Latest News

Όταν ο Μάνος Ξυδούς των Πυξ Λαξ ήταν κουκουλοφόρος με αγγλικό στίχο

Ο Μάνος Ξυδούς των Πυξ Λαξ πριν γίνει γνωστός, όπως δεν τον έχετε ξαναδεί. Ποιοι είναι οι καλλιτέχνες που ανέδειξε μέσα από τη μουσική του ευφυΐα (Vids)




Όταν το 1987 ο Φίλιππος Πλιάτσικας και ο Μπάμπης Στόκας σχημάτιζαν τους Πυξ Λαξ, δεν μπορούσαν να φανταστούν όσα θα επακολουθούσαν. Το μουσικό σχήμα στο οποίο προστέθηκε και ο αείμνηστος Μάνος Ξυδούς, υπεύθυνος marketing της EMI εκείνη την εποχή, χάρισε επιτυχίες που άφησαν το δικό τους αποτύπωμα στο χρόνο.

Λίγα χρόνια νωρίτερα ο Ξυδούς, που έφυγε αιφνιδίως από τη ζωή τον Απρίλιο του 2010, είχε γράψει τη δική του ιστορία με την μπάντα "Dreamer and the full moon" που πέρασαν στην εγχώρια ιστορία ως οι "κουκουλοφόροι" της ελληνικής ροκ.

Οι "Dreamer and the full moon" κράτησαν την ανωνυμία τους για πολλά χρόνια, χωρίς να αποκαλύπτουν τα πρόσωπά τους, εμπνευσμένοι από τους θρυλικούς "Residents" του Σαν Φρανσίσκο.

Στις συναυλίες τους εμφανίζονταν με διαφορετικές μάσκες, ανάλογα με τη θεματική βραδιά που επέλεγαν. Η μεγαλύτερη επιτυχία τους ήταν το κομμάτι "Sandrina" που κυκλοφόρησε το Σεπτέμβριο του 1984 και βγήκε εκτός ελληνικών συνόρων, φτάνοντας μάλιστα στην κορυφή των ευρωπαϊκών charts.



Το cd-single Sandrina του 1984 πούλησε περισσότερα από 49.000 αντίτυπα.


Οι στίχοι του:
Walking down the street
leaving all of them behind
thinking about of me
and the times of life
I can't see her face
I can't see her eyes
but I can breathe your breath
i can paint your smile
Sandrina, Sandrina you're touching me now
Sandrina, Sandrina around
Sandrina, Sandrina you're stalking me now
Sandrina, Sandrina oh Lord
Lay me down on your empty road
many dreams fly out
you made me a wind of love
tell me how, tell me how
In the second life
face, full of love
souls dressed black sun
death never comes
Sandrina, Sandrina you're touching me now
Sandrina, Sandrina around
Sandrina, Sandrina you're stalking me now
Sandrina, Sandrina oh Lord
Walking down the street
leaving all of them behind
thinking about of me
and the times of my life
In the second life
that is full of love
souls dressed black sun
death never comes
Sandrina, Sandrina you're touching me now
Sandrina, Sandrina around
Sandrina, Sandrina you're stalking me now
Sandrina, Sandrina oh Lord

Για την ιστορία η σύνθεση του γκρουπ ήταν: Μάνος Ξυδούς (vocals), Γιώργος Γκικοδήμος (vocals), Γιάννης Ευσταθίου (vocals, guitar), Γιάννης Πιπινέλης (guitar), Νίκος Πιπινέλης (bass), Τόλης Σκαμαντζούρας (drums), Σωτήρης Τσούκαλης (accordion, piano).


Κυκλοφόρησαν δύο άλμπουμ στην EMI, το Sandrina του 1984 και το Never Give It Up του 1986.


Ποιος ήταν ο Μάνος Ξυδούς

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στους Αγίους Αναργύρους έχοντας καταγωγή από Μήλο και Κρήτη, και σε νεαρή ηλικία εργάστηκε ως κλητήρας στην Columbia στη Ριζούπολη. Σπούδασε οικονομικά στην ΑΣΟΕΕ και στη συνέχεια, Marketing. Παράλληλα με τις σπουδές του, εργάστηκε ως DJ στο κλαμπ "Καρυάτιδες" στην Πλάκα. Μετά την αποφοίτησή του, συνέχισε να εργάστηκε στην δισκογραφική εταιρία ΜΙΝΟΣ-ΕΜΙ ως πωλητής απεσταλμένος στην Κρήτη και αφού έμεινε τρία χρόνια εκεί, γύρισε στην Αθήνα και αργότερα προήχθη σε Marketing Director.

Αρχικά ήταν υπεύθυνος παραγωγής της εταιρείας στο ξένο ρεπερτόριο, και αργότερα ανέλαβε παραγωγές ελληνικών δίσκων. Υπήρξε συντονιστής παραγωγής (βοηθός του παραγωγού Θοδωρή Σαραντή) στο ιστορικό "Φλου" του Παύλου Σιδηρόπουλου που εκδόθηκε το 1978. Συνεργάστηκε με τον Τζίμη Πανούση, τον Νίκο Νομικό, τον Γιώργο Νταλάρα, τον Δημήτρη Μητροπάνο, τον Πάνο Κατσιμίχα, τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, τον Λάκη Παπαδόπουλο, τον Γιάννη Κούτρα, τον Μανώλη Λιδάκη, τον Νίκο Πορτοκάλογλου, τον Γιάννη Γιοκαρίνη, τον Βασίλη Καρρά, τον Μίλτο Πασχαλίδη, την Ελένη Τσαλιγοπούλου, τον Γιάννη Χαρούλη, τους Όναρ, τους Ντομένικα, τη Λευκή Συμφωνία, τους Tsopana Rave, και πολλούς άλλους, είτε ως τραγουδιστής, είτε ως παραγωγός.

Ο Μάνος Ξυδούς ήταν ο ιθύνων νους συνεργασιών Ελλήνων μουσικών με μεγάλους ξένους καλλιτέχνες, όπως του Μιχάλη Ρακιντζή με τον Ian Gillan των Deep Purple το 1993, αλλά και των Πυξ Λαξ με τους Eric Budron των Animals, Gordon Gano των Violent Femmes, Marc Almond των Soft Cell, και Steve Wynn.

Το 1977 ήταν ο πρώτος που πίστεψε στον Χάρη και Πάνο Κατσιμίχα κατά την αρχική τους απόπειρα δισκογράφησης, και για τον λόγο αυτό λίγα χρόνια αργότερα, στο ένθετο του πρώτου δίσκου τους (Ζεστά Ποτά,1985) οι αδελφοί Κατσιμίχα του αφιέρωσαν το τραγούδι ''Φάνης''. Στον Μάνο Ξυδού οφείλεται και η έναρξη της προσωπικής δισκογραφίας του Μιλτιάδη Πασχαλίδη το 1995, στη μετά ''Χαϊνηδων'' εποχή.

Το 1989 ως στέλεχος της EMI συναντήθηκε με τους Φίλιππο Πλιάτσικα και Μπάμπη Στόκα, και δημιουργήθηκαν οι Πυξ Λαξ. Αρχικά ανέλαβε την παραγωγή του πρώτου και του τρίτου δίσκου του συγκροτήματος ενώ παράλληλα συμμετείχε στην δημιουργία αρκετών από τα τραγούδια τους, μέχρι να ενταχθεί και επίσημα ως μέλος το 1993.

Τραγούδια των Πυξ Λαξ που φέρουν την σφραγίδα του είναι τα "Πούλα με", "Εσύ εκεί", "Χωρίς ντροπή", "Μόνο για εκείνη μη μου λες", "Με στέλνεις", "Τι ζητάς", "Υπάρχουν χρυσόψαρα εδώ", "Η εικόνα του χειμώνα", "Δεν θα δακρύσω πια για σένα", "Τα δοκάρια στο γρασίδι περιμένουν τα παιδιά", "Κάνε κάτι και για σένα", "Ποδήλατα δίχως φρένα", "Πυξίδα","You get in love".

Το συγκρότημα έπαψε να υφίσταται το Σεπτέμβριο του 2004.

Μετά την διάλυση των Πυξ Λαξ, ο Ξυδούς ακολούθησε αυτόνομη δισκογραφική πορεία, κάνοντας έξι προσωπικούς δίσκους, στους οποίους συνεργάστηκε με τον Πάνο Κατσιμίχα, αλλά και με νέους καλλιτέχνες βοηθώντας τους στα πρώτα τους βήματα όπως τους Βωξ, τον Γιάννη Χαρούλη, τον Λεωνίδα Μπαλάφα, τους Σαμπάντα, το Άρωμα Γυναίκας και τους KollektivA.

Το 2010 συμμετείχε στην περιοδεία Best Of Tour των Χάρη & Πάνου Κατσιμίχα, η οποία ήταν και η τελευταία του συναυλιακή εμφάνιση. Η τελευταία ζωντανή εμφάνιση του Μάνου Ξυδούς ήταν στις 8 Απριλίου 2010 στην Κύπρο. Απεβίωσε στο Νέο Φάληρο στις 13 Απριλίου 2010 από ανακοπή καρδιάς ενώ πραγματοποιούσε πρόβες, σε ηλικία 57 ετών.


Με την πρωτοβουλία των πρώην συνεργατών του στους Πυξ Λαξ, του Φίλιππου Πλιάτσικα και του Μπάμπη Στόκα, ολοκληρώθηκε μετά τον θάνατό του και ο τελευταίος δίσκος του με ονομασία "Όταν θα φύγω ένα βράδυ από 'δω", ο οποίος είχε μείνει στη μέση, και εκδόθηκε τον Ιούλιο του 2010.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝΕΞΙΤΗΛΟ Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.