Latest News

Ο τεκές του Εβρενόζ Πασά στην Πλατεία Μαβίλη (Εκεί που είναι σήμερα η καφετέρια Μώλος)


Ο τεκές του Εβρενόζ Πασά κτίσθηκε κοντά στη περιοχή της σημερινής πλατείας Μαβίλη στα τέλη του 14ου αιώνα. Ο ασκητικός αυτός χώρος των Δερβίσιδων (τεκές) ήταν το πρώτο μουσουλμανικό θρησκευτικό κτήριο στα Γιάννινα και λέγεται ότι κατασκευάστηκε στη τοποθεσία όπου τότε βρισκόταν η χριστιανική εκκλησία της Αγίας Τριάδος Λειβαδιώτη.
Ως χρονιά ανέγερσης του υπολογίζεται ότι ήταν το 1388. Τότε ο Εβρενόζ Πασά, οδηγώντας τα στρατεύματα του Σουλτάνου και ερχόμενος από την Αιτωλοακαρνανία, έγινε ο πρώτος Οθωμανός κατακτητής της πόλης μας. Για τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του σπουδαίου αυτού Τούρκου αξιωματούχου, λέγεται πως αρχικά ήταν Χριστιανός που στη συνέχεια ασπάστηκε την μουσουλμανική θρησκεία.
Όταν λοιπόν ο Εβρενόζ Πασάς κατέλαβε τη πόλη μας, άφησε μια φρουρά στα Γιάννινα και έκτισε δυο θρησκευτικά κτήρια, ένα τζαμί και τον τεκέ. Το κτίριο αυτό, που συντηρήθηκε και από τον Αλή Πασά, έφτασε σχεδόν ως τις μέρες μας. Τη δεκαετία όμως του ’90 ο τεκές τελικά καταστράφηκε, για να ανεγερθεί στον χώρο ένα νέο οίκημα που χρησιμοποιείται σήμερα ως μαγαζί. Από το παλιό κτίριο κρατήθηκε μόνο ένα μέρος της τοιχοποιίας του.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝΕΞΙΤΗΛΟ Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.