Latest News

Ένας παράδεισος για μεγιστάνες…!!


Μια παραδεισένια γειτονιά 10 μικρών νησιών, που εκτείνεται στον νότιο Ευβοϊκό κόλπο, απέναντι από το Μαρμάρι. Οι Πεταλιοί αποτελούν μια ανάσα δροσιάς που ενδείκνυται για μια σύντομη απόδραση, αφού βρίσκονται μόλις δύο ώρες από την Αθήνα. Ο απέραντος τιρκουάζ παράδεισος, που ο τούρκος πασάς έστελνε εκεί το χαρέμι του για διακοπές..

Όντας από τα πρώτα νησιά που αγόρασαν ιδιώτες στην Ελλάδα, οι Πεταλιοί αποτελούσαν πάντοτε πόλο έλξης για μεγιστάνες και εκπροσώπους του διεθνούς jet set. Σήμερα, τα νησάκια είναι ακατοίκητα, και μόλις τρία φιλοξενούν οικίες των τυχερών που τα έχουν αποκτήσει.

Στο δεύτερο σε μέγεθος νησί δεσπόζει το λευκό αρχοντικό της οικογένειας Εμπειρίκου, ενώ απέναντι από το αρχοντικό κυριαρχεί η βίλα του Καρνέση.

Η Μαρία Κάλλας διέθετε στο μεγαλύτερο από τα νησιά, γνωστό ως Μεγάλο Πετάλι, το δικό της καλοκαιρινό κατάλυμα, ενώ σταρ της εποχής όπως ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ και η Γκρέτα Γκάρμπο αλλά και πολιτικοί όπως ο Ουίνστον Τσόρτσιλ πέρασαν εκεί κάποια από τα καλοκαίρια της ζωής τους.

Για την ιστορία, την περίοδο της Τουρκοκρατίας οι Πεταλιοί ήταν ιδιοκτησία του Ομέρ Μπέη, ο οποίος έστελνε εκεί το χαρέμι του για διακοπές.

Όταν το 1830 οι Τούρκοι έφυγαν, τα νησάκια πουλήθηκαν στον γενικό πρόξενο της Ρωσίας, Ιωάννη Παπαρρηγόπουλο, ενώ την επόμενη κιόλας χρονιά, το 1831, πέρασαν στην ιδιοκτησία του βασιλιά Γεωργίου του Α' ως προίκα από την πριγκίπισσα Όλγα. Στις ήδη υπάρχουσες βίλες στεγάστηκαν τα θερινά ανάκτορα. Από τα βασιλικά κτήματα παραγόταν ο ευρωπαϊκής φήμης οίνος "CLOS PETALLIOI", που εξαγόταν στο εξωτερικό.
Αρκετές δεκαετίες αργότερα, ένας από τους ισχυρότερους εφοπλιστές της εποχής, ο Μαρής Εμπειρίκος, εξέχουσα προσωπικότητα παγκόσμιας εμβέλειας, κουμπάρος του Ωνάση και φίλος του Νιάρχου, εξέφρασε το ενδιαφέρον να αγοράσει τμήμα των Πεταλιών, όπως και έκανε.



Ο Μαρής Εμπειρίκος ήταν σε προχωρημένη ηλικία όταν μοίρασε τους Πεταλιούς στα δυο του παιδιά. Ο Ανδρέας Εμπειρίκος κράτησε το νησί Μικρό Πετάλι ενώ στην ιδιοκτησία του αδελφού του Πέρη περιήλθε το μικρότερο Τραγονήσι.

Σήμερα, μεγάλο μέρος του συμπλέγματος ανήκει στον Μαρή Εμπειρίκο, γιο του Ανδρέα και εγγονό του αρχικού ιδιοκτήτη Μαρή, και την ανιψιά του, αλλά και στον εφοπλιστή Ηλία Καρνέση.

Τη δεκαετία του ’80 η κόρη του Πάμπλο Πικάσο, Παλόμα, αγόρασε μαζί με τον αδελφό της Κλοντ μια έκταση εκατοντάδων στρεμμάτων στο μεγαλύτερο νησί των Πεταλιών, εκεί που η βασίλισσα Όλγα διατηρούσε παλαιότερα την εξοχική της κατοικία αλλά και τους στάβλους της. Οι Πικάσο πούλησαν πέρυσι την έκταση που κατείχαν καθώς είχαν μειώσει σταδιακά τις επισκέψεις τους στην Ελλάδα.


Οι Πεταλιοί είναι η πιο κοντινή και εύκολη διαδρομή των σκαφάτων που έχουν ορμητήριο τις βόρειες ακτές της Αττικής. Για να πάει κανείς εκεί χρειάζεται το δικό του πλωτό μέσο, αφού δεν υπάρχει συγκοινωνιακή σύνδεση. Το ομορφότερο μέρος στους Πεταλιούς είναι το κανάλι μεταξύ των δύο μεγαλύτερων νησιών, το οποίο όχι μόνον έχει καταπράσινα και διάφανα νερά, αλλά και προσφέρει "απάγκιο" σε όλους σχεδόν τους καιρούς.

Απολαύστε το βίντεο:


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝΕΞΙΤΗΛΟ Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.