Latest News

Ο μύθος του «Δώδεκα»


Το «Δώδεκα» είναι ένας από τους αγαπημένους προορισμούς της παραλίμνιας περιοχής. Δίπλα στα πλατάνια και υπό τη «σκιά» του Κάστρου (κάτω από το Φετιχιέ Τζαμί, σε ευθεία γραμμή), αποτελεί έναν ιδιαίτερο τόπο που έχει βάλει το δικό του λιθαράκι στη διαμόρφωση της ταυτότητας της πόλης.

Εκεί οι παλιότεροι έκαναν μπάνιο, εκεί οι νεότεροι έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν βόλτες, εκεί οι ερασιτέχνες ψαράδες είχαν και έχουν το στέκι τους. Το «Δώδεκα» αποτελεί όμως και ένα σημείο αναφοράς στην καθομιλουμένη κάθε φορά που ο Γιαννιώτης θέλει να εκφράσει την... απόγνωσή του.  

Παρά τη διαδεδομένη πεποίθηση ότι το «Δώδεκα» οφείλει το όνομά του στο βάθος της λίμνης σε εκείνο το σημείο: δηλαδή στα 12 μέτρα, κάτι τέτοιο φαίνεται ότι δεν ισχύει. Παρεμπιπτόντως, σήμερα το μέγιστο βάθος της λίμνης είναι μόλις 9 μέτρα (σε κάποια σημεία, τα οποία δεν βρίσκονται καν κοντά στο «Δώδεκα») και το μέσο βάθος 4 μέτρα. Σύμφωνα με μαρτυρίες, το «Δώδεκα» εμφανίστηκε ως τοπωνύμιο μετά τον πόλεμο, όταν επί του παραλίμνιου τότε χωμάτινου δρόμου, υπήρχε ένα μισογκρεμισμένο μικρό κτίριο, στο οποίο έβρισκαν καταφύγιο από τη βροχή οι ψαράδες αλλά και οι πιτσιρικάδες που έκαναν βουτιές στη λίμνη.

Ως πιο πιθανή προέλευση της ονομασίας είναι ακριβώς το κτίριο αυτό, το οποίο ήταν ένα από τα πολλά πυροβολεία που είχαν φτιάξει οι Ιταλοί κατά τον πόλεμο. Ο Θεόδωρος Γκέκας, ένας από τους θεματοφύλακες της ιστορίας της λίμνης, αναφέρει στον «Τύπο» ότι το ιταλικό αυτό φυλάκιο ήταν το 12ο. Οι Ιταλοί, όπως μας λέει, είχαν αριθμήσει τα φυλάκια. Το 12ο φυλάκιο βρισκόταν στο σημείο που σήμερα αποκαλούμε «Δώδεκα». Η συγκεκριμένη τοποθεσία αποκαλούνταν και «Καρτέρι» από τους Νησιώτες και τους Καστρινούς, καθώς ήταν πέρασμα για αγριόχηνες.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝΕΞΙΤΗΛΟ Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.