Latest News

10 λόγοι για να πάμε Φθιώτιδα!


Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες εθνικούς δρυμούς της χώρας, μερικά από τα ομορφότερα ορεινά χωριά και ίσως οι πιο αξιόλογες εκτός δρόμου διαδρομές στη Στερεά Ελλάδα. Όλα αυτά σε απόσταση αναπνοής από την πλέον πολυσύχναστη Εθνική Οδό της χώρας. Απολαύστε τη Φθιώτιδα!

Ανεβείτε στο χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού



Επισκεφθείτε την πανέμορφη μπροστινή πλευρά του Παρνασσού, που έχει να επιδείξει μοναδικά κάλλη, πνιγμένη στο πράσινο και στα όμορφα μονοπάτια, αλλά και την Οίτη που είναι γνωστή ως καταβόθρα, γιατί διαθέτει μια φυσική σήραγγα.


Παντού συναντά κανείς μαγευτικό τοπίο, με δάση από πλατάνια και κωνοφόρα, ποτάμια, λίμνες και φαράγγια, καταφύγια και γραφικά χωριά. Στο χιονοδρομικό κέντρο την περιοχή Φτερόλακκα υπάρχουν οργανωμένες εγκαταστάσεις για χειμερινά αθλήματα. Η πρόσβαση γίνεται από την Αμφίκλεια, που βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού.

Δείτε την ιστορική γέφυρα του Γοργοποτάμου



Πρόκειται για τη γέφυρα που ανατινάχτηκε από τους αντάρτες το Νοέμβριο του 1942, προκαλώντας σοβαρές ζημιές στις γερμανικές δυνάμεις κατοχής.


Το τοπίο είναι μοναδικό, αφού η γέφυρα ενώνει ουσιαστικά τις δύο πλαγιές της Οίτης και επιτρέπει τη διέλευση του τρένου. Αν είστε εκεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου, τότε θα παρευρεθείτε στον εορτασμό της επετείου της Εθνικής Αντίστασης και στην ανατίναξη της ιστορικής γέφυρας.

Το «Μολών λαβέ» ειπώθηκε εδώ...



Δεκαπέντε χιλιόμετρα από τη Λαμία, οι Θερμοπύλες αποτελούν ξακουστό μνημείο που αναπαριστά πάνοπλο τον Λεωνίδα.


Το 480 π.Χ. ο βασιλιάς της Σπάρτης Λεωνίδας, απέκρουσε τον Ξέρξη με τους 300 Σπαρτιάτες, πέφτοντας ηρωικά, καταφέρνοντας έτσι να καταστήσει τον τόπο αυτό παγκόσμιο προσκύνημα. Το άγαλμα του ήρωα και το μνημείο των πεσόντων Θεσπιέων ανεγέρθηκε σε ανάμνηση της μάχης των Θερμοπυλών θυμίζει την τιτάνια εκείνη μάχη. Θα το βρείτε επί της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας.

Κάντε μια επίσκεψη στην Τιθορέα



Στη «Βελίτσα», ή αλλιώς Τιθορέα, θα βρείτε ένα πανέμορφο μικρό χωριό, που διαθέτει εξαιρετικές ταβέρνες και μία πλατεία με έναν χαρακτηριστικό γέρικο πλάτανο, που χαρίζει ατελείωτες ώρες χαλάρωσης και δροσιάς στον επισκέπτη.


Εκεί θα βρείτε και τη θρυλική σπηλιά του Ανδρούτσου στη νοτιοανατολική πλευρά του χωριού, αλλά και το εκπληκτικό ψηφιδωτό δάπεδο της εκκλησίας του Αι-Γιάννη (3ος – 4ος μ.Χ. αιώνας).

Ανεβείτε στο κάστρο της Λαμίας (Ακρολαμία)



Το κάστρο βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο της Λαμίας και από εκεί μπορείτε να απολαύσετε την υπέροχη θέα, αλλά και να επισκεφθείτε το αρχαιολογικό μουσείο που στεγάζεται στον ίδιο χώρο.


Στον οχυρωματικό περίβολο του κάστρου της Λαμίας, με κάτοψη ορθογωνίου τριγώνου, σώζονται τμήματα από τον 5ο αιώνα π.Χ. και κομματια από τη βυζαντινή και μεσαιωνική περίοδο. Στην κορυφή της ακρόπολης διατηρείται αναπαλαιωμένο το κτίριο του Οθωμανικού Στρατώνα, όπου και στεγάζεται σήμερα το αρχαιολογικό μουσείο.

Επισφραγίστε την εκδρομή σας με καλό φαγητό



Μην παραλείψετε μία επίσκεψη στις ταβέρνες της Κάτω Τιθορέας (γνωστό στους κατοίκους της περιοχής ως Κηφισοχώρι) και της Τιθορέας (ή αλλιώς Βελίτσα).


Το ρουμελιώτικο φαγοπότι σε όλο του το μεγαλείο. Πρέπει να γευτείτε τις μοναδικές νοστιμιές και τα ψητά κρέατα της Ρούμελης, που φημίζεται για τους καλοφαγάδες της. Οι παραδοσιακές ταβέρνες της περιοχής, προσφέρουν παραδοσιακές συνταγές για τον επισκέπτη.

Συνδυάστε δραστηριότητες βουνού και θάλασσας



Σκι, πεζοπορία, ποδηλασία, αναρρίχηση, αλεξίπτωτο πλαγιάς και ό,τι άλλο βάζει ο extreme νους σας.


Η πανέμορφη Οίτη για παράδειγμα αποτελεί μια ιδανική περιοχή για τους λάτρεις της ορεινής ποδηλασίας το φθινόπωρο και την άνοιξη, ενώ τους χειμερινούς μήνες που έχει πέσει πολύ χιόνι είναι κατάλληλη και για ομαλό ορειβατικό σκι, αλλά και για χαλαρή πεζοπορία στη φύση.

Αναζητήστε τις πηγές του Γοργοποτάμου



Ο ασφάλτινος δρόμος από το χωριό Γοργοπόταμος περνά πλάι από την ιστορική γέφυρα και συνεχίζει με αλλεπάλληλα ζικ – ζακ να σκαρφαλώνει στις πλαγιές του βουνού.


Το τέλος της πορεία έρχεται, μετά από 3 χιλιόμετρα έντονης ανάβασης, στο σημείο όπου αναβλύζουν οι κυριότερες πηγές του ποταμού. Το τοπίο, αν και έχει υποστεί αρκετές επεμβάσεις από τα έργα που υδροδοτούν την πόλη της Λαμίας, παραμένει μοναδικό και οι μικροί καταρράκτες που αναπηδούν από τα «μάτια» (ανοίγματα) πάνω στους βράχους είναι εντυπωσιακοί! Από εδώ αρχίζει το άγριο φαράγγι του Γοργοπόταμου –αθέατο βέβαια από τα μάτια πολλών.

Δείτε το όμορφο χωριό της Παύλιανης



Η Παύλιανη βρίσκεται στα 1.100 μέτρα ύψος, σε μια κατάφυτη από έλατα πλαγιά και προσεγγίζεται αρκετά εύκολα από τον οδικό άξονα που συνδέει τις Θερμοπύλες με την Αμφισσα.


Ο οικισμός χωρίζεται σε δυο γειτονιές, την Κάτω και την Ανω Παύλιανη, οι οποίες απέχουν μεταξύ τους περίπου ένα χιλιόμετρο. Η παρουσία του μικρού ποταμού που κυλά τα γάργαρα νερά του ανάμεσα στις γειτονιές (Ανω και Κάτω Παύλιανη) σίγουρα ομορφαίνει ακόμα περισσότερο το ορεινό τοπίο. Αναμφίβολα η Παύλιανη είναι το πιο οργανωμένο θέρετρο της περιοχής και θεωρείται ιδανική επιλογή φια όσους θέλουν να γνωρίσουν την πανέμορφη ελληνική φύση, χωρίς να στερηθούν τίποτα.

Υπέροχες παραλίες γεμίζουν τα καλοκαίρια μας



Δε χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Τους καλοκαιρινούς μήνες θα χαλαρώσετε στις πανέμορφες παραλίες της περιοχής.


Μπαίνοντας από το Μαρτίνο στο νομό Φθιώτιδας, οι επιλογές για μπάνιο τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και για καλό ψάρι όλο το χρόνο είναι πολλές. Αγία Μαρίνα, Αγιος Κωνσταντίνος, Αρκίτσα, Ασπρονέρι, Γλύφα, Καμένα Βούρλα, Καραβόμυλος, Λιβανάτες, Μώλος, Ράχες, Στυλίδα.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝΕΞΙΤΗΛΟ Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.