Latest News

Ελληνικό Ιωαννίνων. Το άγνωστο χωριό της Ηπείρου με τα μυστηριώδη διάσπαρτα έργα τέχνης.

 Την Ήπειρο την αγαπάμε.


Για την ακρίβεια η Ήπειρος είναι η καρδιά μας, η σκέψη μας, το μέρος που μεγαλώσαμε και που για πάντα θα είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι του εαυτού μας. 


Μέχρι σήμερα έχουμε παρουσιάσει πολλές από τις άγνωστες αλλά και διάσημες ομορφιές της με τον δικό μας ξεχωριστό τρόπο. Και όταν λέμε ξεχωριστό δεν εννοούμε τον καλύτερο αυτό άλλωστε θα το κρίνετε εσείς αλλά σίγουρα τα βίντεο μας για την Ήπειρο έχουν μέσα τους ένα κομμάτι από την αγάπη μας για αυτή.


Αυτή τη φορά δεν παίρνουμε σβάρνα ούτε τα βουνά, ούτε τα ποτάμια, ούτε ακόμα ακόμα τα διάσημα πέτρινα τοξωτά της γεφύρια. 


Αυτή τη φορά προορισμός μας είναι το πιο ξεχωριστό χωριό σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ένα χωριό που θα μπορούσε κανείς να παρομοιάσει με υπαίθρια γκαλερί.


Μιλάμε για το Ελληνικό Ιωαννίνων ή Ελληνικόν όπως είναι και το επίσημο όνομα του. Πλησιάζοντας σε αυτό θα εκπλαγείτε από τα διάσπαρτα μυστηριώδη γλυπτά που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή. 


Στο κέντρο του Χωριού βρίσκεται και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης "Θεόδωρος Παπαγιάννης" στο χωριό που γεννήθηκε άλλωστε ο ομότιμος καλλιτέχνης που έχει φιλοτεχνήσει όλα αυτά τα έργα τέχνης που παρουσιάζουμε μέσα από το βίντεο μας.


Ο ίδιος έχει πει για αυτήν του την επιλογή: «Θα μπορούσα να προσφέρω αυτά τα έργα σ' ένα πιο κεντρικό Μουσείο στην Αθήνα ή τα Γιάννενα ή οπουδήποτε αλλού. Πιστεύω όμως ότι ο καλύτερος χώρος είναι το Σχολείο του χωρίου μας. Γιατί τα έργα που εκθέτουμε αφορούν άμεσα αυτόν τον τόπο. Τα δημιούργησαν οι μνήμες που με σημάδεψαν και με συνοδεύουν σ' όλη μου τη ζωή. Έγιναν από βιώματα δυνατά, που έδωσαν τροφή στη δημιουργικότητά μου».


Οι εικόνες που έχουμε καταγράψει είναι καθηλωτικές και προσφέρουν απλά μια μικρή  γεύση από το έργο του Ηπειρώτη καλλιτέχνη  που κυριαρχεί τόσο στο Ελληνικό όσο και σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων μακριά από αυτό.




Ποιος είναι ο Θεόδωρος Παπαγιάννης 


O Θεόδωρος Παπαγιάννης γεννήθηκε στο Ελληνικό Ιωαννίνων το 1942. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών ως υπότροφος από το 1961 ως το 1966, με δάσκαλο τον Γιάννη Παππά. Έχει πραγματοποιήσει πάνω από 50 ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πάρα πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία σε διάφορους διαγωνισμούς που συμμετείχε, με τελευταίο το πρώτο βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό για ένα γλυπτό στο Αεροδρόμιο του Σικάγο.


Το 2009 δημιούργησε το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης “Θεόδωρος Παπαγιάννης”. Το 2010 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο τμήμα Εικαστικών Τεχνών. Το 2015 τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια με τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος. Το 2017 το 10ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων τίμησε τον Θεόδωρο Παπαγιάννη δίνοντας το όνομά του στο σχολείο.

Το 2019 τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών, με το Αργυρό  Μετάλλιο (Ανώτατη Διάκριση του Ιδρύματος) στην Τάξη των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών. Είναι σήμερα ομότιμος καθηγητής γλυπτικής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝΕΞΙΤΗΛΟ Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.