Latest News

Καστοριά, πόλη και λίμνη ένα


Η γοητευτική πόλη της Καστοριάς, στο δυτικό άκρο της Δυτικής Μακεδονίας, είναι χτισμένη πάνω στη χερσόνησο της ομώνυμης λίμνης, σε υψόμετρο 703 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, ανάμεσα στα βουνά Βίτσι και Γράμμο.

Οταν μιλούμε για την Καστοριά, συνειρμικά μας έρχονται στο νου τρεις κυρίως συμβολικοί δείκτες που χαρακτηρίζουν την ταυτότητά της: τα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία της, η βιοτεχνία των γουναρικών και το πανέμορφο φυσικό περιβάλλον της λίμνης. Οι πόλεις δημιουργήθηκαν με κάποια συγκεκριμένα κριτήρια και το νερό έπαιξε πάντοτε αποφασιστικό ρόλο στην εκλογή του χώρου ίδρυσής τους.

Περιβάλλεται από τη λίμνη της και συνδέεται με την ξηρά μέσω μιας ευρύτερης λωρίδας γης, δίνοντας την εντύπωση νησιού.

Στην μακραίωνη ιστορία της γνώρισε πολιορκίες και κατακτήσεις από Βουλγάρους, Νορμανδούς και Τούρκους, διατηρώντας όμως μέχρι σήμερα ένα σημαντικό αριθμό βυζαντινών εκκλησιών, κειμηλίων και αρχοντικών ως τεκμήρια της κατά καιρούς ακμής της, λόγω της επιτυχημένης εμπορίας και διακίνησης των γουναρικών σε σημαντικά κέντρα της Ευρώπης.

Η Καστοριά υπήρξε μια από τις πλουσιότερες πόλεις της Ελλάδας, λόγω του γουνεμπορίου και ακόμα και σήμερα δηλώνει δυναμικά την παρουσία της σε αυτόν τον τομέα, με την ΕΔΗΚΑ, τη μεγαλύτερη έκθεση γουναρικών στον κόσμο.

Σήμα κατατεθέν της πόλης, η πανέμορφη λίμνη Ορεστιάδα σε υψόμετρο 620μ.,που έχει σχήμα έλλειψης και είναι η ογδόη σε μέγεθος λίμνη στην Ελλάδα.

Στην καρδιά της πόλης δεσπόζουν τα υπέροχα αρχοντικά των πλούσιων εμπόρων. Η παραδοσιακή γειτονιά Ντολσό με τα λιθόστρωτα δρομάκια είναι ιδανική επιλογή για να πιείτε τον καφέ σας στα όμορφα καφενεία και να χαλαρώσετε στη σκιά των παλιών σπιτιών, με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική.

Στη βόρεια παραλία θα βρείτε τη συνοικία Αποζάρι, όπου τα νεοκλασικά κτίσματα δένουν αρμονικά με τα νεόδμητα σπίτια. Εδώ υπάρχουν και πολλές επιλογές διαμονής, σε φιλόξενους ξενώνες.

Η πόλη έχει πάνω από 70 βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες, που διαθέτουν μοναδικό εξωτερικό διάκοσμο, αλλά και σπάνιες τοιχογραφίες. Πολλές από αυτές είναι κρυμμένες ανάμεσα σε σπίτια και πολυκατοικίες και άλλες αποτελούν οικογενειακά παρεκκλήσια.

Το πιο διάσημο βυζαντινό μνημείο της πόλης είναι η Παναγία Κουμπελίδικη, ένα κτίσμα του 10ου-11ου αιώνα, που βρίσκεται στην ακρόπολη του κάστρου της πόλης και διαθέτει μοναδικές τοιχογραφίες.

Δείτε ακόμα τον Ταξιάρχη Μητροπόλεως, κοντά στη Μητρόπολη, με τοιχογραφίες που χρονολογούνται από τον 10ο αιώνα και την βασιλική των Αγίων Ανάργυρων , ένα από τα αρχαιότερα μνημεία της Καστοριάς.

Στη Καστοριά, μπορείτε να συνδιάσετε την εκδρομή σας με τις εξής δραστηριότητες:

– Κωπηλασία. Θεωρείται σαν ένα από τα πιο σημαντικά αθλήματα στην πόλη, με πανελλήνια απήχηση. Ο Ναυτικός Όμιλος Καστοριάς αναδείχθηκε πολλές φορές πρωταθλητής στην Ελλάδα. Στη λίμνη της Καστοριάς πραγματοποιούνται Πανελλήνιοι και Διεθνείς αγώνες κωπηλασίας.Εκτός όμως από τον οργανωμένο στίβο κωπηλασίας, λειτουργεί και οργανωμένο τμήμα ιστιοπλοϊας. Ακόμη, αν διαθέτετε μικρό ιστιοφόρο, μπορείτε να κάνετε ιστιοπλοϊα στα νερά της λίμνης και να ανακαλύψετε την Καστοριά μέσα από τη λίμνη της.

– Κυνήγι. Στα ορεινά συγκροτήματα του Νομού (Βίτσι, Γράμμο και Μαλιμάδι) υπάρχει πλούσιο κυνήγι.Συνήθη θηράματα αποτελούν οι λαγοί, οι πέρδικες και οι αγριόχοιροι.

– Φωτογραφία. Η Καστοριά παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις απαράμιλλες φυσικές ομορφιές της. Ο κάθε ερασιτέχνης φωτογράφος μπορεί να αποθανατήσει θαυμάσια θέματα, όπως την ανατολή του ήλιου στη λίμνη, τα τοπία του εσωτερικού παραλίμνιου, τους κύκνους και άλλα στολίδια της λίμνης.

– Χειμερινό & θαλάσσιο σκι. Αν κάνετε σκι, σας δίνεται η ευκαιρία από τον Νοέμβριο έως τον Μάρτιο να γνωρίσετε το νέο Χιονοδρομικό Κέντρο του Συλλόγου Χιονοδρομίας Καστοριάς στο Βίτσι, σε μικρή απόσταση από την πόλη και σε υψόμετρο 1800 μέτρων. Επίσης μπορείτε ακόμα να κάνετε θαλάσσιο σκι στα ήρεμα νερά της λίμνης

– Ψάρεμα. Το ψάρεμα με καλάμι στην ακρολιμνιά αποτελεί θαυμάσια εμπειρία, λόγω και της φυσικής ομορφιάς της λίμνης. Υπάρχει αρκετή ποσότητα αλιεύματος καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Απαγορευτική περίοδος ψαρέματος είναι η περίοδος αναπαραγωγής των ψαριών.

Η Καστοριά απέχει 190 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη και 630 από την Αθήνα και μπορείτε να φτάσετε με ασφάλεια και άνεση χρησιμοποιώντας το σύγχρονο και ασφαλές περιβάλλον που προσφέρει η λειτουργία των Ελληνικών Αυτοκινητοδρόμων μελών της HELLASTRON.

Από τη Θεσσαλονίκη, μπορέιτε να φτάσετε στη Καστοριά σε 2ώρες περίπου, χρησιμοποιώντας τον αυτοκινητόδρομο «Εγνατία Οδός» με κατεύθυνση προς «Ηγουμενίτσα», μέχρι τη Σιάτιστα (Κόμβος με αριθμό 10), και στη συνέχεια οδηγώντας στην επαρχιακή οδό «Σιάτιστας-Κρυσταλοπηγής».

Από την Αθήνα θα χρησιμοποιήσετε τον αυτοκινητόδρομο «Νέα Οδός» (Αθήνα- Σκάρφεια), τον αυτοκινητόδρομο «Κεντρική Οδός» (Σκάρφεια-Ράχες)  και τον αυτοκινητόδρομο «Αιγαίου» (Ράχες-Κλειδί), ενώ στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσετε τον αυτοκινητόδρομο «Εγνατία Οδός» με κατεύθυνση προς προς «Ηγουμενίτσα», μέχρι τη Σιάτιστα (Κόμβος με αριθμό 10), και στη συνέχεια οδηγώντας στην επαρχιακή οδό «Σιάτιστας-Κρυσταλοπηγής».

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝΕΞΙΤΗΛΟ Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.