Latest News

Θέρμανση σπιτιού: Γιατι οι λέβητες αερίου προτιμούνται περισσότερο

Η θέρμανση στο σπίτι κατά τους ψυχρούς μήνες είναι απαραίτητη για να εξασφαλίσουμε μία άνετη διαβίωση. Δύο από τα πιο κοινά συστήματα θέρμανσης που χρησιμοποιούνται σήμερα είναι οι λέβητες αερίου και οι καυστήρες πετρελαίου. Παρακάτω θα εξετάσουμε λίγο καλύτερα τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα που έχουν να προσφέρουν αυτές οι δύο λύσεις και γιατι τα τελευταία χρόνια οι περισσότεροι ιδιοκτήτες προτιμούν όλο και περισσότερο να ζεσταίνονται με αέριο.


Οι λέβητες αερίου λειτουργούν με την καύση φυσικού αερίου ή LPG. Θερμαίνουν το νερό το οποίο κυκλοφορεί στα δωμάτια μέσω των καλοριφέρ ή στην επιδαπέδια θέρμανση μέσω ειδικών σωληνώσεων. 


Πλεονεκτήματα

Οι σύγχρονοι λέβητες αερίου είναι πιο αποδοτικοί στην καύση έως και 90%. Αυτό σημαίνει ότι ένα μεγάλο μέρος της ενέργειας που χρησιμοποιείται μετατρέπεται απευθείας σε θερμότητα, μειώνοντας τη σπατάλη ενέργειας. Σε σύγκριση με το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο είναι πιο καθαρό καύσιμο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν λιγότερες εκπομπές επιβλαβών αερίων στην ατμόσφαιρα 


Σε πολλές αστικές περιοχές, το φυσικό αέριο είναι άμεσα διαθέσιμο και μπορεί να διοχετευθεί απευθείας στα σπίτια, εξαλείφοντας την ανάγκη για δεξαμενές αποθήκευσης. Το μόνο μειονέκτημα της τηλεθέρμανσης είναι ότι οι κεντρικές εγκαταστάσεις που θερμαίνουν πολλά σπίτια σε περίπτωση δυσλειτουργίας και αναπάντεχης διακοπής, χάνεται αυτόματα και η θέρμανση από εκατοντάδες σπίτια. Αυτό το πρόβλημα έρχεται να λύσει η αυτόνομη εγκατάσταση εξωτερικού ή εσωτερικού λέβητα αερίου ο οποίος συντηρείται εύκολα και δεν πιάνει μεγάλο χώρο. Επίσης, μπορεί να εγκατασταθεί και σε εξωτερικό χώρο του σπιτιού, στο μπαλκόνι ή στην αυλή για περισσότερη ασφάλεια. Όσον αφορά την ασφάλεια οι διαρροές αερίου μπορεί να είναι επικίνδυνες και να προκαλέσουν εκρήξεις ή πυρκαγιές εάν δεν αντιμετωπιστούν σωστά.


Καυστήρες πετρελαίου 


Οι καυστήρες πετρελαίου λειτουργούν με ψεκασμό. Το πετρέλαιο θέρμανσης αναμειγνύεται με τον αέρα και στη συνέχεια αναφλέγεται για να παράγει θερμότητα. Αυτή η θερμότητα μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί όπως και στους λέβητες αερίου, για να ζεστάνει νερό για θέρμανση ή ακόμα και για τον θερμοσίφωνα.


Το πετρέλαιο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε BTU σε αντίθεση με το φυσικό αέριο, που σημαίνει ότι μπορεί να παράγει περισσότερη θερμότητα ανά γαλόνι από το αέριο. Οι ιδιοκτήτες μπορούν να αποθηκεύουν πετρέλαιο σε δεξαμενές, επιτρέποντάς τους να αγοράζουν καινούριο μόνο όταν το χρειάζονται και σε περίοδο που οι τιμές είναι χαμηλές.


Σε αντίθεση με το φυσικό αέριο, το οποίο απαιτεί δίκτυο σωληνώσεων και εγκατάσταση στο κτίριο από τον πάροχο, το πετρέλαιο μπορεί να παραδοθεί με φορτηγό και να αποθηκευτεί επιτόπου. Βέβαια υπάρχουν και λέβητες αερίου που λειτουργούν με LPG και μπορεί κανείς να κάνει χρήση μπουκάλας όπου και αν βρίσκεται. Επίσης, ένα μεγάλο πλεονέκτημα του λέβητα αερίου είναι ότι έχει καθαρή συντήρηση και δεν αφήνει βρώμικα λάδια πίσω στην εγκατάσταση.

 

Όταν αποφασίζετε μεταξύ ενός λέβητα αερίου και ενός καυστήρα πετρελαίου, λάβετε υπόψη τους ακόλουθους παράγοντες:


Εάν βρίσκεστε σε αστική περιοχή με εύκολη πρόσβαση στο δίκτυο αερίου, ένας λέβητας αερίου μπορεί να είναι πιο βολικός. Αντίθετα, οι ιδιοκτήτες αγροτικών κατοικιών μπορεί να είναι ευκολότερο να βασιστούν στο πετρέλαιο 


Αν και η αρχική εγκατάσταση ενός λέβητα αερίου μπορεί να είναι ακριβότερη, το λειτουργικό του κόστος μπορεί να είναι χαμηλότερο από αυτό των καυστήρων πετρελαίου, εφόσον η τιμή του φυσικού αερίου παραμένει σταθερή. Επιπλέον, ένας λέβητας πετρελαίου απαιτεί και χώρο για τις δεξαμενές αποθήκευσης, ενώ οι λέβητες αερίου όχι. Ωστόσο, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι θέρμανσης όπως είναι η αντλία θερμότητας ή ακόμα και οι λέβητες υγραερίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝΕΞΙΤΗΛΟ Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.