Latest News

Απόδραση στην αρχόντισσα Σιάτιστα της Κοζάνης

Χτισμένη στις νότιες πλαγιές του Άσκιου όρους, στα 920 μέτρα υψόμετρο πάνω απ' την κοιλάδα του Αλιάκμονα, η Σιάτιστα έχει διατηρήσει στοιχεία από τη γοητεία των περασμένων αιώνων.



Μόλις 28 χιλιόμετρα δυτικά της Κοζάνης, η ιστορία της πόλης των 6000 κατοίκων, ξεκινά στο δεύτερο μισό του 15ου αιώνα. Όταν οι Τούρκοι κατέλαβαν τη Δυτική Μακεδονία, πολλοί κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και ανέβηκαν στο Άσκιο όρος.Αρχικά, οικογένειες από χωριά που βρίσκονταν στα νότια και στα ανατολικά της σημερινής της θέσης, έχτισαν τη Γεράνεια. Αργότερα, χωρικοί από χωριά που βρίσκονταν στα βόρεια και στα δυτικά, έχτισαν τη Χώρα. Ακόμα και σήμερα οι δύο γραφικές συνοικίες, οροθετούν την πόλη, όπου κατά τον 16ο και 17ο αιώνα αναπτύχθηκε η αμπελουργία, η επεξεργασία δέρματος, η γουνοποιία και η υφαντουργία.

Οι Σιατιστινοί έμποροι με τα προϊόντα του τόπου έφταναν μέχρι τη Βενετία και τις αγορές της κεντρικής Ευρώπης, ενώ τον 18ο αιώνα, οι γούνες, τα κρασιά και το περίφημο ρακί της Σιάτιστας είχαν μεγάλη ζήτηση στη Βιέννη, τη Μόσχα, τη Λειψία και τη Βουδαπέστη. Το εμπόριο και τα συχνά ταξίδια των Σιατιστινών σε ολόκληρη την Ευρώπη, έφεραν την οικονομική ανάπτυξη και τον ευρωπαϊκό αέρα στον τόπο.

Πολλές οικογένειες εμπόρων, έχτισαν αρχοντικά σπίτια, εκκλησίες και σχολεία, επισφραγίζοντας έτσι την οικονομική ευρωστία της Σιάτιστας. Ακόμα και σήμερα διατηρούνται ανέπαφα στον χρόνο σπουδαία αρχοντόσπιτα που φέρουν τα αρχιτεκτονικά στοιχεία της “χρυσής εποχής” με υπέροχες τοιχογραφίες και θαυμάσια ξυλόγλυπτα, και σας περιμένουν να τα θαυμάσετε, ενώ στην περιήγηση στα σοκάκια της Σιάτιστας, οι πολυάριθμοι μεταβυζαντινοί ναοί, με εντυπωσιακές αγιογραφίες και κωδωνοστάσια θα σας παρασύρουν στην εποχή της αίγλης και του πλούτου. Αξίζει να επισκεφθείτε το αρχοντικό της Πούλκως, το πιο γνωστό της πόλης (φωτό), καθώς και τα αρχοντικά του Μανούση και του Νεραντζόπουλου.


Και σαν έρθει η ώρα να ξαποστάσετε, νοστιμότατη η τοπική κουζίνα που σας περιμένει. Ζουμερά ψητά από ντόπιο ζυγούρι, τα “σαλιάρια”, γλυκά πασπαλισμένα με ζάχαρη και γεμισμένα με καρύδια και μπαχαρικά, και το “λιαστό” της Σιάτιστας, το γλυκό κρασί της ποικιλίας του ξινόμαυρου, συνθέτουν έναν εκρηκτικό γευστικό συνδυασμό. Και αν στο διάβα σας συναντήσετε τα χάλκινα, τότε θα γνωρίσετε την πλούσια μουσική παράδοση των Σιατιστινών.

Αλλά η Σιάτιστα είναι ιδανική αφετηρία και για εξορμήσεις στη φύση. Μπορεί το Άσκιο, στη νότια πλευρά του να είναι πετρώδες και γυμνό, όμως στα πόδια της Κοζανίτικης κωμόπολης απλώνεται ο Βούρινος, το πανέμορφο και εξαιρετικά ενδιαφέρον από γεωλογικής άποψης βουνό, με πλούσια δάση, σπάνια χλωρίδα, πολυάριθμες πηγές και ένα μοναδικής ομορφιάς ελατόδασος. Η μεγάλη οικολογική σημασία και η μοναδική βιοποικιλότητα, έχει εντάξει τον Βούρινο στο Νατούρα 2000, ωστόσο, εσείς μπορείτε να τον απολαύσετε με ορμητήριο το καταφύγιο του ορειβατικού συλλόγου Σιάτιστας.

ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΤΕ

Mε το αυτοκίνητό σας είναι 530 χιλιόμετρα από Aθήνα μέχρι Σιάτιστα,  (διαδρομή Λάρισα - Kατερίνη - Bέροια - Kοζάνη).

ΤΙ ΝΑ ΨΩΝΙΣΕΤΕ

Τυροκομικά, κρέατα και αλλαντικά, όσπρια και ζυμαρικά, κρασί και τσίπουρο, κρόκο, φρούτα, γλυκά και μαρμελάδες, καθώς και κυνήγι, ψάρια του γλυκού νερού, μανιτάρια, κάστανα, φουντούκια και καρύδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝΕΞΙΤΗΛΟ Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.