Latest News

Ιωάννινα: Η αρχιτεκτονική μνήμη συναντά την καλή ζωή

Η πολιτιστική της κληρονομιά είναι ανεκτίμητη, οι φυσικές ομορφιές που την περιβάλλουν πέραν κάθε περιγραφής. Όμως η πρωτεύουσα της Ηπείρου θα σε κερδίσει και με τη φιλοξενία των κατοίκων της, τα μαγευτικά δειλινά της, τα δημοφιλή στέκια για καφέ και φαγητό, την απλή αλλά συναρπαστική αστική της καθημερινότητα.


Σούρουπο με φόντο τη λίμνη Παμβώτιδα. Σε πρώτο πλάνο βλέπουμε το Νησί, πιο πίσω την πόλη των Ιωαννίνων και στο βάθος το όρος Τόμαρος.

Φτάνοντας για πρώτη φόρα στην πόλη πιθανόν να σας ξαφνιάσει -και μάλλον όχι ευχάριστα- το μποτιλιάρισμα στους πολυσύχναστους δρόμους, κυκλωμένοι καθώς θα είστε από άχρωμα κτίρια που πολύ πιθανόν να σας θυμίζουν τσιμεντογειτονιές της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης. Θα πρέπει όμως να κάνετε λίγη υπομονή και ν’ ακολουθήσετε τις ταμπέλες της Τροχαίας που θα σας κατευθύνουν στις συνοικίες της παλιάς πόλης, στο Κάστρο και στην προκυμαία.

Εκεί, κάτι αναπάντεχο θα συμβεί. Σαν μια αόρατη κουρτίνα, το μουντό χρώμα της μοντέρνας πόλης με μιας θα τραβηχτεί και ένα άλλο σκηνικό θ’ αποκαλυφθεί μπροστά στα μάτια σας, ένα σκηνικό όπου κυριαρχεί η ατάραχη γοητεία της λίμνης και η γλυκιά νοσταλγία των ρυτιδιασμένων κτιρίων που ξεπηδούν από το βάθος του χρόνου. Οι εκατόχρονοι πλάτανοι που στολίζουν τις όχθες, τα φροντισμένα πάρκα και ένα ένα τα ιστορικά κτίρια, τα τεμένη, οι μιναρέδες, αλλά και οι παμπάλαιες εκκλησιές θα εμφανιστούν μπροστά σας, συμπληρώνοντας μια εξαίσια ζωγραφιά που θα σας μαγέψει. Καλωσορίσατε, λοιπόν, στα Γιάννενα, στην εκ προοιμίου ιστορική και πολιτιστική πρωτεύουσα της Ηπείρου!

Τα Ιωάννινα είναι η μία από τις δύο παραλίμνιες πόλεις της Ελλάδας (η άλλη είναι η Καστοριά). Μια πόλη που, αν και γνώρισε -όπως εξάλλου οι περισσότερες επαρχιακές πόλεις της χώρας- τις αρνητικές συνέπειες της βίαιης ανάπτυξης των μεταπολεμικών χρόνων, παραμένει από τις πιο γοητευτικές πρωτεύουσες της Ελλάδας. Δεν είναι μόνο το παραλίμνιο φυσικό τοπίο που την περιβάλλει αλλά και η πολυσήμαντη κληρονομιά με επιρροές κυρίως από την Ανατολή αλλά και από τη Δύση που έχει σφραγίσει με ανεξίτηλα σημάδια κάθε γωνιά της παλιάς πόλης, αφήνοντας ένα ιδιαίτερο αποτύπωμα στα γυρίσματα των καιρών.

Εδώ γράφτηκε η Ιστορία


Στα Γιάννενα θα πρέπει να έρθετε οργανωμένοι, ιδίως αν δεν έχετε πολύ χρόνο στη διάθεσή σας, για να προλάβετε να επισκεφτείτε τουλάχιστον μερικά από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα για τα οποία φημίζεται η πόλη. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, να είστε προετοιμασμένοι για γερό περπάτημα και να έχετε υπόψη σας πως παρ’ όλα αυτά θα αφήσετε αρκετά πράγματα για να δείτε και να κάνετε την επόμενη φορά. Οπωσδήποτε θα πρέπει να εστιάσετε το περιηγητικό ενδιαφέρον σας στα σημαντικά μουσεία, στις γειτονιές του Κάστρου και στους διαμορφωμένους χώρους γύρω από την προκυμαία. Επιβάλλεται μια εκδρομή στο Νησί, αλλά και στο κοντινό σπήλαιο Περάματος.

Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης μέσω της Εγνατίας Οδού, αλλά και το -μοναδικό στο είδος του, σε όλη την Ελλάδα- Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων στο Μπιζάνι. Χρήσιμο θα ήταν να μιλήσετε με κάποιον στη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου σας -συνήθως είναι άψογα καταρτισμένοι- για τα κοντινά αξιοθέατα. Εύχρηστοι είναι οι χάρτες της πόλης, τους οποίους έχει αναρτήσει η δημοτική αρχή σε διάφορα σημεία, ώστε να εντοπίσετε τα αξιοθέατα, μα και τους χώρους στάθμευσης, αφού τα Γιάννενα είναι μια πόλη με έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα.

Στο ξεκίνημα της ημέρας το πέρασμα από τα παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία της οδού Αβέρωφ είναι must, είτε το θέλετε είτε όχι, αφού οι λαχταριστές μυρωδιές από τα ολόφρεσκα τοπικά γλυκά ταψιού, όπως το γιαννιώτικο, το σαραγλί, ο φημισμένος μπακλαβάς και η μπουγάτσα, θα σας κάνουν να υποκύψετε σε τουλάχιστον μία δοκιμή.

Ακόμη και αν δεν επιλέγετε τον ιστορικό τουρισμό για τις διακοπές σας, εδώ στα Γιάννενα θα αποκτήσετε μια ιδιαίτερη σχέση μαζί του, καθώς θα περιδιαβαίνετε στο Κάστρο, θα επισκέπτεστε τα μουσεία και τις ιδιωτικές συλλογές, θα χαζεύετε τα παλιατζίδικα, θα ακουμπάτε για να ξαποστάσετε πάνω στους κορμούς των εκατόχρονων πλατάνων της προκυμαίας, θα βλέπετε τον χρόνο να πισωγυρίζει στο παρελθόν αποκαλύπτοντας ένα ένα τα μυστικά του.

Στην ιστορική θέση Μπιζάνι λειτουργεί το Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας Παύλου Βρέλλη (γνωστό και ως Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων), μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα.
Τα Γιάννενα λέγεται ότι κτίστηκαν από τον Ιουστινιανό τον 6ο αιώνα, όμως η πόλη αναφέρεται για πρώτη φορά με το σημερινό της όνομα το 879 μ.Χ. Το σίγουρο είναι πως τα Γιάννενα, εκμεταλλευόμενα τη σημαντική γεωπολιτική θέση τους, γρήγορα αναπτύχθηκαν σε διοικητικό, εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής.

Από την πόλη της Παμβώτιδας λίμνης πέρασαν στη ροή του χρόνου στρατηλάτες και κατακτητές. Εδώ γεννήθηκαν σπουδαίες προσωπικότητες των γραμμάτων, των τεχνών και της πολιτικής. Άφησαν όμως τη σφραγίδα τους και χιλιάδες ανώνυμοι άνθρωποι του καθημερινού μόχθου, ο καθένας με τον δικό του ταπεινό τρόπο, κτιστάδες, αγιογράφοι, πετράδες, σιδεράδες, ξυλουργοί, ασημιτζήδες, βαρελάδες...

Έργα του κόπου τους θα διακρίνετε ακόμη και σήμερα παραμελημένα, σκουριασμένα ή ετοιμόρροπα σε πολλά σημεία του Κάστρου και σε κτίρια της παλιάς αγοράς. Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει η εποχή του ξακουστού και παντοδύναμου Αλή Τεπελενλή, του πασά που ήταν απόλυτος κυρίαρχος μιας εκτεταμένης γεωγραφικά περιοχής, η οποία ξεκινούσε από την Αδριατική θάλασσα και έφτανε ως τις παρυφές του Θεσσαλικού κάμπου.

Απρόβλεπτος Αλή πασάς

Το Φετιχιέ τζαμί, ένα από τα
πιο όμορφα κτίσματα
των Ιωαννίνων.
Ο περιβόητος πασάς, τουρκαλβανικής καταγωγής, ήταν μια ιδιαίτερη προσωπικότητα. Οι περισσότεροι μελετητές τον παρομοιάζουν με στυγνό, αιμοδιψή τύραννο και ίσως έχουν με το μέρος τους την επιβεβαίωση της Ιστορίας. Κάποιοι άλλοι, πιο ψύχραιμοι ίσως ιστορικοί, χωρίς να απενοχοποιούν τον φιλόδοξο, βίαιο και απρόβλεπτο χαρακτήρα του, θεωρούν ότι η παρουσία του και η ιστορική του δράση λειτούργησε ως καταλύτης σε μια εποχή έντασης και ακροτήτων, όπου τα πάντα κυοφορούσαν την ιδέα της μεγάλης εθνικής εξέγερσης. Όπως και να έχει, ίχνη απ’ την πολυτάραχη αυτή περίοδο είναι ακόμη και σήμερα ορατά στα Ιωάννινα του 21ου αιώνα!

Η παραλιακή ζώνη, κυρίως το τμήμα της διαμορφωμένης προκυμαίας, ο Μόλος απ’ όπου φεύγουν τα πλοιάρια για το Νησί, αλλά και το τμήμα των τειχών που βλέπουν τη λίμνη -δηλαδή οι λεωφόροι Κ. Καραμανλή και Διονυσίου Φιλοσόφου-, δέχονται έντονο κυκλοφοριακό φόρτο, κυρίως από τα δεκάδες πούλμαν που συρρέουν εδώ με εκδρομείς απ’ όλη την Ελλάδα.

Εξαιρετικά πρακτικό θα ήταν να έρθετε νωρίς, για να βρείτε θέση για το όχημά σας σε κάποιον από τους ελεγχόμενους χώρους στάθμευσης (ιδιωτικούς ή δημοτικούς) και να συνεχίσετε με τα πόδια. Πιείτε έναν καφέ στην προκυμαία, εντοπίστε τα κυριότερα αξιοθέατα στον χάρτη, οπλιστείτε με υπομονή και ξεκινήστε χαλαρά την περιήγησή σας.

Περιπλανηθείτε άσκοπα στην παλιά αγορά όπου έχουν τα στέκια τους οι μπακιρτζήδες και οι ασημιτζήδες, αγοράστε μικροαντικείμενα για σας και τους φίλους σας. Διαβείτε την πύλη και περπατήστε στις όμορφες γειτονιές του Κάστρου. Στον χώρο του Φρουρίου εντυπωσιάζουν με το μέγεθός τους το παλάτι και το τζαμί του Ασλάν πασά, κτίσμα του 1618, όπου στεγάζεται το Δημοτικό Μουσείο.

«Μικρασιατική Καταστροφή» στο
Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων.
Τα σημαντικά και πλούσια εκθέματά του απεικονίζουν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα φάση της ιστορίας της πόλης, κατά την οποία επικράτησε η ειρηνική συνύπαρξη των τριών κοινοτήτων, της ελληνικής, της τουρκικής και της εβραϊκής. Αξίζει επίσης να δείτε το σημαντικό Μουσείο «Φώτη Ραπακούση», όπου εκτίθενται μικροαντικείμενα και όπλα προερχόμενα από τα προεπαναστατικά χρόνια μέχρι την Εθνική Αντίσταση. Σημαντικά αξιοθέατα είναι το Ιτς Καλέ, το Φετιχιέ τζαμί αλλά και ο τάφος του Αλή πασά. Σ’ ένα επιβλητικό διώροφο κτίριο ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής που δεσπόζει νότια από το Φετιχιέ τζαμί, θα δείτε να ξεχωρίζει το σημαντικό Βυζαντινό Μουσείο, με τα αξιόλογα αρχαιολογικά ευρήματα χωρισμένα σε τρεις ιστορικές, για την Ορθοδοξία, εποχές - Παλαιοχριστιανική, Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή.

Στον ίδιο χώρο στεγάζεται, επίσης, η έκθεση σημαντικών εκκλησιαστικών και κοσμικών έργων αργυροχοΐας, μια τέχνη για την οποία τα Γιάννενα, ακόμη και σήμερα, θεωρούνται λίκνο. Εδώ, από το ύψωμα του φρουρίου και τις χορταριασμένες πολεμίστρες του αλησμόνητη θα σας μείνει η θέα προς την Παμβώτιδα λίμνη, το Μιτσικέλι και τις βουνοκορφές της Πίνδου.

Στο κέντρο των Ιωαννίνων, πάνω από τη μητρόπολη του Αγίου Αθανασίου και κοντά στο πάρκο Λιθαρίτσια -προσεγγίζεται ανηφορίζοντας την οδό Αβέρωφ- συναντάτε το Αρχαιολογικό Μουσείο. Οι συλλογές του, που απλώνονται σε επτά αίθουσες, στεγάζονται σ’ ένα σύγχρονης αρχιτεκτονικής κτίριο. Τα εκθέματα καλύπτουν μια εξαιρετικά μεγάλη ιστορική χρονική περίοδο, από την Παλαιολιθική εποχή έως τους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους. Μάλιστα ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το τμήμα του μουσείου με τα ευρήματα του αρχαιολογικού χώρου της Δωδώνης.

Στην ηπειρώτικη πρωτεύουσα δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να κλείσετε μια συναρπαστική μέρα από το να περάσετε την ώρα του δειλινού σε κάποιο από τα εξαιρετικά καφέ ή εστιατόρια της προκυμαίας, στα στέκια, δηλαδή, του φοιτητόκοσμου και των ντόπιων. Έτσι, με φόντο το χιονισμένο αυτήν την εποχή όρος Μιτσικέλι και τα θολά είδωλα των πλατάνων να τρεμοπαίζουν στα ατάραχα νερά της λίμνης, θα σβήσει η μέρα.

Στα σοκάκια του Κάστρου, το οποίο κατοικείται
αδιάλειπτα εδώ και αιώνες, μπορείς να περπατάς
με τις ώρες χωρίς να βαρεθείς ούτε μια στιγμή.

Νησί χωρίς όνομα

Τα πλοιάρια, με πολύ συχνά δρομολόγια, αναχωρούν από τον Μόλο για το Νησί που δεσπόζει στη βορειανατολική άκρη της λίμνης. Βέβαια μη φανταστείτε κανένα υπερπόντιο ταξίδι με φουρτούνες. Με το που θα μπείτε στο πλεούμενο και θα δείτε την προκυμαία να ξεμακραίνει στον ορίζοντα, φτάσατε κιόλας! Ο νησιώτικος παραδοσιακός οικισμός θα σας καλωσορίσει με τα ταβερνάκια του και τα θεόρατα δέντρα του να στολίζουν τη μικρή αποβάθρα. Το εμβαδόν της επιφάνειας του Νησιού φθάνει μόλις τα 350 στρέμματα, ενώ οι μόνιμοι κάτοικοί του δεν ξεπερνούν τους 200, η καταγωγή των οποίων, σύμφωνα με τοπικό ανεπιβεβαίωτο θρύλο, έχει μανιάτικες ρίζες.

Στα χρόνια του Αλή πασά οι Νησιώτες είχαν εξασφαλίσει το αποκλειστικό δικαίωμα ψαρέματος στη λίμνη, οργανώνοντας την ασχολία αυτήν με τη μορφή της συντεχνίας. Παράλληλα, ανέπτυξαν, με τη δημιουργία οικοτεχνιών, την καλαθοπλεκτική και τη ναυπηγική, οργανώνοντας έναν ιδιότυπο λιμναίο οικισμό που όμοιός του δεν υπήρξε στην Ελλάδα. Το 1968 το Νησί χαρακτηρίστηκε τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και η δόμησή του ελέγχθηκε.

Ένα πέτρινο καλντερίμι που διασχίζει κατά μήκος τον οικισμό θα σας φέρει μετά από σύντομο, ευχάριστο περπάτημα, από την αποβάθρα στη μικρή πλατεία όπου υπάρχουν καφενεδάκια και ταβέρνες. Στα βορειοανατολικά του οικισμού, στα κελιά της μονής του Αγίου Παντελεήμονα, λειτουργεί το μοναδικό στο είδος του Μουσείο Προεπαναστατικής Περιόδου. Εδώ παρουσιάζονται σπάνια αντικείμενα όπως σκεύη εποχής, επίσημα έγγραφα του Αλή πασά, κοσμήματα και χαλκογραφίες.

Η μεγαλοπρεπής Δωδώνη. Το θέατρο το έκτισε ο βασιλιάς Πύρρος τον 3ο αιώνα π.Χ. και ήταν από τα μεγαλύτερα της αρχαιό-τητας, με 55 σειρές καθισμάτων!
Σε αυτό το μοναστήρι φυλακίστηκε ο Αλή πασάς μετά την αποτυχημένη αποστασία του από την Υψηλή Πύλη και τελικά την επικράτηση των στρατευμάτων του σουλτάνου. Μάλιστα στο πάτωμα ενός δωματίου φαίνονται οι τρύπες από τις σφαίρες που σκότωσαν τον πασά.

Στο Νησί δεν κυκλοφορούν οχήματα και ο μόνος θόρυβος που διαταράσσει την ηρεμία και την ησυχία του περιβάλλοντος είναι αυτός από τις μηχανοκίνητες βάρκες, το μοναδικό μεταφορικό μέσο των Νησιωτών. Έτσι ο επισκέπτης θα πρέπει να γνωρίζει πως εδώ όλες οι μετακινήσεις γίνονται με τα πόδια.

Περιφερειακά της νησίδας υπάρχει μονοπάτι που προσφέρεται για έναν υπέροχο περίπατο δίπλα στην ακρολιμνιά, ανάμεσα σε συστάδες θαλερών δέντρων.

Η μικρή αυτή, πανέμορφη, στεριά που «κολυμπά» μέσα στη λίμνη Παμβώτιδα έχει και άλλους λόγους να υπερηφανεύεται, αφού εδώ βρίσκονται μερικά από τα σημαντικότερα βυζαντινά μοναστήρια της Ηπείρου! Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν η μονή Αγίου Νικολάου Φιλανθρωπινών. Οι αξιόλογες τοιχογραφίες στο εσωτερικό του καθολικού εντυπωσιάζουν για τον εικονογραφικό τους πλούτο, αλλά και τη σπάνια -για την ορθόδοξη αγιογραφία- θεματολογία τους, καθώς απεικονίζουν τους αρχαίους φιλόσοφους να συζητούν για την παρουσία του Θεού σε οίκο της Αθήνας!

Λιγκιάδες, ένα παραδοσιακό χωριό ψηλά στο όρος Μιτσικέλι που προσφέρει απίθανη θέα στη λίμνη Παμβώτιδα.
Πέραμα και Δωδώνη

Οταν οι κάτοικοι του Περάματος έτρεχαν πανικόβλητοι από τους βομβαρδισμούς των ιταλικών αεροπλάνων στο σπήλαιο του χωριού τους για να σωθούν, δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι ύστερα από 50 χρόνια ο γεωλογικός κρυψώνας τους θα γινόταν πόλος έλξης για εκατοντάδες επισκέπτες που θα έρχονταν καθημερινά από όλα τα σημεία της Γης με σκοπό να θαυμάσουν αυτό το ξεχωριστό δώρο της ηπειρώτικης φύσης.

Το χωριό Πέραμα είναι εύκολα προσβάσιμο από την πόλη των Ιωαννίνων, αφού απέχει από το κέντρο της μόλις 5 χλμ. Η πρώτη επίσημη χαρτογράφηση του σπηλαίου πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά τον πόλεμο από το ζεύγος σπηλαιολόγων Αννας και Ιωάννη Πετρόχειλου. Το σπήλαιο Περάματος υπάγεται στα οριζόντια σπήλαια. Η περιήγηση εντός του διαρκεί σχεδόν μία ώρα -παρουσία έμπειρου ξεναγού.

Πέραν αυτού, σε μικρή απόσταση από τα Γιάννενα, σε υψόμετρο 650 μ. και σε τοποθεσία ειδυλλιακή που σκιάζεται από τις κορυφές του βουνού Τόμαρος, βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος και το θέατρο της Δωδώνης. Οι ανασκαφές επιβεβαίωσαν την ανθρώπινη παρουσία στην περιοχή, που χρονολογείται από την εποχή του Χαλκού.

Σύμφωνα με την παράδοση, δυο μαύρα περιστέρια με ανθρώπινη λαλιά, που προέρχονταν από τις Θήβες της Αιγύπτου, πρόσταξαν να ιδρυθούν δυο μαντεία αφιερωμένα στον Δία, ένα στη Λιβύη και ένα στη Δωδώνη. Στα πρώτα χρόνια λατρευόταν εδώ η θεά Γη (Γαία) και αργότερα ο Δίας. Στη συνέχεια του μύθου η Γη μεταμορφώθηκε σε γυναίκα και πήρε το όνομα Διώνη. Αρχικά το ιερό ήταν υπαίθριο και όλες οι θρησκευτικές δραστηριότητες πραγματοποιούνταν γύρω από την ιερή βελανιδιά, ενώ οι ιερείς χρησμοδοτούσαν από το θρόισμα των φύλλων της.

Ψάρεμα στη λίμνη... Δυστυχώς τα αλιεύματα έχουν μειωθεί αισθητά και οι επαγγελματίες ψαράδες πια είναι ελάχιστοι.
Όμως σιγά σιγά η φήμη του μαντείου μεγάλωσε και επεκτάθηκε σε όλο τον ελλαδικό χώρο, ακόμα και στις αποικίες. Τον 4ο αι. π.Χ. άρχισαν να ανεγείρονται τα πρώτα κτίρια, το ιερό, ο ναός του Δία, η περίβολος της Ακρόπολης. Το θέατρο που βλέπουμε σήμερα διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση. Το έκτισε ο βασιλιάς Πύρρος τον 3ο π.Χ. αιώνα και ήταν από τα μεγαλύτερα της αρχαιότητας, με χωρητικότητα 18.000 θεατές! Τότε κατασκευάσθηκαν οι υπόλοιποι ναοί και τα πιο εντυπωσιακά οικοδομήματα. Όταν στη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία κυρίαρχη θρησκεία έγινε ο χριστιανισμός, κάποια από τα αρχαία κτίρια μετετράπησαν σε εκκλησίες και κόπηκε η ιερή βελανιδιά.

Μονή Ντίλιου, ένα από τα βυζαντινά
μοναστήρια στο Νησί με θαυμάσιες
αγιογραφίες.
ΔΙΑΜΟΝΗ

Τα παρουσιαζόμενα καταλύματα είναι μερικά μόνο από όσα λειτουργούν στην πόλη. Μέσα στο Κάστρο υπάρχει το νοσταλγικό ξενοδοχείο «Κάστρο» (26510 22866, www.hotelkastro.gr). Έχετε στον νου σας, επίσης, τα αυτόνομα καταλύματα «Φιλύρα» (26510 83560, www.hotelfilyra.gr), τον «Ξενώνα Μάτσα» (26510 22431, www.xenonas-matsa.gr), το ποιοτικό κατάλυμα «Αρχονταρίκι» (26510 78010, www.hotel-archontariki.gr), το παραδοσιακό κατάλυμα «Σιαράβα» (26510 30820,www.siarava.gr) αλλά και το ξενοδοχείο «Palladion» (26510 25856, www.hotelpalladion.gr). Στην παραλιακή ξεχωρίζει το «Hotel du Lac» (26510 59100, www.hoteldulac.gr), στο κέντρο της πόλης το «Grand Serai» (26510 90550, www.mitsishotels.com). Στο 7ο χιλιόμετρο εθνικής οδού Ιωαννίνων - Αθήνας θα δείτε το «Epirus Palace» (26510 93555, www.epiruspalace.gr) ένα ξενοδοχείο που αποτελεί σημείο αναφοράς για τη Δυτική Ελλάδα.

Η προκυμαία των Ιωαννίνων, άψογα
διαμορφωμένη, είναι ιδανικός τόπος
για περίπατο.


ΦΑΓΗΤΟ

Το «Κυρά Φροσύνη», για καφέ και φαγητό, είναι πάνω στην προκυμαία. Το «Μπουκιά Μπουκιά» ειδικεύεται στην ελληνική, αλλά και στη διεθνή κουζίνα. Πολύ καλό είναι το εστιατόριο «Φρόντζου Πολιτεία» με ψαγμένες γεύσεις. Στη «Μετσοβίτικη Φωλιά» όλα τα κρεατικά είναι στη λαδόκολλα. Το εστιατόριο «Σείριος» διαθέτει ευχάριστη σάλα. Στην Αμφιθέα θα πάτε στο εστιατόριο «Φώτης» για σπέσιαλ γιαννιώτικο κοτόπουλο στο τηγάνι. Προτεινόμενο είναι και το «Σουβλάκι του Βουνού», ιδανικό για μεσημέρι και βράδυ.










Κείμενο - φωτογραφίες: Θοδωρής Αθανασιάδης / www.viewsofgreece.gr


Επιμέλεια: anexitilo.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝΕΞΙΤΗΛΟ Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.