Latest News

Ντεπώ: Η περιοχή με τη γαλλική ονομασία και τα ιστορικά διατηρητέα


Η περιοχή Ντεπώ αποτελεί τη νοτιοανατολική κατάληξη της 5ης Δημοτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και εκτείνεται σε μια μεγάλη έκταση, αφού συνορεύει με το Καραμπουρνάκι, το Βυζάντιο, τη Χαριλάου, την Ανάληψη και παραλιακά με το Ποσειδώνιο και τους Μύλους Αλλατίνη.

Στην περιοχή βρίσκονται μερικά από τα σημαντικότερα διατηρητέα κτίσματα που έχουν απομείνει στη Θεσσαλονίκη, μεταξύ των οποίων η Βίλα Αλλατίνι (σήμερα στεγάζει τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας), η Βίλα Μπιάνκα και οι Μύλοι Αλλατίνη.


Η «Αποθήκη Τροχιοδρόμων» και το τραμ…

Ελάχιστοι σήμερα γνωρίζουν ότι η περιοχή Ντεπώ (στα γαλλικά ντεπώ {Depot} σημαίνει αποθήκη) χρωστάει το όνομά της στη βελγική εταιρεία και στα τραμ που μέχρι το 1956 εξυπηρετούσαν τη συγκοινωνία της πόλης, αφήνοντας ανεξίτηλο σημάδι στην ιστορία της Θεσσαλονίκης. Λίγο πιο κάτω από τη Βίλα Αλλατίνι, στη συμβολή των οδών Βασ. Όλγας και Νέστορα Τύπα, ήταν η είσοδος του αμαξοστασίου των τραμ, η ιστορική «Αποθήκη Τροχιοδρόμων», που σήμερα χρησιμοποιείται ως παρκινγκ από την Ελληνική Αστυνομία.

Βόλτα στο Ντεπώ…

Ο κ. Κωνσταντίνος Κανελίδης γεννήθηκε στην περιοχή το 1930 και από τότε δεν έχει αλλάξει γειτονιά. Θυμάται ότι από το 1930 λειτουργούσαν καταστήματα για την εξυπηρέτηση των κατοίκων, όπως μανάβικο, κρεοπωλείο, μαγειρείο, κουρείο, γαλακτοπωλείο, ενώ λειτουργούσαν και λουτρά. Όπως λέει, δεν είναι τυχαίο ότι κάτοικοι της πόλης από άλλες συνοικίες έπαιρναν το τραμ και πήγαιναν στο Ντεπώ για τη βόλτα και την αναψυχή τους, καθώς η περιοχή ήταν φημισμένη για τους κήπους με τα τριαντάφυλλα και τους μπαχτσέδες που είχαν τα σπίτια, τα οποία στην πλειοψηφία τους ήταν κτισμένα σε έναν ή δύο ορόφους, για τους εύπορους κατοίκους της και για το έντονο εβραϊκό στοιχείο. «Όλοι γνωριζόμασταν μεταξύ μας, ζούσαμε αγαπημένοι και μοιραζόμασταν χαρές και λύπες. Όταν πέθαινε κάποιος, είχε πένθος όλη η γειτονιά» σημειώνει.

Βουτιές στη θάλασσα μπροστά από τους Μύλους Αλλατίνη

Η Δωροθέα Κεφαλά ζει στο Ντεπώ από το 1925 και δεν την αλλάζει, όπως λέει, με καμιά άλλη γειτονιά. Θυμάται ότι το 2ο γυμνάσιο «Αλεξανδρείας», όπου πήγαινε σαν μαθήτρια, στον πόλεμο του ‘40 είχε μετατραπεί σε νοσοκομείο και με τις συμμαθήτριές της πήγαιναν και βοηθούσαν τους τραυματίες πολέμου. «Ήταν ωραία χρόνια, υπήρχε αγάπη και αλληλεγγύη, όλοι γνωριζόμασταν μεταξύ μας από εδώ μέχρι το Καραμπουρνάκι» σημειώνει. «Το καλοκαίρι πηγαίναμε για μπάνιο στη θάλασσα μπροστά στους Μύλους Αλλατίνη και στα σπίτια του Κονιόρδου» αναφέρει με νοσταλγία.


Το σινεμά «Κρόνος»

Ο Γιώργος, ιδιοκτήτης της ταβέρνας «Στάση Ντεπώ» επί της οδού Βαφοπούλου, γεννήθηκε στην περιοχή το 1946. Όπως αναφέρει, στο σημείο όπου υπάρχει σήμερα η ταβέρνα λειτουργούσε το σινεμά «Κρόνος», ενώ απέναντι στάθμευαν τα κάρα με τα άλογα που πραγματοποιούσαν εκείνη την εποχή μεταφορές. Θυμάται το καφενείο «Ζάππειο» αλλά και το ζαχαροπλαστείο το «Ελληνικόν», το οποίο είναι το μόνο κατάστημα που από το 1938 λειτουργεί και διατηρεί το όνομά του μέχρι σήμερα. Ο Γιώργος σημειώνει ότι από το 1961 που ξεκίνησε η ανοικοδόμηση, σταδιακά η φυσιογνωμία της περιοχής άλλαξε, με αποτέλεσμα να έχει τη σημερινή εικόνα.

Η τοπική του ΠΑΣΟΚ και τα χαλιά στον Ανδρέα…

Ο Άγγελος Αμυράλης είναι από τους παλαιότερους επαγγελματίες στο Ντεπώ. Έχει ανθοπωλείο στη γειτονιά 28 χρόνια και όπως λέει, δεν υπάρχει καμιά σύγκριση εκείνων των εποχών με το σήμερα. «Γνωριζόμασταν όλοι μεταξύ μας, πήγαινα λουλούδια στα σπίτια χωρίς κανέναν φόβο, όταν μια γειτόνισσα έκανε πίτα έφερνε και στο μαγαζί ένα κομμάτι. Σήμερα έχουμε αποξενωθεί, δε λέμε ούτε μια καλημέρα μεταξύ μας» σημειώνει.


Ο Άγγελος θυμάται ότι στην περιοχή λειτουργούσαν τα γραφεία της κομματικής οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ και κάποιες φορές τα επισκεπτόταν ο Ανδρέας Παπανδρέου. «Οι οπαδοί του κόμματος έστρωναν χαλιά στο πεζοδρόμιο από τον δρόμο μέχρι την είσοδο των γραφείων της οργάνωσης για να πατήσει και τα λουλούδια τα αγόραζαν χύμα από το μαγαζί, για να τα δώσουν στον Πρόεδρο. Εκτός από αυτό, σε κάθε εκλογική περίοδο σημείο αναφοράς στην περιοχή ήταν και το εκλογικό κέντρο του Άκη Τσοχατζόπουλου» αναφέρει.


Τα τραγούδια για το Ντεπώ…


Το Ντεπώ έχει υμνηθεί όσο λίγες περιοχές της Ελλάδας. Για την περιοχή υπάρχει αναφορά σε 11 τραγούδια, μεταξύ των οποίων: «Απ’ το Ντεπώ ξεκίνησα», Ρένα Κουμιώτη, «Είναι πιο κίτρινα τα φώτα στο Ντεπώ», Χρήστος Πάζης, «Ποιον δρόμο να διαλέξω», Γιώργος Νταλάρας κ.ά.

του ΘΑΝΑΣΗ ΜΥΛΩΝΑ || mylonasthan@gmail.com

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝΕΞΙΤΗΛΟ Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.