Latest News

Βόλτα στην Πλατεία Πύρρου ή Επάνω Πλατεία στα Γιάννενα το 1930

Γιάννινα, η Επάνω Πλατεία στη δεκαετία του 1930
Η Πλατεία Πύρρου (η Επάνω Πλατεία) στις αρχές της δεκαετίας του 1930


Στο δεξιό μέρος της φωτογραφίας μόλις διακρίνεται το μνημείο των Μπιζανομάχων (άγαλμα της Ελευθερίας) στην αρχική του θέση όπου βρίσκονταν πριν μεταφερθεί – στη δεκαετία του 1960 – στο ηρώο που ιδρύθηκε στην κάτω Πλατεία, δίπλα από το Ρολόι.

Δεν είχε αρχίσει ακόμη η ανέγερση του Διοικητηρίου (πρώην Νομαρχίας Ιωαννίνων, νυν Περιφέρειας Ηπείρου).  

Το μικρό κτίριο στο αριστερό της φωτογραφίας,  στη γωνία της οδού Πυρσινέλλα (προς την Πλατεία Πάργης) και της οδού Μανωλιάσσης  (σήμερα έχει μετονομαστεί σε Ναπολέοντος Ζέρβα) απεικονίζεται ο υποσταθμός διανομής του ηλεκτρικού ρεύματος της Ηλεκτρικής Εταιρείας,

Το μικρό κτίριο που εμφανίζεται στο κέντρο (και στο βάθος) της φωτογραφίας ήταν το κέντρο «Αύρα», στη θέση περίπου που βρίσκεται σήμερα η «Όαση».

Στην επιφάνεια που καταλαμβάνει σήμερα (2017) το κτήριο της Περιφέρειας Ηπείρου (πρώην Νομαρχίας Ιωαννίνων) λειτουργούσε, στα παλιά τα χρόνια, το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής. Το μοναστήρι αυτό κατεδαφίστηκε επί τουρκοκρατίας και στη θέση του ανηγέρθη το τζαμί Ναμάς Γκιάς, που θα πει «τόπος προσευχής»., Η σημερινή έκταση της Πλατείας Πύρρου (Επάνω Πλατείας) καταλαμβάνονταν από ένα πολύ μεγάλο οθωμανικά νεκροταφείο,  το οποίο αναπτύσσονταν μέχρι τις κλιτύες  της νότιας πλευράς της Πλατείας.     
Η Πλατεία Πύρρου (η Επάνω Πλατεία) στο τέλος της δεκαετίας του 1930


Αριστερά στη φωτογραφία απεικονίζεται το «γιαπί» του Διοικητηρίου, η ανέγερση του οποίου ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1930. Απέναντι από το «γιαπί»  και στη γωνία της Πλατείας με την οδό Μιχαήλ Αγγέλου βρίσκονταν ο θερινός κινηματογράφος «ΟΡΦΕΑΣ». Στην φωτογραφία διακρίνεται επίσης α) η Στρατιωτική Λέσχη (αμέσως μετά τον ΟΡΦΕΑ), β) το ξενοδοχείο ΑΚΡΟΠΟΛ (το μεγάλο οικοδόμημα με την ταράτσα)  και γ) το ξενοδοχείο ΙΛΙΟΝ (το μεγάλο κτήριο με τη στέγη).

Η κατασκευή του Διοικητηρίου έγινε με πολύ αργούς ρυθμούς και ολοκληρώθηκε στο τέλος της δεκαετίας του 1950, οπότε εγκαταστάθηκαν εκεί η Νομαρχία Ιωαννίνων και οι περισσότερες Δημόσιες Υπηρεσίες της πόλης (πλην των στρατιωτικών και των αστυνομικών αρχών). Μετά το 2010 και την καθιέρωση των Περιφερειών βάσει της Νέας Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης, στο συγκεκριμένο κτήριο εγκαταστάθηκε η Περιφέρεια Ηπείρου.
  

Συντάκτης: Αθανάσιος Δάλλας

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝΕΞΙΤΗΛΟ Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.