Latest News

Η Ελληνογαλλική Σχολή Ουρσουλινών στη Νάξο


Η Ελληνογαλλική Σχολή Ουρσουλινών, σήμερα, Νηπιαγωγείο,Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο, για αγόρια και κορίτσια, νιώθει την υπερηφάνεια και την ευθύνη μιας παράδοσης τριακοσίων χρόνων στην Εκπαίδευση, στην εκπαίδευση των Ελληνοπαίδων.
Λίκνο των Ουρσουλινών στην Ελλάδα, η Νάξος. Στα 1630 οι Ιησουίτες μοναχοί, έχοντας ήδη ιδρύσει στο νησί ένα σχολείο για τα αγόρια, απευθύνονται στις Ουρσουλίνες, για να δημιουργηθεί ένα σχολείο για τα κορίτσια.Έτσι με την προτροπή των Ιησουιτών και με την προστασία της Γαλλίας, οι Ουρσουλίνες ιδρύουν το Μοναστήρι τους στη Νάξο στα 1670 και αρχίζουν το εκπαιδευτικό τους έργο. 
Από τότε μέχρι σήμερα,η Ελληνογαλλική Σχολή Ουρσουλινών λειτουργεί κανονικά και ανελλιπώς στη Νάξο (1670-1970), στην Τήνο (Λουτρά 1862-1984), στην Αθήνα (1947 έως σήμερα)!

Πρόκειται όχι μόνο για το πρώτο Σχολείο που δημιουργήθηκε για τα κορίτσια στον Ελληνικό χώρο, αλλά για το πρώτο σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, ήδη στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Στα χρόνια της δουλείας, σε συνθήκες φτώχειας, φόβου και ταπείνωσης για τους κατοίκους των νησιών, όταν και οι πειρατές λυμαίνονταν το Αρχιπέλαγος , είναι όχι μόνο σημαντικό , αλλά πραγματικά πρωτοποριακό να προσφέρεις εκπαίδευση ειδικά στα κορίτσια που έτσι ή αλλιώς δεν είχαν δυνατότητα και δικαίωμα πρόσβασης στην Παιδεία!

Πρωτοποριακό να διδάσκεις μέσα στην Τουρκοκρατία ή και στα πρώτα χρόνια του ελεύθερου Ελληνικού κράτους ξένες γλώσσες, αγγλικά, γερμανικά, ιταλικά και πριν απ’ όλα βέβαια τα γαλλικά, μουσική, ζωγραφική και φυσικά τα ελληνικά! 

Μέσα στο 19ο αιώνα το Σχολείο διαμορφώθηκε σιγά – σιγά σε «Ελληνογαλλικό», το πρώτο χρονικά εκπαιδευτικό ίδρυμα αυτού του είδους στην Ελλάδα, για τη μαθητεία στη γαλλική γλώσσα και κουλτούρα.Διατηρεί αυτό το χαρακτήρα του μέχρι σήμερα με τις υψηλότατες επιδόσεις των μαθητών του στη γαλλοφωνία. Στον 21ο αιώνα καλλιεργώντας πάντα το πνεύμα της Αγάπης, της Αλληλεγγύης, στοχεύει στην άρτια εκπαίδευση και διαπαιδαγώγηση των μαθητών του σύμφωνα με τις σύγχρονες απαιτήσεις. ''

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝΕΞΙΤΗΛΟ Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.