Latest News

Αργιθέα - Μουζάκι Καρδίτσας: Δείτε δυο υπέροχα ντοκιμαντέρ που μας ταξιδεύουν σε άλλες εποχές... Όμορφες και Αγνές!!! Γυρίστηκαν το 1978-1979

Η ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΠΗΛΙΑΣ ΤΟ 1978
Ένα ντοκιμαντέρ που αναφέρεται στον τρόπο ζωής των κατοίκων μίας όμορφης και απρόσιτης γωνιάς των θεσσαλικών αγράφων της ορεινής Αργιθέας και του Μουζακίου. Γυρίστηκε το 1978.



Έλαβε μέρος στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης SUPER-8 και απέσπασε το 2o βραβείο. Την επόμενη χρονιά προγραμματίστηκε από την ΕΡΤ να παρουσιαστεί στην εκπομπή "Η μικρή ταινία". Μετά από 2 αναβολές γιατί λογοκρίθηκε από την ΕΡΤ και έπειτα απο παρέμβαση της Ροζίτας Σώκου με άρθρο της στην "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" με τίτλο "ο τρόμος της αλήθειας", μεταδόθηκε το 1980 (έγχρωμο) με σχόλιο : " ΆΓΟΝΗ ΓΡΑΜΜΗ, ένα καλογυρισμένο ντοκιμαντέρ για την απομονωμένη περιοχή της Αργιθέας του νομού Καρδίτσης. Η ταινία είναι ένας συνδυασμός ρεαλισμού και ποίησης στην περιγραφή του χώρου και της ζωής. Το 2010 προβλήθηκε στις εκδηλώσεις της ΦΕΜ (Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης). Κινηματογραφικό και φωτογραφικό υλικό Α.Κατσαρού - Α.Αλεξανδρή. 
Επιμέλεια Π.Κατσαρός



Ένα οδοιπορικό μέσα στο χρόνο. Γόμφοι, το Μουζάκι του 1600, 1854, 1878, κατοχή, παζάρι, τρύγος (1979). Κινηματογραφικό και φωτογραφικό υλικό Α.Αλεξανδρή - Α.Κατσαρού. Επιμέλεια Π.Κατσαρός.

Η προσπάθεια της κάμερας ήταν πάντα να συλλαμβάνει το παρελθόν για να μπορεί μελλοντικά να το παρουσιάσει σαν ένα τέλειο παρόν.Φυσικά αυτό εξαρτάται από τους συντελεστές μιας ταινίας λαογροφογεωγραφικού και ηθοϊστορικού περιεχομένου.Και φυσικά στους δυο συντελεστές των φιλμς <<Άγονη γραμμή>> και <<Μουζάκι 1600-1943>> αξίζουν θερμά συγχαρητήρια και όχι μόνο!Τους αξίζουν τα εύσημα της διατήρησης της μνήμης και των νοσταλγών εικόνων ενός ιδιόμορφου τοπικιστικού κόσμου που κατάφερε να πραγματώσει τις αξίες τους μέσα από αρετές όπως η αξιοπρέπεια, η εντιμότητα, η ντομπροσύνη, η φιλαδελφοσύνη,η φιλοξενία και ακόμα χίλιες άλλες.

Αν αυτοί οι δύο δημιουργοί βρίσκονταν στο περιβάλλον της τότε Ελληνικής τηλεόρασης είναι σίγουρο ότι τα ντοκιμαντέρ που θα γυρνούσανθα αποτελούσαν σχολείο μέγιστο πατριδόφιλης αγάπης και θα ενεργούσαν  ως αφυπνιστές αξιών μέχρι και στις νέες γενεές. 
Δυστυχώς στον τόπο μας τα ενορατικά πνεύματα θάβονται από ομάδες αδίστακτων συμφεροντολόγων (κυρίως φθινονομικών επαγγελμάτων) και από ανθρώπων που νομοθετούν με μόνο κριτήριο το συντεχνιακό τους συμφέρον καταλαμβάνοντας και τους θώκους της πολιτικής εξουσίας και νομοθετώντας μόνο για τον εαυτό τουςαφήνοντας ένα ολόκληρο κράτος να ταλανίζεται στις ακόρεστες της απληστείας τους ορέξεις.Και φυσικά σε ένα τέτοιο περιβάλλον είναι αδύνατον να ανιχνευτούν δυο τόσο πραγματικά μεγάλοι δημιουργοί όπως τουλάχιστον διαφαίνεται μέσα από τα δύο αυτά ντοκιμαντέρ. Και ως αετός και εν Μέλλοντι ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΣ δια των γραφομένων τους απονέμω την τιμή ευχόμενος εν καιρώ την άπασαν αυτών δικαίωσιν . 
Με εκτίμηση Αετός ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΣ...aetos stavraetos

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝΕΞΙΤΗΛΟ Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.