Latest News

Η πλατεία Πάρκου στην Λαμία μέσα από παλιές φωτογραφίες!!!

Το παζάρι του Σαββάτου στην πλατεία Σιταγοράς στα 1910.Στο κέντρο της φωτογραφίας, στην άλλη άκρη της πλατείας, διακρίνονται χαμηλά κεραμοσκέπαστα μαγαζιά. Εκεί σήμερα βρίσκεται το κτίριο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος. Απέναντι, το διώροφο του Δρόσου Δροσόπουλου (ιδρυτικού μέλους του Πιστωτικού Συνεταιρισμού Τεχνοεργατών, στα 1900) που λειτούργησε σαν ξενοδοχείο "Παλλάδιο" και ¨ΠΑΡΚ¨.
Η Πλατεία Σιταγοράς (Πάρκου) το 1936, δύο-τρία χρόνια πριν αναπλαστεί. Στο κέντρο διακρίνεται η οθόνη του θερινού κινηματογράφου "Παλλάς". Στα 1937-38 οι Λαμιώτες, μετά την ανάπλασή της, ανεπίσημα την ονόμασαν Πλατεία Πάρκου. Είχε αρκετούς πελαργούς που κάνανε βόλτες δίπλα στους περαστικούς.
Τμήμα της δυτικής πλευράς της πλατείας Σιταγοράς και της οδού Καραγιαννοπούλου στις αρχές του περασμένου αιώνα. Αριστερά το καλαίσθητο νεοκλασσικό με τα αγαλματίδια είναι το ξενοδοχείο "LA GRECE" ή "Η ΕΛΛΑΣ". Δεξιά του το χαμηλό κεραμοσκέπαστο είναι το χάνι και μαγέρικο του Θανάση Λαϊνά. Πιο πάνω, τρίτο στη σειρά από το χάνι, το σπίτι της ξακουστής δασκάλας μουσικής και πιάνου, μαντάμ Μπερτόγια. Δεξιά της Καραγιαννοπούλου (στη διασταύρωση με τη σημερινή Βύρωνος) το σπίτι του Θανάση Στεδόπουλου και μετέπειτα του γιατρού Γαρδίκη. Απέναντί του, στο ύψος της ΠΛ.Διάκου διακρίνουμε το νεοκλασσικό του μεγαλοκτηματία Δημήτρη Ελασσώνα.
Δυτική πλευρά της Πλατείας Πάρκου το 1938. Δεξιά το νεοκλασσικό των αδελφών Αθανασίου. Στα 1915 στο ισόγειο στεγάστηκε το φαρμακείο του Παν.Τομαρά με την επωνυμία "Ιπποκράτης". Στον επάνω όροφο το 1955 λειτουργούσε το ξενοδοχείο "ΑΙΓΛΗ¨του Λεωνίδα Ριζάκου. Στην αριστερή γωνία απέναντι το ξενοδοχείο "ΔΕΛΦΟΙ" του Βαγγέλη Κουτσόβουλου. Στη διάρκεια της κατοχής λειτούργησε ως νοσοκομείο. 
Η Πλατεία Πάρκου στα 1940. Δεξιά επάνω, στην αρχή της φωτογραφίας, στην αρχή της οδού Βενιζέλου, το καφενείο του Καρπούζα που για χρόνια σέρβιρε και "ναργιλέ". Η πλατεία ήταν το στέκι των λούστρων, των αχθοφόρων και των πλανόδιων φωτογράφων με τον τρίποδα. 

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝΕΞΙΤΗΛΟ Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.