Latest News

Τρίκερι: Στην αγκαλιά του Παγασητικού

Με όλα τα νησιωτικά χαρίσματα, μα και κάτι από τη γοητεία του ορεινού του γείτονα, του Πηλίου, το ναυτικό Τρίκερι στέκει γαλήνιο στην πόρτα του Παγασητικού και σε περιμένει...


Το βλέμμα... σερφάρει στη θάλασσα κι έπειτα σκαλώνει στα διάσπαρτα νησάκια και στις γήινες εξάρσεις που τολμούν εισβολές στον υγρό, γαλάζιο καμβά. Σύντομα η γαλήνη αυτού του ιδιαίτερου τόπου σε απορροφά ολοκληρωτικά και σε χαλαρώνει.

Τρίκερι. Η ναυτική πολιτεία βρίσκεται σε ύψος 450 μέτρων στην κορυφή βραχώδους λόφου.
Εγκαταλείποντας το γραφικό λιμανάκι Κόττες, ο δρόμος σκαρφαλώνει με αλλεπάλληλες στροφές σ' ένα μάλλον αδιάφορο τοπίο. Σιγά σιγά ο Παγασητικός χάνεται από τον ορίζοντα. Στην κορυφή του λόφου, σε ύψος 450 μέτρων, μετά ένα γύρισμα του δρόμου η ναυτική πολιτεία αποκαλύπτει τις γειτονιές της.

Αν δεν έχετε ακούσει κάτι για το Τρίκερι, πιθανόν να το προσπεράσετε ανυποψίαστοι και να συνεχίσετε προς την Αγία Κυριακή. Το Τρίκερι θα σας αποκαλύψει τα μυστικά του μόνο αν του αφιερώσετε χρόνο και αποφασίσετε να περιπλανηθείτε στα καλντερίμια του.

Κάπου στις αρχές του 17ου αιώνα οι κάτοικοι του νησιού Τρίκερι, εδώ στο στενό πέρασμα του Παγασητικού, κουρασμένοι από τις επιδρομές των πειρατών, αποφάσισαν να αναζητήσουν ασφάλεια στα βράχια του αντικρινού βουνού. Κι έτσι εγένετο το ομώνυμο χωριό.

Οι παλιοί Τρικεριώτες, αν και στεριανοί πλέον, δεν ξέχασαν το πάρε-δώσε με τη θάλασσα κι από νωρίς ακολούθησαν τους δρόμους της. Καταπιάστηκαν με το εμπόριο και με τα καράβια τους αλώνιζαν τη Μεσόγειο. Πριν από την Επανάσταση του '21 το χωριό Τρικέρι αριθμούσε 400 οικογένειες και μαζί με την Υδρα, το Γαλαξίδι, τα Ψαρά και τις Σπέτσες θεωρούνταν μεγάλες ναυτικές δυνάμεις της εποχής. Ο οικισμός είναι κτισμένος αμφιθεατρικά στην κορυφή του απότομου λόφου. Αρχικά παρουσίαζε την αρχιτεκτονική δομή μιας τυπικής νησιώτικης πολιτείας. Τα σπίτια κτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο, σχημάτιζαν με τους εξωτερικούς τοίχους τους ένα κάστρο.

Το μικρό λιμάνι στο Παλιό Τρίκερι.
Για να γνωρίσετε λοιπόν το Τρίκερι θα πρέπει να επιστρατεύσετε τα πόδια σας αφήνοντας το όχημά σας στον χώρο στάθμευσης στην είσοδο του οικισμού. Ενας στενός δρόμος φτάνει έως τη δροσερή πλατεία με τα καφενεία και τις ψησταριές. Από εδώ ξεκινά το ανηφορικό καλντερίμι που οδηγεί στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας με τον εξώστη και την καλύτερη θέα. Κάθε γωνιά της νοικοκυρεμένης πολιτείας κρύβει μια έκπληξη, ενώ σε πολλά σημεία η θάλασσα αποκαλύπτεται αφοπλιστική. Οι εκκλησίες των Αγίων Αναργύρων, του Αγίου Αθανασίου, της Αγίας Κυριακής και τα παλιά αρχοντικά των καραβοκύρηδων, ξεπροβάλλουν το ένα μετά το άλλο.

Επίνειο του Τρικεριού είναι το ψαροχώρι της Αγίας Κυριακής (5 χιλιόμετρα) που απλώνει τις γειτονιές του γύρω από το λιμάνι όπου δένουν δεκάδες καΐκια (ένας από τους μεγαλύτερους αλιευτικούς στόλους της Ηπειρωτικής Ελλάδας). Στην προκυμαία υπάρχουν ταβέρνες και καφενεία που το καλοκαίρι υποδέχονται τους όλο και αυξανόμενους επισκέπτες.

Το πολύχρωμο λιμάνι της Αγίας Κυριακής.
Οι γειτονιές της Αγίας Κυριακής θυμίζουν νησί. Ασβεστωμένα σοκάκια, λιθόκτιστα σπίτια, πιτσιρίκια που ψαρεύουν στον μόλο και παντού σκόρπια σύνεργα ψαρικής, άγκυρες, δίχτυα, παραγάδια...

Σε μικρή απόσταση βρίσκεται το λιλιπούτειο λιμάνι Γεροπλίνα, ξεχασμένο σ' εποχές αλλοτινές. Φτάνετε με αυτοκίνητο από την Αγία Κυριακή (500 μέτρα), μα καλύτερα να το επισκεφτείτε με τα πόδια απολαμβάνοντας μια όμορφη βόλτα. Για την επιστροφή μπορείτε να ακολουθήσετε τον καινούργιο ασφάλτινο δρόμο που συνεχίζει από την Αγία Κυριακή παραλιακά, στη συνέχεια ανηφορίζει το βουνό και καταλήγει στο δρόμο Μηλίνας - Κόττες (3,5 χλμ.).

Τζάστενη, ένα από τα πιο όμορφα φυσικά τοπία του Παγασητικού.
Τo μοναδικό κατοικημένο νησί του Παγασητικού

Από το Τρίκερι θα κατηφορίσετε για την παραλιακή τοποθεσία Αλογοπόρος. Σε αυτό το σημείο θ' αφήσετε το όχημά σας και θα πάρετε το μικρό καΐκι. Δεν θα χρειαστούν πάνω από 15 λεπτά θαλάσσιας πορείας για να περάσετε τον στενό δίαυλο που χωρίζει το μικρονήσι από τη μητρική γη.

Το μοναδικό κατοικημένο νησί του Παγασητικού κυριολεκτικά μοιάζει ξεκομμένο από τον έξω κόσμο. Αν έρχεστε από την Αφυσσο, το Χόρτο, τη Μηλίνα ή από τ' άλλα καλοκαιρινά θέρετρα της περιοχής, θα νιώσετε κυριολεκτικά σαν να πατήσατε σε... άλλο πλανήτη! Στο νησί δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα, ούτε κανένα άλλου είδους μηχανοκίνητο όχημα. Ο μόνος θόρυβος που ακούγεται είναι από τις ντιζελομηχανές των καϊκιών όταν εγκαταλείπουν, πρωί κι απόγευμα, το λιμάνι.

Η κίνηση στα μαγαζιά της προκυμαίας είναι ζωηρή, αλλά σε ρυθμούς ανθρώπινους. Αλλοδαποί και Ελληνες γίνονται μια παρέα στα καφέ και στις ταβέρνες. Κανείς δεν βιάζεται! Σε λίγο θα έχετε και εσείς αφομοιωθεί πλήρως στους ρυθμούς αυτής της φυσιολογικής, ωστόσο ξεχασμένης, καθημερινότητας.

Το ένα και μοναδικό χωριό του νησιού είναι ο Αγιος Γιάννης ή Παλιό Τρίκερι. Εδώ θα βρείτε συγκεντρωμένη όλη την υποδομή. Λίγα ενοικιαζόμενα δωμάτια, 3-4 ταβέρνες και μερικά καφέ. Δροσερή είναι η πλατεία με τα αρμυρίκια και τους ευκαλύπτους να τη σκιάζουν. Η εκκλησία του Αϊ-Γιάννη που έδωσε το όνομά της στο λιμανάκι, στέκει κάτασπρη από το 1786.

Οι καλύτερες παραλίες

Βρίσκονται στο νησάκι Παλιό Τρίκερι. Εδώ ξεχωρίζει το ακρογιάλι της Πράσινης Άμμου με τα κρυστάλλινα νερά που μοιάζει με πισίνα (30 λεπτά από το λιμάνι). Περίπου το ίδιο σκηνικό επαναλαμβάνεται στις παραλίες Αφέτκα (όπου δεσπόζει ένα παλιό και σήμερα εγκαταλειμμένο ξενοδοχείο) και Άγιος Γεώργιος. Οι δυο θαυμάσιες αυτές ακρογιαλιές προσεγγίζονται επίσης από το μοναστήρι της Παναγίας με κατηφορικό μονοπάτι.
Δυτικά από το λιμανάκι του Αϊ-Γιάννη με περπάτημα περίπου 30 λεπτών, θα βρεθείτε στην παραλία της Αγίας Σοφίας. Στην απέναντι ακτή, θα απολαύσετε τη βοτσαλωτή ακρογιαλιά του Αλογόπορου. Ερχόμενοι από Μηλίνα θα δείτε από ψηλά το «θαύμα» της Τζάστενης. Είναι δύσκολο να αντισταθείτε στη γοητεία αυτής της μοναδικής θαλασσινής γωνιάς και να μην τολμήσετε μια βουτιά στα λαχταριστά νερά της.

Fast Ιnfo

Στο παλιό καλντερίμι

Από το χωριό Κόττες οι φίλοι της πεζοπορίας αξίζει να ακολουθήσουν το παλαιό καλντερίμι που για αιώνες ήταν η μονή δίοδος επικοινωνίας της πολιτείας με το υπήνεμο λιμάνι. Να υπολογίζετε λίγο παραπάνω από μιάμιση ώρα έως το Τρίκερι. Στη συνέχεια, μπορείτε να κατηφορίσετε για Αγία Κυρια­κή (1,5 χιλιόμετρα έντονης κατάβασης). Κόττες Είναι ένα ήσυχο ψαροχώρι που μπορεί να μη σας κερδίσει με την παρουσία του καθώς η αισθητική του μπετόν κυριαρχεί όμως αξίζει να του αφιερώσετε λίγο από τον χρόνο σας.

ΔΙΑΜΟΝΗ

Παλιό Τρίκερι

«Galatia» (τηλ. 24230 55505, 24230 55233, www.trikeri-galatia.gr). Ενοικιαζόμενα διαμερίσματα σε καταπράσινο κήπο.
«Trikeri Villas» (τηλ. 24230 55056, www.trikeri-villas.gr). Στην ήσυχη παραλία Αγία Σοφία.

Τρίκερι

Ξενοδοχείο «Μαραβέλιας» (τηλ. 24230-91660).

Αλογόπορος

Απέναντι από το Παλιό Τρίκερι, έξι χιλιόμετρα από το χωριό Τρίκερι, υπάρχει το συγκρότημα «Αλογόπορος» (τηλ. 24210-70227, www.alogoporos.gr) κυριολεκτικά πνιγμένο στο πράσινο.

Αγία Κυριακή

Συγκροτήματα ενοικιαζόμενων δωματίων «Μύλος» (τηλ. 24230 91587, 24230 91343) και «Αργώ-Μύθος» (τηλ.: 24230-91032 www.argomythos.gr)

ΦΑΓΗΤΟ

Στην ψαροταβέρνα «Ισαλος» στο λιμανάκι στο Παλιό Τρίκερι (τηλ. 24230 55862) και στην ψαροταβέρνα «Δίαυλος» στη δροσερή πλατεία του Αϊ-Γιάννη (τηλ. 24230 55210).
Στην Αγία Κυριακή θα φάτε στο ταβερνάκι «Μουράγιο» και στο «Μανώλας» (τηλ. 24230 91311) φρέσκο ψάρι. Στο παραθαλάσσιο χωριό Κόττες, υπάρχει η ψαροταβέρνα «του Χρήστου» (τηλ. 24230 91094) και στην άκρη του λιμανιού η εξαιρετική ψαροταβέρνα του «Τσέτα» όπου η κυρία Ασημίνα κάνει θαύματα με τα ντόπια προϊόντα (τηλ. 24230 91677).

Κείμενο: Ζερμαίν Αλεξάκη
Φωτογραφίες: www.viewsofgreece.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝΕΞΙΤΗΛΟ Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.