Latest News

Ο Όλυμπος δεν είναι προορισμός ταξιδιού, είναι προορισμός ύπαρξης!


Ο Όλυμπος ξεκίνησε το ταξίδι του στον κόσμο. Η αρχή έγινε το βράδυ της Παρασκευής, στους πρόποδες του μυθικού βουνού, στο Αρχαίο Θέατρο του Δίου με την προβολή-σε επίσημη πρώτη- του ντοκιμαντέρ για τον Όλυμπο και για το… “θαύμα” της δημιουργίας του.



Μία έξοχη δουλειά της Αθηνάς Κρικέλη και του Δημήτρη Ζησόπουλου που δημιουργήθηκε για το εξωτερικό και για όσους εκεί έξω απ’ τα σύνορα της Ελλάδας δε γνωρίζουν ότι ο Όλυμπος υπάρχει! Γιατί όπως σημείωσε η κα Κρικέλη, δημοσιογράφος και σκηνοθέτης, δεν είναι λίγοι αυτοί που δε γνωρίζουν ότι η κατοικία των Θεών δε δημιουργήθηκε μόνο για τις ανάγκες των αρχαίων μύθων, αλλά υπάρχει στην πραγματικότητα. Και ήταν η επιβλητικότητα και το μυστήριό του που οδήγησε τους αρχαίους προγόνους μας να… θρονιάσουν το Δία στην ψηλότερη κορυφή του.




Οι γεωλόγοι διατυπώνουν αλήθειες και επιστημονικά πορίσματα που σχετίζονται με τον Όλυμπο και μπλέκονται γλυκά με τον μύθο. Όπως δηλώνει μάλιστα στο ντοκιμαντέρ ο Πρόεδρος της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας κ. Σπύρος Παυλίδης, η μυθολογία δεν είναι παραμύθι αλλά στηρίζεται σε αλήθειες τις οποίες εκλαϊκεύει-κατά κάποιο τρόπο-ώστε να γίνουν κατανοητές στον πολύ κόσμο. Έτσι, πολλά από τα γεωλογικά φαινόμενα που σχετίζονται με τον Όλυμπο, πήραν μία άλλη διάσταση και ερμηνεύτηκαν μέσα από τον μύθο.
Και να σκεφτεί κανείς ότι οι αρχαίοι μας πρόγονοι ίσως να μην είχαν πατήσει ποτέ την κορυφή του! Θαύμαζαν από μακρυά τον παγωμένο θρόνο του Δία και το Πάνθεον. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει ο γεωλόγος κ. Μιχάλης Στύλλας.



“Ο Όλυμπος συνεχίζει να ψηλώνει” δηλώνουν οι γεωλόγοι, μεταξύ αυτών, η Annie Rassios, η οποία αφιέρωσε 10ετή έρευνα γύρω από τον τρόπο δημιουργίας του Ολύμπου. Μαζί του χθες βράδυ “ψηλώσαμε” κι εμείς βλέποντας δικές μας εικόνες που σε λίγο καιρό θα γίνουν κτήμα όλου του κόσμου.

Οι εικόνες σου κόβουν την ανάσα! Αν έχεις βρεθεί εκεί ψηλά-κάποια στιγμή στη ζωή σου-νιώθεις ότι σου έρχονται οι μυρωδιές του βουνού. Εικόνες που σε συνδυασμό με τη μουσική του Κώστα Χατζή και την περιγράφη του αφηγητή του National Geographic, David Washington, σε υποβάλλουν και σε καθηλώνουν.

Και είναι πράγματι εκπληκτικό να ακούς από τα χείλη της κας Rassios ότι ο Όλυμπος δημιουργήθηκε από άμμο και μάλιστα άμμο που όμοιά της είναι άλλη μία στον κόσμο. Πού; Στις Μπαχάμες! Και ίσως μετά από εκατομμύρια χρόνια ένας, ανάλογης σύστασης ορεινός όγκος, να δημιουργηθεί και εκεί, υποστηρίζει η επιστήμονας.

Δεν θα είναι όμως ο Όλυμπος των 12 Θεών. Γιατί αυτός είναι ένας και μοναδικός και είναι ελληνικός.

Καλοτάξιδο το ντοκιμαντέρ! Μακάρι να πατήσει… κόκκινο χαλί το δημιούργημα της Ellopia Films, μιας αμερικάνικης εταιρίας παραγωγής με μεγάλη ελληνική καρδιά!

Και όπως σημειώνουν οι δημιουργοί του στο τέλος του φιλμ… “Ο Όλυμπος δεν είναι προορισμός ταξιδιού αλλά προορισμός ύπαρξης”!

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝΕΞΙΤΗΛΟ Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.