Latest News

Καρπενήσι: Η Ελβετία της Ελλάδας


Το Καρπενήσι είναι από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της Κεντρικής Ελλάδας. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 960 μέτρων στους πρόποδες του όρους Βελούχι ή Τυμφρηστός, το οποίο με ύψος 2.315 μέτρων δεσπόζει πάνω από την πόλη. Η Ευρυτανία αποκαλείται συχνά “Η Ελβετία της Ελλάδας”. Και αυτό διότι η φύση την προίκισε με πανύψηλα ελατοσκέπαστα βουνά, βαθιά φαράγγια, άφθονα τρεχούμενα νερά και απέραντα καταπράσινα δάση. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με έκθεση της UNESCO, του 1991, η περιοχή της Ευρυτανίας, άρα και το Καρπενήσι, συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πέντε πιο καθαρές περιοχές (καθαρότητα περιβάλλοντος) του κόσμου.



Το Καρπενήσι απέχει από την Αθήνα 293 χιλιόμετρα και από τη Θεσσαλονίκη 368 χιλιόμετρα.
Το ταξίδι στο Καρπενήσι ξεκινάει βγαίνοντας από το τούνελ του Τυμφρηστού, μήκους 1.380 μέτρων. Αφού βγείτε από τη σήραγγα θα βρείτε μια ευθεία περίπου 3 χιλιομέτρων. Μετά από αυτά τα 3 χιλιόμετρα έχετε τρεις επιλογές: δεξιά μπαίνετε στο Καρπενήσι προς την κεντρική πλατεία, αν συνεχίσετε ευθεία θα περάσετε τον “περιφερειακό”, ένα καινούριο κομμάτι μήκους ακόμη 3 χιλιομέτρων που παρακάμπτει την πόλη, περνάει πίσω από το λόφο του Αγίου Δημητρίου και σας βγάζει κατευθείαν κοντά στο Κεφαλόβρυσο, στο δρόμο για την Ποταμιά ( Κορυσχάδες, Μικρό Χωριό, Μεγάλο Χωριό κλπ.), ενώ αν πάτε αριστερά θα ανηφορίσετε για 4 χιλιόμετρα μέσα στα έλατα μέχρι να φτάσετε στο χωριό Μυρίκη, ένα καταπράσινο φυσικό μπαλκόνι, το ιδανικότερο σημείο για να αγναντέψεις το Καρπενήσι και το Βελούχι.

ΔΙΑΜΟΝΗ
Μεγάλη τουριστική ανάπτυξη έχει τόσο το Καρπενήσι, όσο και η ευρύτερη περιοχή με τα υπέροχα χωριά. Πατήστε εδώ για διαμονή στο Καρπενήσι.

ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΕΛΟΥΧΙΟΥ
Το Καρπενήσι διαθέτει οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο, όπου μπορείτε να απολαύσετε τα χειμερινά σπορ. Στο Βελούχι, πέρα από τις γνωστές χιονοδρομικές εγκαταστάσεις, υπάρχουν και πλαγιές που μπορεί κανείς να απολαύσει το σκι εκτός πίστας.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗ ΦΥΣΗ
Η περιοχή του Καρπενησίου προσφέρει μαγικές στιγμές στους λάτρεις του canyoning (κατάβαση φαραγγιών), της ορεινής ποδηλασίας και του rafting. Ποτάμια με όλων των ειδών τις δυσκολίες προσφέρονται για Καγιάκ. Στα νερά του Αχελώου ποταμού, αλλά και στη λίμνη των Κρεμαστών απολαμβάνει κανείς rafting , σε γοργά αλλά και ήρεμα νερά. Στα εντυπωσιακά φαράγγια που σχηματίζονται από τα ποτάμια μπορεί κανείς να επιδοθεί σε canyoning (κατάβαση φαραγγιών).

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Η πόλη του Καρπενησίου διαθέτει αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία για τον επισκέπτη. Στην πλατεία, όπου αποτελεί την καρδιά της πόλης, με το “αθάνατο νερό” και τους ιστορικούς πλατάνους της, βρίσκεται το άγαλμα του Μάρκου Μπότσαρη. Επίσης αξίζει να επισκεφθείτε τον καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας, ο οποίος ανακαινίσθηκε το 1645.
Κοντά στην πόλη βρίσκεται το Κεφαλόβρυσο, χώρος αναψυχής, “πνιγμένος” στο πράσινο.
Απαραίτητη η επίσκεψη και στα ονομαστά μοναστήρια της Παναγιάς της Προυσιώτισσας και στην Τατάρνα, που κατακλύζονται κάθε χρόνο από χιλιάδες πιστούς. Το οδικό δίκτυο έχει βελτιωθεί αρκετά και βοηθάει τον επισκέπτη να γνωρίσει όλες τις φυσικές ομορφιές του τόπου.
Κοντά στην πόλη του Καρπενησίου και σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να ανακαλύψει γραφικά χωριά και πανέμορφες, κατάφυτες περιοχές της Ευρυτανίας. Μερικά πανέμορφα χωριά της περιοχής είναι: Άγιος Νικόλαος, Μυρίκη, Κορυσχάδες, Βουτύρο, Άγιος Ανδρέας, Μικρό-Μεγάλο χωριό, κ.α.

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Μόλις 9 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι, ο Άγιος Νικόλαος φημίζεται για τα κάστανα, τα καρύδια και τα νόστιμα φασόλια που παράγει. Στην πλατεία υπάρχει η παλιά εκκλησία του Αγίου Νικολάου που στολίζει το χωριό από το 1887. Στη γύρω περιοχή βρίσκονται πολλές αξιόλογες τοποθεσίες και μνημεία όπως το ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής, η θέσεις Πλατανιάς, Κρανιά και Παλιάλωνα.

ΜΙΚΡΟ – ΜΕΓΑΛΟ ΧΩΡΙΟ
Το Παλαιό Μικρό Χωριό, είναι χτισμένο σε υψόμετρο 900 μέτρων περίπου και απέχει 17 χλμ. από το Καρπενήσι και 3 χλμ. από το Νέο Μικρό Χωριό και ανήκει διοικητικά στο δήμο Ποταμιάς.
Το Νέο Μικρό Χωριό βρίσκεται σε απόσταση 2 χλμ. από το Παλαιό Μικρό Χωριό και είναι χτισμένο βάσει τουριστικού σχεδίου ορεινού χωριού σε υψόμετρο 850 μέτρων. Το Μικρό Χωριό είναι πριν το Παλαιό, και το συναντάμε ανάμεσα σε πυκνό ελατόδασος και λίγα μέτρα δεξιά του δρόμου προς Γαύρο. (ΔΙΑΜΟΝΗ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟ ΧΩΡΙΟ)
Το Μεγάλο Χωριό είναι ένας πανέμορφος οικισμός χτισμένος μέσα σ’ ένα υπέροχο ελατόδασος, στους πρόποδες του όρους Καλιακούδα. Βρίσκεται σε υψόμετρο 720 μέτρων, απέχει 14 χλμ. από την πόλη του Καρπενησίου και αποτελεί την έδρα του Δήμου Ποταμιάς. Έχει ιδιαίτερα φυσική ομορφιά, άφθονα τρεχούμενα νερά, πλακόστρωτα δρομάκια, και παραδοσιακής αρχιτεκτονικής αρχοντικά (ΔΙΑΜΟΝΗ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΧΩΡΙΟ)

ΜΥΡΙΚΗ
Είναι ένα μικρό χωριό ανάμεσα στα έλατα που βρίσκεται σε απόσταση 8 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι. Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και στην κορυφή του χωριού η γραφική εκκλησία του Προφήτη Ηλία με παραδοσιακή βρυσούλα και χτιστά τραπέζια.

ΚΟΡΥΣΧΑΔΕΣ
Είναι ένα όμορφο, παραδοσιακό χωριό με παλιά αρχοντικά, χτισμένο ανάμεσα σε έλατα, σε υψόμετρο 960 μέτρων σε απόσταση 6 χιλιομέτρων από το Καρπενήσι. Στις Κορυσχάδες μπορεί κανείς να επισκεφτεί τα παλιά αρχοντικά, την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου και το πέτρινο σχολείο που λειτουργεί ως Μουσείο Εθνικής Αντίστασης. Από τις Κορυσχάδες υπάρχουν κοντινοί προορισμοί άξιοι λόγου αλλά και επίσκεψης όπως η περιοχή Κουμάσια, όπου βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγίας, το φαράγγι Πάνταβρέχει, το πεδίο μάχης στα Κοκκάλια, το καστανόδασος του Άι-Νικόλα, την τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών και τα Άγραφα. (ΔΙΑΜΟΝΗ ΣΤΙΣ ΚΟΡΥΣΧΑΔΕΣ)

ΒΟΥΤΥΡΟ
Είναι ένας όμορφος οικισμός με εξαιρετική θέα, χτισμένος πάνω σε μια πλαγιά και απέχει 7 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι. Στο Βουτύρο βρίσκεται η μεγαλύτερη, πέτρινη εκκλησία του νομού, η Αγία Παρασκευή. Στο χωριό υπάρχουν ξενώνες και ταβερνάκια που λειτουργούν όλο το χρόνο.

ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

Βρίσκεται 8 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι. Εκεί υπάρχουν πολλά φυσικά αξιοθέατα όπως η Αστραπόβρυση και το Νεράκι. Είναι η γενέτειρα του ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης Αθανάσιο Καρπενησιώτη.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝΕΞΙΤΗΛΟ Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.