Latest News

Οι 6 υπερτροφές που «κρύβει» ο Μάιος

Ο τελευταίος μήνας της άνοιξης, εκτός από ήλιο και καλή διάθεση, μας επιφυλάσσει και σούπερ τροφές που βρίσκονται στην εποχή τους και είναι άκρως ευεργετικές για τον οργανισμό.


Βγείτε στον ήλιο, περπατήστε, ασκηθείτε, απολαύστε την άνοιξη και πάνω απ’ όλα, εμπλουτίστε τη διατροφή σας με ό,τι καλύτερο κυκλοφορεί αυτή την εποχή.

Βερίκοκα: φίλοι των ματιών μας


Τα είχατε επιθυμήσει; Ώρα να εμπλουτίσετε το απογευματινό σας σνακ με μερικά φρέσκα βερίκοκα, τα οποία εκτός από σκέτα, μπορείτε να καταναλώσετε στη σαλάτα σας, στη φρουτοσαλάτα σας, με το γιαούρτι σας κ.ο.κ. Αποτελούν πολύ καλή πηγή βιταμινών Α και C, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό και την όραση –με 3 βερίκοκα, μάλιστα, καλύπτετε το 100% των αναγκών σας σε βιταμίνη Α. Συν τοις άλλοις, το ζουμερό αυτό φρούτο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, που μας ευνοούν στη δίαιτα, καθώς μας κρατούν χορτάτους περισσότερη ώρα, ενώ ευνοούν και την υγεία του εντέρου και είναι επίσης πλούσια σε κάλιο, προστατεύοντας από την υπέρταση.


Ραπανάκια: για την όρεξη και για την υγεία


Ό,τι πρέπει για τη σαλάτα, για την πατατοσαλάτα, για να συνοδεύσουν κρέας ή σολομό, για μακαρονοσαλάτα, τα ραπανάκια με την ελαφρώς πιπεράτη γεύση τους χαρίζουν στον οργανισμό μας βιταμίνη C, βιταμίνη Κ και απαραίτητες για το νευρικό σύστημα και τον εγκέφαλο βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ενώ ταυτόχρονα περιέχουν λουτεΐνη που έχει ισχυρή αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση. Αν έχετε προβλήματα με την κινητικότητα του εντέρου σας, το ραπανάκι και ειδικά ο χυμός του υπόσχεται να σας βοηθήσει, ενώ βοηθάει και στην προστασία από κολικούς νεφρού, καθώς διασπά τις πέτρες. Τέλος, τα ραπανάκια βοηθούν στη διατήρηση της χοληστερίνης σε χαμηλά επίπεδα, χάρη στις φυτικές του ίνες, οι οποίες κάνουν καλό και στο έντερο, ενώ το ασβέστιο και το μαγνήσιο που περιέχουν, δυναμώνουν τα οστά.


Κεράσια: προστατεύουν τα οστά


Όπου ακούτε πολλά κεράσια… τρέξτε και απολαύστε τα, καθώς είναι μια καλή στιγμή να λάβετε όλα τα θρεπτικά τους συστατικά στο έπακρο. Ποια είναι αυτά; Βιταμίνη C, A και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που όλες μαζί συνολικά ενισχύουν τις άμυνες του οργανισμού, την όραση και κάνουν καλό στο νευρικό σύστημα. Πέραν των βιταμινών τους τα κεράσια προσφέρουν ασβέστιο στον οργανισμό, ευεργετώντας τα οστά, ενώ ο σίδηρός τους τονώνει τον οργανισμό και βοηθά σε περιπτώσεις αναιμίας. Στην υγεία των οστών συμβάλλει και το μαγνήσιο και με 4 θερμίδες το κεράσι… φάτε τα άφοβα!


Ρόκα: αντιοξειδωτική και διαιτητική


Με μόλις 5 θερμίδες ανά κούπα, η ρόκα αποτελεί ένα από τα ιδανικά πράσινα σαλατικά, τόσο για όσους θέλουν να τρώνε υγιεινά και να χάσουν βάρος, όσο και για όσους αναζητούν γεύση σε κάθε τους γεύμα. Πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β «προσέχει» το νευρικό μας σύστημα, την ίδια στιγμή που προσφέρει στον οργανισμό και την πολύ σπουδαία βιταμίνη Κ, σημαντική για την πήξη του αίματος και για τη σκελετική υγεία, καθώς παίζει σημαντικό ρόλο στην εναπόθεση ασβεστίου στα οστά. Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία της ρόκας είναι και τα αντιοξειδωτικά της, τα οποία είναι η πιο σοβαρή αντικαρκινική ασπίδα του οργανισμού.


Φράουλες: αντί για γλυκό


Όταν οι φράουλες μπαίνουν ξανά στο ψυγείο μας, οι λιγούρες μας για γλυκό βρίσκουν εύκολα την (υγιεινή) λύση. Πλούσιες σε βιταμίνη C –τόσο πλούσιες που ξεπερνούν τα πορτοκάλια σε περιεκτικότητα, με μια μερίδα τους να αποδίδει 86,5 mg βιταμίνης C- οι φράουλες εκτός του ότι μας κρατούν γερούς και δυνατούς, τονώνοντας το αμυντικό μας σύστημα, κάνουν καλό στην καρδιά, εμποδίζοντας την αύξηση της κακής χοληστερίνης, ενώ παρουσιάζουν αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση, κρατώντας το… γήρας μακριά. Προτιμήστε τες σκέτες ή έστω με λίγη πασπαλισμένη καστανή ζάχαρη, χωρίς να το παρακάνετε.


Μορχέλες: ακριβές, αλλά ωφέλιμες


Οι μορχέλες είναι μανιτάρια αρκετά διαφορετικά από τα υπόλοιπα, καθώς είναι πρώιμα ανοιξιάτικα (από Μάρτιο έως Μάιο). Έχουν κωνική και κυψελωτή μορφή και μια ακόμη ιδιαιτερότητα: περιέχουν επικίνδυνες τοξίνες, οι οποίες, όμως, με το μαγείρεμα απομακρύνονται, αφήνοντας τίποτα άλλο από γεύση στο πιάτο. Οι μορχέλες έχουν υπέροχο άρωμα, είναι πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σε κάλιο και φώσφορο και μπορούν να ταιριάξουν υπέροχα με οποιοδήποτε πρωτεϊνούχο πιάτο τις συνδυάσετε ή να μαγειρευτούν στο γκριλ. Επειδή δύσκολα θα τις βρείτε στο εμπόριο σε φρέσκια μορφή κι επειδή η τιμή τους είναι και «τσιμπημένη», ψάξτε τες σε πιάτα εστιατορίων, προκειμένου να τις γευτείτε όπως πρέπει.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝΕΞΙΤΗΛΟ Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.