικής κληρονομιάς για την Λάρισα, ένα ζωντανό κομμάτι της ιστορίας της πόλης. Παλαιότερα χρησίμευε για την παραγωγή αλεύρων από σκληρό σιτάρι –την πρώτη ύλη για τη βιομηχανία ζυμαρικών–, ενώ σήμερα φιλοξενεί πολιτιστικές δραστηριότητες.


Εξόρμηση στα Αμπελάκια


Η βόλτα στο πράσινο και στις όχθες του Πηνειού μάς άνοιξε την όρεξη για περιηγήσεις. Έτσι μπήκαμε ξανά στο Skoda Karoq με προορισμό τα Αμπελάκια και απολαύσαμε την καταπληκτική αίσθηση οδήγησης του πεντάθυρου SUV με το ευρύχωρο σαλόνι και τον οικονομικό κινητήρα. Μετά από μισή ώρα φτάσαμε στο ονομαστό αρχοντοχώρι της Λάρισας, που είναι σκαρφαλωμένο στις βορειοδυτικές πλαγιές του Κίσαβου. Το σκηνικό αυτού του διατηρητέου ιστορικού οικισμού περιλαμβάνει αναπαλαιωμένα κουκλίστικα σπίτια, που ξεφυτρώνουν ανάμεσα σε κυπαρίσσια και πεύκα, περίτεχνα πλακόστρωτα σοκάκια, πέτρινες βρύσες και αίσθηση αρχοντιάς, που δεν έχει εκλείψει από τότε που ιδρύθηκε εδώ ο πρώτος συνεταιρισμός παγκοσμίως- την εποχή της ένδοξης «Κοινής Συντροφίας». Το αρχοντικό του Σβαρτς με την εντυπωσιακή διακόσμηση, η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου με τις σπάνιες εικόνες και τις αξιόλογες τοιχογραφίες, καθώς και το Λαογραφικό Μουσείο κεντρίζουν το ενδιαφέρον του επισκέπτη.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝΕΞΙΤΗΛΟ Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.