Latest News

Λίμνη Βηρός - Η άγνωστη λίμνη των Ιωαννίνων


Βλέποντας κανείς αυτές τις εικόνες θα θεωρούσε ότι επρόκειτο για φωτομοντάζ. Κι όμως. Είναι ένα ακόμη θαύμα της φύσης που είναι κρυμμένο κοντά στο χωριό Βουλιάστα των Ιωαννίνων. Εκεί λοιπόν ο Λούρος ποταμός συναντάται με μια φυσική λίμνη με έντονο μπλε χρώμα, που για πολλούς παραμένει άγνωστη. Την αποκαλούν γαλάζια λίμνη από το έντονο χρώμα των νερών που εντυπωσιάζουν. Επισκέπτες από κάθε γωνιά του πλανήτη, φυσιολάτρες και ντόπιοι, δεν σταματούν να τραβούν φωτογραφίες. Άλλωστε είναι ένα σπάνιο τοπίο το οποίο ελάχιστοι γνωρίζουν.



Η λίμνη Βηρός -όπως είναι το επίσημο όνομά της- βρίσκεται στο 30ο χλμ. της εθνικής οδού Ιωαννίνων–Άρτας και σε υψόμετρο 296 μέτρα. Η λίμνη επικοινωνεί υπόγεια με τον Λούρο που εκβάλλει στον Αμβρακικό. Βηρός ονομάζεται η ρουφήχτρα ή τα βαθιά νερά. Ίσως αυτό εξηγεί πως δημιουργήθηκε η λίμνη η οποία είναι κρυμμένη μέσα σε ένα κατάφυτο τοπίο με δεκάδες δέντρα να την περιβάλλουν.



Τα νερά της είναι τόσο καθαρά με εκπληκτική διαύγεια που τα δέντρα καθρεπτίζονται στην επιφάνειά της. Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα θέματα της λίμνης είναι η βλάστηση που έχει δημιουργηθεί στον βυθό της και δεν αναφερόμαστε σε νούφαρα και φύκια αλλά σε ολόκληρα δέντρα τα οποία είναι ορατά από την επιφάνεια της. Το ομορφότερο όμως που θα δεις και θα σε καθηλώσει είναι η αντανάκλαση του Αλπικού τοπίου που περιβάλλει την λίμνη πάνω στα καταγάλανα νερά της.



Οι Πηγές Λούρου απέχουν από την πόλη των Ιωαννίνων περίπου 30 λεπτά και 15 λεπτά από το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων του Βρέλλη οπότε αν επισκεφθείτε την πανέμορφη πόλη των Ιωαννίνων μην παραλείψετε να την επισκεφθείτε.



Η λίμνη είναι στρογγυλή και η διάμετρός της φτάνει τα 100 μέτρα. Το βάθος της δεν ξεπερνά τα 10 μέτρα. Η θερμοκρασία των νερών είναι σταθερή στους 11-12 βαθμούς. Το 2017, χάρη στη λίμνη Βηρού, ο δήμος Δωδώνης εντάχθηκε στο «Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες», κάτι που βοήθησε στην ανάδειξη του τόπου.


Δείτε το βίντεο drone που δημοσιεύτηκε στο κανάλι Up Drones στο Youtube:


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝΕΞΙΤΗΛΟ Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.