Latest News

Γνωρίζοντας από ψηλά το Λημέρι Ευρυτανίας

 


Το Λημέρι είναι ορεινό χωριό του νομού Ευρυτανίας, χτισμένο σε υψόμετρο 780 μέτρων. Βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του νομού και βόρεια της λίμνης των Κρεμαστών. Το χωριό απέχει από το Καρπενήσι 73 χιλιόμετρα. Διοικητικά ανήκει στο Δήμο Απεραντίων. Μέχρι το 1928 ονομαζόταν Κόνιαβη.


To χωριό ήταν το Λημέρι του Κλεφταρματωλού Κατσαντώνη σύμφωνα με την τοπική παράδοση. Εκεί στο κέντρο του πανέμορφου τούτου χωριού, φιγουράρει η προτομή του μεγάλου και ασυμβίβαστου κλέφτη των Αγράφων. Λίγο πιο κάτω ανατολικά "τα 'ργαστήρια", που κατά την τουρκοκρατία λειτουργούσαν στην συνοικία αυτή εργαστήρια επεξεργασίας δερμάτων. Ανατολικότερα τα Προσήλια "Τσερνοβέτσια", παλιά συνοικία που σήμερα χρησιμοποιούνται τα χωράφια της για καλλιέργειες.


Στο χωριό, εκτός του κεντρικού ναού της Αγίας Βαρβάρας, υπάρχουν άλλες έξι εκκλησίες, με αξιόλογη αυτή της Κοίμησις Της Θεοτόκου που πανηγυρίζει κάθε 23 Αυγούστου με χορό και τραγούδια στη πηγή της πλατείας "Βραγγιανίτη". Από το Λημέρι μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε τη Σπηλιά του Κατσαντώνη. 


Δυτικά του χωριού υπάρχει αρχαία οχύρωση. Κατεστραμμένη από τους Ρωμαίους αλλά δέχτηκε την χαριστική βολή στις μέρες μας. Αγροτικός δρόμος πέρασε και κατέστρεψε τη βόρεια οχύρωση.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝΕΞΙΤΗΛΟ Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.