Latest News

Το κέντρο του Πειραιά τη δεκαετία του ‘60


Η Piraeus Press δεν ξεχνά ποτέ το ραντεβού με τους αναγνώστες της για το καθιερωμένο ταξίδι «πίσω στο χρόνο».
Δυο φωτογραφίες από το κέντρο του Πειραιά,  σχεδόν μισό αιώνα πριν, είναι ο προορισμός μας.
Στην πρώτη φωτογραφία, λοιπόν, η πλατεία Κοραή, την δεκαετία του ’60, γεμάτη τραπεζοκαθίσματα με απέναντι της  να βρίσκεται η πλατεία του Αγίου Κωνσταντίνου. Και τις δυο πλατείες τις έχουμε «χάσει» από το οπτικό μας πεδίο, προς το παρόν τουλάχιστον, λόγω των εργασιών του μετρό. Ωστόσο, με την ολοκλήρωση και καθιέρωση του νέου αυτού μέσου και οι δυο πλατείες θα γίνουν ξανά όμορφες και γεμάτες ζωή!
Χαζεύοντας τις φωτογραφίες δεν ξέρουμε αν όλα είναι τόσο ίδια ή τόσο διαφορετικά. Στο κάτω μέρος της ίδιας  φωτογραφίας μπορούμε να διακρίνουμε την στάση των λεωφορείων για Καλλίπολη. Ίδια στάση εδώ και 50 χρόνια…εκεί αναμένετε το λεωφορείο για τον προορισμό σας  σήμερα,  εκεί περίμεναν και εκείνοι πέντε δεκαετίες πριν…
Στην δεύτερη φωτογραφία, θα παρατηρήσετε πως κάτι λείπει από το πλάνο. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε το τι είναι γιατί οι διαστάσεις του είναι τέτοιες που το κάνουν να φαίνεται σχεδόν από παντού. Ο λόγος για τον Πύργο, ο οποίος δεν είχε χτιστεί ακόμα. Χτίστηκε μια δεκαετία μετά, 1972-1975!
Το Δημοτικό θέατρο δεν λείπει όμως, είναι εκεί, η Ράλλειος και εκείνη εκεί είναι!!Αυτοκίνητα και λεωφορεία εποχής στους κεντρικούς δρόμους του μεγάλου λιμανιού…
Κοιτώντας τα όλα αυτά δεν βλέπουμε ένα άλλον Πειραιά, απολαμβάνουμε έναν Πειραιά να «αλλάζει ενδυμασίες» καθώς τα χρόνια περνούν!
Έτσι,  με άλλη μια αναδρομή μας, οι παλιοί θυμήθηκαν και οι νέοι έμαθαν...



@Ευχαριστούμε τον Διονύση Αννίνο για την παραχώρηση των φωτογραφιών.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝΕΞΙΤΗΛΟ Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.