Latest News

Φθινοπωρινή απόδραση στο Γαλαξίδι!


Ποιος είπε ότι το καλοκαίρι τελειώνει αρχές Σεπτέμβρη..; Πράγματι, μπορεί η μέρα να μικραίνει και η θερμοκρασία να πέφτει σταδιακά, ωστόσο, όλοι οι Φθινοπωρινοί μήνες είναι ιδανικοί για να απολαύσουμε ένα ταξίδι. Αυτούς τους μήνες, όμως, θα προτιμούσα να ταξιδέψω με αυτοκίνητο και όχι με καράβι. Ένας υπέροχος προορισμός σ’ αυτή την περίπτωση είναι το Γαλαξίδι.



Το Γαλαξίδι

Χαρακτηρισμένος ως παραδοσιακός οικισμός από το 1978, το Γαλαξίδι έχει μια αρχοντική ομορφιά που σε ταξιδεύει. Το λιμάνι του κουβαλά ακόμη την αίγλη από τις εποχές που ήταν γεμάτο μπρατσέρες, σκούνες και λόβερ αραγμένα αρόδου και οι γυναίκες μπάλωναν τα πανιά στα ειδικά διαμορφωμένα μονόχωρα σαλόνια του πρώτου ορόφου των αρχοντικών.



Σχεδόν έναν αιώνα μετά, η ζωή κινείται σε άλλους ρυθμούς και το Γαλαξίδι είναι πλέον μια ήσυχη κωμόπολη και ιδανικός προορισμός του Σαββατοκύριακου για τους Αθηναίους, και όχι μόνο... Η ατμόσφαιρα του παρελθόντος έχει παραμείνει ανέπαφη χάρη στην αγάπη των ντόπιων για την παράδοση και η ήπια τουριστική ανάπτυξη, με μικρούς όμορφους ξενώνες σε αναπαλαιωμένα αρχοντικά και περιποιημένες ταβέρνες, προσφέρει ένα σοφιστικέ πακέτο. Αξίζει να κάνετε τον υπέροχο περίπατο δίπλα στη θάλασσα από το κεντρικό λιμάνι προς τον πευκόφυτο λόφο της σχολής τουριστικών επαγγελμάτων ή από την άλλη πλευρά προς τον Χηρόλακα αλλά και να ανέβετε με το αυτοκίνητο στο μοναστήρι του Σωτήρα για να απολαύσετε τη θέα.



Τι αξίζει να δείτε;

Ναυτικό Μουσείο 

Ένα από τα ομορφότερα ναυτικά μουσεία της Ελλάδας, με πίνακες καραβιών (παλιότερα κάθε καπετάνιος έφτιαχνε τον δικό του), ναυτικά όργανα, χάρτες, φωτογραφίες, νηολόγια, καταστατικά, έργα του Γαλαξιδιώτη ζωγράφου Σπύρου Βασιλείου και βέβαια ακρόπρωρα: γυναικείες φιγούρες με διαπεραστικό βλέμμα που κοιτούν τη θάλασσα για να την τιθασεύουν. Όταν πέθαινε ο καπετάνιος το ακρόπρωρο βαφόταν μαύρο, όπως και τα εξώφυλλα του καπετανόσπιτου.

Άγιος Νικόλαος

Χτισμένος πάνω σε ειδωλολατρικό ιερό, πιθανότατα του Απόλλωνα Νασιώτα, το 1900, με αρχιτέκτονες τον Γερμανό Χάγερ και τον Κωνσταντίνο Παπαπέτρο. Η εκκλησία είναι τρίκλιτη βασιλική μετά τρούλου και δύο καμπαναριών. Υπέροχο το ξύλινο τέμπλο, δουλεμένο επί δέκα χρόνια σε ξύλο καρυδιάς από άγνωστο τεχνίτη.

Αγία Παρασκευή

Παρεκκλήσι δίπλα στον Άγιο Νικόλαο, χτισμένο το 1848. Ξεχωρίζει για το ηλιακό του ρολόι. Καθώς ο ήλιος μπαίνει από ένα μικρό στρογγυλό άνοιγμα στην οροφή συναντά –μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας– τις αποτυπώσεις του ζωδιακού κύκλου του καπετάν-Σκούρτη, στο πλακόστρωτο δάπεδο της εκκλησίας.

Παλιό Σχολείο

Ένα από τα παλαιότερα σχολεία της χώρας, κατασκευάστηκε επί Ιωάννη Καποδίστρια. Το κτήριο έχει κηρυχτεί διατηρητέο και αξίζει να κάνετε μια βόλτα.

Καφενείον Θεμιστοκλής

Παραδοσιακό καφενείο από το 1814. Τα τραπέζια του έχουν κρυφακούσει όλες τις συζητήσεις των άλλοτε μεγάλων καπεταναίων, του Ελευθερίου Βενιζέλου αλλά και σύγχρονων επώνυμων που περνούν από την πόλη.

Καλό ταξίδι λοιπόν, γιατί οι αποδράσεις δεν είναι μόνο καλοκαιρινές...!




της Μαρίας Ιωάννου

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝΕΞΙΤΗΛΟ Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.