Latest News

Ταξίδι στην πανέμορφη Σάμο -Το νησί με τα χίλια πρόσωπα [εικόνες]

Ο ΤΟΠΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΥ



Η “φυσιογνωμία” της Σάμου δεν εξαντλείται στα σπουδαία μνημεία και τις ιστορικές διηγήσεις. Είναι κοσμική, αλλά και γαλήνια, ιδανική για ηρεμία, περισυλλογή και ξεκούραση.

Η Σάμος δεσπόζει στο ανατολικό Αιγαίο. Το όνομά της, «Σάμη» κατά την αρχαιότητα, σημαίνει «Υψηλή», λόγω του επιβλητικού της τοπίου με τις πολλές δεσπόζουσες κορυφές. Το πανέμορφο νησί είναι γενέτειρα σπουδαίων προσωπικοτήτων και σημαντικών πρωτοπόρων στον χώρο της επιστήμης και της τέχνης του αρχαίου κόσμου. Του φιλόσοφου Επίκουρου, του μεγάλου αστρονόμου Αρίσταρχου (θεμελιωτής της ηλιοκεντρικής θεωρίας), λόγιων, επιστημόνων και μεγάλων καλλιτεχνών καθώς και του μεγαλύτερου μύστη όλων των εποχών, του Πυθαγόρα. Είναι το «σπίτι» της Ήρας και ο τόπος που φιλοξένησε τον Ηρόδοτο και τον Αίσωπο.

Το νησί γνώρισε μέρες απερίγραπτου μεγαλείου, καθώς αποτέλεσε σπουδαίο πνευματικό κέντρο του μεσογειακού κόσμου.


Κάθε βήμα και μια αποκάλυψη

Η Σάμος είναι ένας τόπος με οργιαστική βλάστηση και καταπράσινες διαδρομές.


Περπατήστε τον Κέρκη, από τα Βοτσαλάκια του Μαραθόκαμπου μέχρι την κορυφή του, τη Βίγλα, στα 1400 μέτρα. Περιπλανηθείτε στους οικισμούς, μέσα από παλιά λιθόστρωτα, για να δείτε από κοντά το Γενοβέζικο Κάστρο και τον Πύργο του Σαρακίνη, ένα μεγαλόπρεπο οικοδόμημα του 16ου αιώνα, αληθινό φρούριο της εποχής.

Επισκεφθείτε τα μοναστήρια της Ζωοδόχου Πηγής της Αηλιώτισσας, της Αγίας Ζώνης με τη σπουδαία βιβλιοθήκη και του Τιμίου Σταυρού με τον εντυπωσιακό θρόνο.


Ανεβείτε στην Παναγιά τη Σαραντασκαλιώτισσα, χτισμένη στην είσοδο της λεγόμενης σπηλιάς του Πυθαγόρα, όπου ο μεγάλος φιλόσοφος βρήκε καταφύγιο, όταν ο τύραννος Πολυκράτης αποφάσισε να τον εξοντώσει.

Παρατηρείστε την άγρια ορνιθοπανίδα, στήνοντας καρτέρι κοντά στον βιότοπο της Αλυκής ή της λίμνης Γλυφάδας και φωτογραφήστε τους ερωδιούς, τους αργυροπελεκάνους και τα ροζ φλαμίνγκο που ξαποσταίνουν εκεί, προτού συνεχίσουν το μεταναστευτικό τους ταξίδι.


Ανηφορήστε μέχρι τους καταρράκτες του Καρλοβασίου. Ο μεγαλύτερος από τους δύο έχει πέντε μέτρα ύψος και για να τον απολαύσετε σε όλο του το μεγαλείο πρέπει να ανέβετε τα 60 ξύλινα σκαλοπάτια μέχρι το ξέφωτο με την πανοραμική θέα.

Μάρτυρες ενός μακραίωνου πολιτισμού

Στον Αρχαιολογικό Χώρο του Πυθαγόρειου βρίσκεται αυτό που πολλοί αποκαλούν το όγδοο θαύμα της αρχαιότητας: Το Ευπαλίνειο Όρυγμα, θαυμαστό έργο του μηχανικού Eυπαλίνου (6ος αι. π.Χ.), το οποίο εξυπηρετούσε την ύδρευση της αρχαίας πόλης μέσω σήραγγας 1.036 μέτρων.

Η παράδοση λέει, πως στη Σάμο γεννήθηκε και μεγάλωσε η θεά Ήρα και για το λόγο αυτό, το Ιερό της στο Ηραίο είναι το μεγαλύτερο του αρχαίου κόσμου. Ο σημαντικότερος αρχαιολογικός χώρος του νησιού περιλαμβάνει τον τεράστιο (μήκους 109 μ., πλάτους 55 μ. και ύψους 25 μ.), ιωνικού ρυθμού, ναό της Ήρας (κοινώς γνωστός με το όνομα Κολώνα, εξαιτίας του μοναδικού κίονα που διατηρείται όρθιος στις μέρες μας), τον μεγάλο βωμό και την ιερά οδό(τον δρόμο που οδηγούσε από την πόλη, το σημερινό Πυθαγόρειο, στο ιερό).


Το Πυθαγόρειο και το Ηραίο συγκαταλέγονται από το 1992 στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σάμου φυλάσσονται, μεταξύ άλλων, ευρήματα από το Ηραίο, καθώς και ο κολοσσιαίος κούρος του Λευκία (ύψους 5 μ.), του 580 π.Χ.

Οι Μυτιληνιοί (14 χλμ. ΝΔ της πρωτεύουσας) είναι παγκοσμίως γνωστοί για τα σημαντικά παλαιοντολογικά ευρήματα της περιοχής, καθώς κατά την προϊστορική περίοδο, στο νησί έζησαν μεγαθήρια, τα Σαμοθηρία (πελώριες για νησί καμηλοπαρδάλεις, προερχόμενες πιθανόν από τη Μικρά Ασία) και άλλα σπάνια είδη ζώων. Τα οστά τους βρέθηκαν εδώ και κοσμούν τις προθήκες παλαιοντολογικών μουσείων στις Η.Π.Α. και την Ευρώπη. Μερικά από αυτά, ωστόσο, βρίσκονται στο Παλαιοντολογικό Μουσείο Μυτιληνιών.


Ένας τόπος, χίλια πρόσωπα

Η  φυσιογνωμία της Σάμου δεν εξαντλείται στα σπουδαία μνημεία και τις ιστορικές διηγήσεις. Ούτε στα βουνά και τις πεζοπορικές διαδρομές. Είναι κοσμική, αν μείνετε στο Βαθύ, το Κοκκάρι ή το Πυθαγόρειο. Είναι μοναχική, αν προτιμήσετε τον Μαραθόκαμπο, τηνΚέρβελη ή τη Μυκάλη.

Η Σάμος, όμως, πάνω από όλα είναι ένα σύγχρονο νησί. Ένα νησί με πεντακάθαρες, οργανωμένες παραλίες, όπως η Τσαμαδού και τα Λεμονάκια, τα Βοτσαλάκια τουΜαραθόκαμπου, η Χρυσή Άμμος (που δικαιώνει με το παραπάνω το όνομά της) και η Ψιλή Άμμος όπου τα πρωινά οι Σαμιώτες λένε ότι μπορείς να ακούσεις τα κοκόρια της Τουρκίας.


Για ηρεμία και ανεμπόδιστη επαφή με τη φύση η Μικρή Τσάμπου, η Κέρβελη και τα Σεϊτάνια θα είναι οι πρώτες σας επιλογές.

Οίνος και θεάματα

Η Σάμος είναι παγκοσμίως γνωστή για το γλυκόπιοτο κρασί της, το Μοσχάτο. Το Βατικανό διατηρούσε κάποτε δικό του οινοποιείο στο νησί και σήμερα, έχει παραχωρηθεί από την Καθολική Εκκλησία το προνόμιο παρασκευής εκκλησιαστικού οίνου για τη Θεία Ευχαριστία. Το Μοσχάτο Σάμου  έχει αποσπάσει διεθνείς διακρίσεις. Η καλύτερη ευκαιρία για να το  δοκιμάσετε είναι η Γιορτή Κρασιού (το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου στο Βαθύ).

''Απιστίες'' στο Μοσχάτο θα κάνετε μόνο με το τοπικό ούζο ή τη σούμα, που φτιάχνεται από το ίδιο σταφύλι με το φημισμένο κρασί.


Πώς να φτάσετε

Η Σάμος διαθέτει αεροδρόμιο (Κρατικός Αερολιμένας Σάμου: τηλ. 22730 87800-61222) και συνδέεται με το λιμάνι του Πειραιά (Λιμεναρχείο Σάμου: τηλ. 22730 27318-27890).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝΕΞΙΤΗΛΟ Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.