Latest News

Βόρεια Τζουμέρκα: η απέριττη ομορφιά και το δέος της Πίνδου

Μια περιήγηση στα γραφικά χωριά και τους παραδοσιακούς οικισμούς των Βορείων Τζουμέρκων, εγγυάται την απόλυτη εμπειρία της επαφής με την ιστορία, την παράδοση, τη μοναδική ηπειρώτικη αρχιτεκτονική, τους αυθεντικούς ανθρώπους και το δέος της θέας των επιβλητικών ορεινών όγκων της Πίνδου. Το μοναδικό αυτό ορεινό σύμπλεγμα χωριών και οικισμών, απαρτίζουν οι οικιστικές ενότητες των πρώην Δήμων Κατσανοχωρίων, Πραμάντων, Τζουμέρκων και των πρώην κοινοτήτων Βαθυπέδου, Ματσουκίου, Καλαρρυτών και Συρράκου.

Τα Βόρεια Τζουμέρκα στέκουν περήφανα ανάμεσα σε απογυμνωμένα βράχια με ψηλές κορφές και βαθιές χαράδρες. Μοναστήρια, γεφύρια, βρύσες και κτήρια σμιλεμένα στην πέτρα, δημιουργούν ένα θέαμα που μένει αξέχαστο στον επισκέπτη. Η αρχιτεκτονική του τοπίου και των κατασκευών βρίσκονται σε απόλυτη σχέση και αρμονία μεταξύ τους, ενώ συνδέονται άρρηκτα με την παράδοση και το ένδοξο παρελθόν της περιοχής. Η ομορφιά, το μέγεθος και η μεγαλοπρέπεια της κοιλάδας του Αράχθου, ξαφνιάζουν τον επισκέπτη. Η διαδρομή με το αυτοκίνητο η οποία ακολουθεί πιστά το έντονο ανάγλυφο της περιοχής, δημιουργεί αρχικά την αίσθηση της «κατάδυσης» στην κοιλάδα, καθώς ο δρόμος οδηγεί σχεδόν κατακόρυφα προς τον Άραχθο και το γεφύρι της Πλάκας, ενώ στη συνέχεια και καθώς ο δρόμος αρχίζει να ανηφορίζει σταδιακά, η αίσθηση της «αιώρησης» πάνω από το τοπίο, αρχίζει να γίνεται όλο και πιο έντονη για τον επισκέπτη.


Μια «παρέα» χωριών για «ψαγμένους» ταξιδιώτες αποτελούν τα Κατσανοχώρια. Το σημείο εισόδο στον κύριο ορεινό όγκο των Βορείων Τζουμέρκων. Στην περιοχή του Ελληνικού ο επισκέπτης θα διαπιστώσει ότι το παραδοσιακό με το μοντέρνο συνυπάρχουν σχεδόν αναπάντεχα, αλλά το ίδιο έντονα. Απόδειξη αυτού, αποτελούν η Ιερά Μονή Τσούκας και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης “Θεόδωρος Παπαγιάννης”. Η Μονή Τσούκας αφιερωμένη στο γενέθλιο της Θεοτόκου, μετρά ήδη 10 αιώνες ζωής. Σύμφωνα με την ιερά παράδοση, στο βράχο «Τσούκα» βρέθηκε η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Στο σημείο εκείνο, σε υψόμετρο 760μ., ανεγέρθηκε ως απάντηση στο θαύμα-θέλημα της Παναγίας, το ιστορικό αυτό μοναστήρι από τον αυτοκράτορα Ισαάκιο Άγγελο το 1.190μ.Χ. Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, αποτελεί σημείο συνάντησης για τους λάτρεις της μοντέρνας τέχνης και όχι μόνο. Εδώ ο επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν της μοναδικής τεχνοτροπίας έργα του διεθνούς αναγνωρισμένου γλύπτη Θεόδωρου Παπαγιάννη.


Στο δεύτερο μεγαλύτερο χωριό του συμπλέγματος μετά το Ελληνικό, στο Καλέντζι, ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί το ναό του Αγίου Νικολάου χτισμένο το 1630 μ.Χ. και λίγο ψηλότερα το ναό της Γεννήσεως της Θεοτόκου που κατασκευάστηκε το 1820 μ.Χ., ενώ θα ξαποστάσει στην κεντρική πλατεία του χωριού με τη ρεματιά και τις πεζογέφυρες. Ένας ακόμα σταθμός για την περιοχή είναι το γεφύρι της Πολιτσάς που ενώνει τα χωριά Φορτόσι και Αμπελοχώρι. Πρόκειται για ένα μοναδικό γεφύρι που αποτελείται από τέσσερα τόξα (ένα κύριο και τρία βοηθητικά), πραγματικό έργο τέχνης.


Μικρά, ακατέργαστα, ορεινά διαμάντια που αξίζει να δει κανείς είναι και τα χωριά Κορίτιανη και Πηγάδια. Η Κορίτιανη είναι μόλις 25 χιλιόμετρα μακριά από τα Ιωάννινα, σε υψόμετρο 900μ. με πλούσια βλάστηση και συγκλονιστική θέα προς το Ξηροβούνι και την οροσειρά των Τζουμέρκων. Ο Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και ο Ναός του Αγίου Συμεών υπάρχουν εκεί από τον 17ο αιώνα και αποτελούν σηματνικά αξιοθέατα του χωριού.


Τέλος, φτάνοντας κανείς στα Πηγάδια εντυπωσιάζεται με τη διαχρονικότητα που αποπνέει ο τόπος. Το χωριό μοιάζει σκαρφαλωμένο στις βόρειες παρυφές του Ξηροβουνίου. Με ελάχιστους κατοίκους στους χαρακτηριστικούς μαχαλάδες, τα Πηγάδια αντιστέκονται πεισματικά στο πέρασμα του χρόνου.


Στα Βόρεια Τζουμέρκα ο επισκέπτης γίνεται κοινωνός της τοπικής κουλτούρας, περιπλανώμενος στις γραφικές πλατείες των χωριών, σημεία συνάντησης και διασκέδασης για τους κατοίκους. Εκεί, η παραδοσιακή μουσική και η τοπική γαστρονομία βρίσκονται σε απόλυτο συντονισμό με το φυσικό τοπίο, δημιουργώντας πρωτόγνωρα βιώματα για τον επισκέπτη και παράλληλα την επιθυμία να θέλει να ανακαλύψει περισσότερα.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝΕΞΙΤΗΛΟ Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.