Latest News

Jan August, o πιανίστας που απογείωσε τη "Μισιρλού"


Μία από τις ωραιότερες διασκευές της διάσημης "Μισιρλού", από έναν ξεχασμένο πιανίστα.

Ο Jan Augustoff γεννήθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου του 1904 στη Νέα Υόρκη, από γονείς μετανάστες. Ήταν το πέμπτο παιδί της οικογένειας, μετά από τρία κορίτσια και ένα αγόρι. Οι γονείς είχαν φροντίσει να λάβουν τα τέσσερα πρώτα παιδιά τους μουσική εκπαίδευση, που όμως δεν απέφερε καρπούς. Έτσι, όταν ήρθε η ώρα του Jan, οι γονείς του σκέφτηκαν πως θα ήταν μάταιο να επαναλάβουν για πέμπτη φορά την προσπάθεια.

Εκείνος όμως είχε έφεση στη μουσική και παρακολουθούσε με δέος τους πιανίστες που έπαιζαν στους κινηματογράφους. Όταν επέστρεφε στο σπίτι, καθόταν στο πιάνο και επαναλάμβανε τις μελωδίες που είχε ακούσει.

Εξαιτίας της δυσκολίας που αντιμετώπιζε με τα μαθηματικά, εγκατέλειψε το σχολείο και εργάστηκε αρχικά ως σχεδιαστής καρτούν στον Bud Fisher και συνέχισε να παίζει μουσική.

Διδάχτηκε από τον αδελφό του μία απλή συγχορδία και ανακάλυψε μόνος του τα υπόλοιπα. Έμαθε να παίζει τις αγαπημένες του μελωδίες στο σαξόφωνο και στο ξυλόφωνο και άρχισε να παίζει σε μικρά νυχτερινά μαγαζιά, χρησιμοποιώντας το όνομα Jan August. Τη δεκαετία του ΄30 συνεργάστηκε με γνωστά ονόματα της τζαζ και από το 1940 και μετά εργαζόταν ως σόλο πιανίστας.

Το 1947 η Diamond Records τον προσέλαβε για τη δημιουργία ενός δίσκου. Πληρώθηκε με το κατώτατο ημερομίσθιο (35 δολάρια) για να παίξει δύο κομμάτια: το "Bob-A-Loo" και τη "Misirlou". Ο δίσκος εκτοξεύτηκε αμέσως στο Top Ten και πούλησε 3 εκατομμύρια κομμάτια, γνωστοποιώντας το όνομα του εκπληκτικού αυτού πιανίστα στο ευρύ κοινό.

Ακόμα πιο διάσημος έγινε με τις εμφανίσεις του στην τηλεόραση. Μεγάλη επιτυχία γνώρισε και το μικρό φιλμάκι που παρουσιάστηκε στην τηλεόραση το 1949, με τίτλο «Audition for August».

Τη δεκαετία του 50 συνεργάζεται με τη Mercury Records και ηχογραφεί κομμάτια που συνδυάζουν τη latin με την κλασική μουσική, όπως τα "Malaguena", "My Shawl", "Oye Negra" και μία επανέκδοση της «Misirlou” και περιοδεύει σε Αμερική και Καναδά.

Ο Jan August αποσύρθηκε αθόρυβα κάποια στιγμή μέσα στη δεκαετία του ΄60 και πέθανε, ήσυχα στον ύπνο του το 1976.

Η διασκευή της Μισιρλού είναι εντυπωσιακή. Ακούστε την οπωσδήποτε, εδώ!



Πηγή για τη βιογραφία: billboard.com

Αθηνά Ταρλά, Σκεπτέον Εστί

Thessaloniki Arts and Culture

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝΕΞΙΤΗΛΟ Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.