Latest News

Βόλτα στην Άμπλιανη Ευρυτανίας

 


Η Άμπλιανη είναι οικισμός του Νομού Ευρυτανίας. Το 1928 μετονομάστηκε σε Σταυροπήγιο, ενώ το 1984 μετονομάστηκε ξανά σε Άμπλιανη.Απέχει 62 χλμ. από το Καρπενήσι.

Βρίσκεται στα νότια του νομού και είναι κτισμένη σε υψόμετρο 1.220 μέτρων. Ανήκει στον καλλικρατικό Δήμο Καρπενησίου.

Το τοπωνύμιο «Σταυροπήγιο» αναφέρεται σε σταυροπηγιακή μονή, η οποία υπήρχε στην περιοχή κατά τους βυζαντινούς χρόνους. Το όνομα «Άμπλιανη» οφείλεται στους πολλούς αμπλάδες (μικρές πηγές με πολύ νερό) της περιοχής.

Πριν την Επανάσταση του 1821, η Άμπλιανη ήταν ο μεγαλύτερος οικισμός της Ευρυτανίας μετά το Καρπενήσι. Στην Κατοχή οι κάτοικοι του χωριού πήραν ενεργά μέρος στην Αντίσταση, πληρώνοντας και τις ανάλογες συνέπειες, καθώς οι Γερμανοί έκαψαν το χωριό.

Ως το ορεινότερο χωριό της Ευρυτανίας, οι καιρικές συνθήκες ανάγκαζαν τους κατοίκους ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα να φύγουν από το χωριό τους χειμερινούς μήνες. Κάποιοι κατευθύνθηκαν προς την περιοχή του Μεσολογγίου, που είναι και η χειμερινή έδρα της κοινότητας, κι άλλοι προς τη Λαμία. Οι πιο πολλοί από αυτούς εγκαταστάθηκαν στον Άγιο Θωμά, την Αγριλιά , το Αιτωλικό αλλά και το Νεοχώρι. Στη Λαμία μάλιστα επειδή οι Αμπλιανίτες νοίκιαζαν χωράφια για τα ζώα τους δημιουργήθηκε ένας οικισμός με το όνομα ”Νέα Άμπλιανη”.

Αξιοσημείωτος είναι ο παραδοσιακός χορός «Στέγκος», ο οποίος χορεύεται στην ομώνυμη τοποθεσία του χωριού την παραμονή του πανηγυριού της Αγίας Παρασκευής (26 Ιουλίου). 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝΕΞΙΤΗΛΟ Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.