Latest News

Μια παλιά φωτογραφία: Ο «τοίχος του Τσιτσάνη» στα Τρίκαλα

Όταν Τσιτσάνης και Καλδάρας «αντικατέστησαν» τις φθορές ενός παλιού τοίχου…



Μια παλιά… τοιχογραφία

Συνεχίζοντας το μικρό αφιέρωμα στην πόλη των Τρικάλων, δεν γίνεται να μη σταθούμε μπροστά σε έναν… τοίχο. Έναν τοίχο που βρίσκεται στη μικρή Πλατεία Ειρήνης, πολύ κοντά στην κεντρική πλατεία της πόλης, απέναντι από το κτίριο του Ερυθρού Σταυρού στα Μανάβικα, που συγκεντρώνει καθημερινά δεκάδες βλέμματα περιέργειας και θαυμασμού…

Ήταν 21 του Φλεβάρη του 2009, όταν στο πλαίσιο μιας εκδρομής αναψυχής στα Τρίκαλα, με μια παρέα από την Θεσσαλονίκη, κάνοντας το «απαραίτητο» σεργιάνι στα σοκάκια της πόλης, «πέσαμε» πάνω σε μια τοιχογραφία με εικόνες από την παλιά αλλά και τη σύγχρονη πόλη. Ο Τσιτσάνης, ο Καλδάρας, δυο σύγχρονοι μουσικοί, απλοί κάτοικοι, ένας μικρός ποδοσφαιριστής με τη φανέλα της ομάδας των Τρικάλων και η λαϊκή αγορά…

Όπως ήταν φυσικό, οι φωτογραφικές μηχανές απαθανάτισαν αμέσως τη στιγμή...

Αναζητώντας στοιχεία για την ιστορία του αξιοθέατου, έμαθα πως η τοιχογραφία αυτή, που αντικατέστησε την αποκρουστική εικόνα ενός παλιού τοίχου, πραγματοποιήθηκε το 2005 από Γάλλους ζωγράφους της εταιρείας Cite de la Creation, που ήρθαν από την Λυών, στο πλαίσιο του διακρατικού προγράμματος «Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις αστικής ανάπτυξης σε τοπικές ζώνες μικρής κλίμακας στον Άγιο Οικουμένιο Τρικάλων», που ανέλαβε το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Θεσσαλίας σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Τρικκαίων. Υπεύθυνος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου για το συντονισμό του έργου ήταν ο κ. Στέλιος Καραγιώργος, νυν καλλιτεχνικός διευθυντής του Μουσείου «Βασίλης Τσιτσάνης», που στεγάζεται στο χώρο των παλιών φυλακών. Το έργο πραγματοποιήθηκε με αφορμή την αισθητική ανάπλαση όψεων των κτιρίων, πάνω στο πρότυπο της πόλης της Λυών, όπου καλαίσθητες ζωγραφιές αντικατέστησαν μια σειρά από παλιούς και φθαρμένους τοίχους.

Ο τοίχος ζωγραφίσθηκε με ειδικά χρώματα, ενώ, όπως διαβεβαίωσαν οι Γάλλοι ζωγράφοι, για δεκαπέντε, τουλάχιστον, χρόνια δεν θα υποστεί αλλοιώσεις. Μετά θα πρέπει να γίνει η σχετική συντήρηση. Οι Γάλλοι μάλιστα, άφησαν χρώματα σε περίπτωση που θα χρειαστεί να γίνει συντήρηση της τοιχογραφίας.

Το έργο εγκαινιάστηκε τον Οκτώβρη του 2006 παρουσία του Δημάρχου Τρικκαίων Μιχάλη Ταμήλου και της Δημάρχου του 5ου διαμερίσματος της Λυών. 

- Οι φωτογραφίες είναι του φίλου και συνεργάτη Θοδωρή Χαϊκάλη.








ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝΕΞΙΤΗΛΟ Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.