Latest News

10+1 πράγματα που δεν ξέρετε για την Σαλαμίνα!


Ας πούμε την αλήθεια, όταν μιλάμε για τα νησιά που είναι κοντά στην Αθήνα εννοούμε την Αίγινα, ή και την Τζια. Αλλά όχι την Σαλαμίνα. Κακώς! Πρόκειται για ένα εκπληκτικό νησί. 

Όντως είναι προκλητικά κοντά στο πέραμα, φτάνεις σε ελάχιστη ώρα και σου μένει όλος ο καιρός για να θαυμάσεις το νησί, να περιπλανηθείς στις πάμπολλες ομορφιές του και να απολαύσεις αιγαιοπελαγίτικο χρώμα σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα! Πάμε να δούμε τις δέκα συν μία κρυφές ομορφιές της Σαλαμίνας!

1. Τα δημιουργήματα του μεγάλου Γιαννούλη Χαλεπά

Το ξέρετε ότι σε δύο εκκλησιές της Σαλαμίνας έχει βάλει το θαυματουργό χεράκι του ο μεγαλειώδης αυτός γλύπτης; Μαζί με τον σπουδαίο Σαλαμίνιο ζωγράφο Πολυχρόνη Λεμπέση έχουν φιλοτεχνήσει τους ναούς του Αγίου Μηνά και του Αγίου Δημητρίου! 

2. Ο τάφος του Γεώργιου Καραϊσκάκη είναι στην Σαλαμίνα!

Στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, στο κέντρο της πολιτείας της Σαλαμίνας, αναπαύονται τα οστά του «ροκ» ήρωα της επανάστασης, με την πολυκύμαντη προσωπική ιστορία και την απερίγραπτα σημαντική δράση! Αξίζει να τον τιμήσουμε, και μόνον για την ασυμβίβαστη προσωπικότητα, αν μη τι άλλο…

3. Εκπληκτικά μοναστήρια σε πευκόφυτους παράδεισους

Αν σας γοητεύει η αίσθηση μιας πανάρχαιας μονής, πρέπει να βρεθείτε στην Σαλαμίνα και να γνωρίσετε την Μονή του Αγίου Νικολάου Λεμονιών του 17ου αιώνα και το ακόμα πιο μυστηριακό και όμορφο εκκλησάκι του Ιωάννη του Καλυβίτη του 10ου αιώνα, στα μαγικά Κανάκια, με τα πάμπολλα πεύκα!


4. Το σπήλαιο του Ευριπίδη

Ο μεγάλος τραγικός της αρχαιότητας ήταν μια παράξενη προσωπικότητα, γεγονός που στο τέλος του στέρησε την ζωή του, όταν βρέθηκε εξόριστος στην αυλή του Αρχελάου στην Μακεδονία. Θα ήταν καλύτερα για τον ίδιο να παραμείνει σε αυτό το πανέμορφο σπήλαιο της Σαλαμίνας, όπου είχε έρθει σε κάποια περίοδο της ζωής του για μυστήριους λόγους, μάλλον για να δοκιμάσει την δύναμη των τελλουρικών ρευμάτων που διατρέχουν αυτήν την εκπληκτική περιοχή που λέγεται Περιστέρια…

5. Ο κομψός φάρος στο Λυκόπουλο

Στον όρμο Λυκόπουλο στέκει ένα από τους ομορφότερους πέτρινους φάρους της ελληνικής επικράτειας… Η περιοχή είναι ιδανική για να απολαύσει κάποιος το ηλιοβασίλεμα αντικρίζοντας την Αττική…

6. Η πανάρχαια Σαλαμίνα

Ο αρχαιολογικός χώρος της Σαλαμίνας είναι από τους σπουδαιότερους που θα συναντήσει ο ταξιδιώτης στο Αιγαίο! Σημειωτέον, η Σαλαμίνα, με το ήπιο κλίμα και την εύκολη πρόσβαση στην στεριανή Αττική είναι προ – ομηρική πόλη. Θα συναντήσετε εδώ τα σημαντικότατα αρχαιολογικά ευρήματα, προς την περιοχή των Αμπελακίων, το Τέμενος του Άιαντα, το Ιερό του Ασκληπιού, το Βωμό των 12 Θεών, τα Ιερά του Ερμή και του Διονύσου, στα οποία γίνονταν μεγάλες τελετές, το Τρόπαιο της Αρτέμιδας, το αρχαίο Θέατρο και βέβαια το σημαντικότατο αρχαίο λιμάνι.

7. Το σημαντικότατο Αρχαιολογικό Μουσείο

Στην Σαλαμίνα το Αρχαιολογικό Μουσείο έχει τόσο σημαντικά ευρήματα στις προθήκες του που αξίζει να κάνετε μια βόλτα μόνον για να το γνωρίσετε! Κυρίως υπάρχουν θησαυροί από το Σπήλαιο του Ευριπίδη, αλλά και πολλά μοναδικά εκθέματα από την Μάχη της Σαλαμίνας, όπως και θησαυροί από τις ανασκαφές σε όλο το νησί.

8. Το σπίτι του ποιητή Άγγελου Σικελιανού

Ο μεγάλος αυτός ποιητής, ήξερε να βρίσκει ειδυλλιακά μέρη! Εκτός από την παραλία του Ξυλοκάστρου στην Κορινθία, όπου είχε την βίλα του, έφτιαξε ένα κομψοτέχνημα αρχιτεκτονικής στην Σαλαμίνα και συγκεκριμένα στην παραλία της Φανερωμένης. Το κτίριο αποκαταστάθηκε το 2006 και είναι επισκέψιμο. Εδώ ο ποιητής έζησε την πιο παραγωγική ποιητική του περίοδο. 

9. Οι γραφικοί ανεμόμυλοι


Στον χαριτωμένο λόφο του Αγίου Νικολάου υπάρχουν δύο διατηρητέοι ανεμόμυλοι χτισμένοι τον 18ο αιώνα. Με την κομψή του δομή αποτελούν ορόσημο της Σαλαμίνας και πανέμορφο λόγο για μια βόλτα στον λόφο!


10. Μοναδικά προϊόντα

Αν και τόσο κοντά στην πρωτεύουσα, η Σαλαμίνα έχει κρατήσει το αυθεντικό της χρώμα. Πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε παραδοσιακό πλατέτσι (λαδόπιτα), κουγκουγκουλούαρι (κολοκυθόπιτα),μουστοκούλουρα,τις τηγανίτες, και ψωμί ψημένο στα ξύλα. Τα ψάρια που θα γευτείτε στις παραλιακές ταβέρνες με μεγάλη μαστοριά στο ψήσιμο έρχονται κατευθείαν από τα ψαροκάικα, ενώ δεν πρέπει να ξεχάσετε να πάρετε μια πλαγγόνα, κουκλίτσα ντυμένη χρυσοκέντητη παραδοσιακή φορεσιά του νησιού!

Και 11. Πουθενά αλλού τέτοιο ηλιοβασίλεμα! 

Μπορείτε να απολαύσετε τον καθαρό αέρα στα δύο δάση της Σαλαμίνας, την φανερωμένη και τα κανάκια. Μπορείτε να κάνετε πρώιμες βουτιές στον Ζέφυρο, στην Ρέστη, στην Ηλιακτή, στο Σπιθάρι. Μπορείτε να απολαύσετε το ποτό σας στα παραδοσιακά ουζερί, αλλά και να χορέψετε μέχρι το πρωί στα κλαμπ – η Σαλαμίνα το γλεντάει, όχι αστεία! Όλα αυτά και άλλα πολλά θα σας τα προσφέρει ανοιχτόκαρδα. Αλλά το ηλιοβασίλεμά της, πορφυρό και μεστό, σχεδόν βαρύ από χρώμα, δεν το έχει κανένα μέρος του κόσμου, ειλικρινά!

Χρήσιμες Πληροφορίες

Στην Σαλαμίνα μπορείτε να φτάσετε από Πειραιά, Σελήνια και Μέγαρα, με τακτικότατα δρομολόγια των ferry boats, φέρνοντας και το αυτοκίνητό σας. 

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝΕΞΙΤΗΛΟ Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.