Latest News

Ένας περίπατος στην Ιστορία των Αμπελοκήπων

Αυτή την Κυριακή, ένας οργανωμένος περίπατος φιλοδοξεί να μας μυήσει στα μυστικά της Ιστορίας και του πολιτισμού της γειτονιάς των Αμπελοκήπων.



Αυτήν την Κυριακή, 22 Μαΐου 2016, οι atenistas μας δίνουν ραντεβού στις 11 το πρωί για έναν ιστορικό περίπατο σε μια απ’ τις πιο ενδιαφέρουσες συνοικίες της Αθήνας, τους Αμπελόκηπους, μια περιοχή με έντονο το στοιχείο της προσφυγικής καταγωγής των κατοίκων της, αλλά και συνυφασμένη με σπουδαίες ιστορικές μνήμες.

Πρόκειται, όπως αναφέρει το δελτίο τύπου του περιπάτου, για «μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της πρωτεύουσας, με ιστορία πολλών χρόνων μέχρι την ένταξη στο πολεοδομικό σχέδιο το 1926, μια περιοχή δε, μεταξύ άλλων, με έντονη την παρουσία νοσοκομειακών μονάδων μιας και η περιοχή φημιζόταν για το πολύ καλό κλίμα της. Αλλά δεν είναι μόνο αυτά: Οι περιπατητές θα μάθουν για την ιστορία των προσφυγικών πολυκατοικιών της Αλεξάνδρας, για τις φυλακές Αβέρωφ, αναμορφωτήριο αρχικά και φυλακές πολιτικών κρατουμένων στη συνέχεια, καθώς και για το μικρό και κρυμμένο εκκλησάκι των Αγίων Πάντων. Το κτήριο ίδρυσης της ΕΠΟΝ αλλά και ένα τμήμα του αδριάνειου υδραγωγείου, που βρίσκεται κρυμμένο κάτω από την εκκλησία του Αγ. Δημητρίου, αποτελούν επίσης κάποια από τα αξιόλογα σημεία της περιήγησής μας. Βέβαια, δε θα μπορούσαν να λείπουν οι βίλλες Θων και Μαργαρίτα, δυο ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά κοσμήματα της περιοχής που δυστυχώς δεν υπάρχουν πια».

Ο περίπατος θα ξεκινήσει από το ορόσημο της περιοχής, το στάδιο «Απόστολος Νικολαΐδης». Εκπρόσωποι της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και ο Πρόεδρος του Ερασιτέχνη θα μας υποδεχτούν στην Θύρα 3 του γηπέδου Απόστολος Νικολαϊδης, θα μας μιλήσουν για την ιστορία της Ομάδας και θα μας ξεναγήσουν στις εγκαταστάσεις του ιστορικού γηπέδου.

Στο τέλος του περιπάτου, θα βρεθούμε στον κινηματογράφο «Αθήναιον», όπου ο κ. Βασίλης Δημητρίου - που εικονογραφεί για δεκαετίες τις περίφημες χειροποίητες αφίσες του - θα μας μιλήσει για την τέχνη του και την προσπάθεια ένταξης νέων καλλιτεχνών στη ζωγραφική της αφίσας.

Ξεναγός σε αυτήν τη βόλτα θα είναι ο κ. Νικόλαος Κ. Παραδείσης, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως ο «βιογράφος» των Αμπελοκήπων. Είναι συγγραφέας των δύο τόμων «Αμπελόκηποι – Περιήγηση στις παλιές γειτονιές» και «Αμπελόκηποι-Περιήγηση στις αναμνήσεις μιας γειτονιάς» (Εκδ. Εταιρεία Αρχειακών Μελετών και Εκδόσεων «Ο Μικρός Ρωμηός», 2003 και 2005).

Το ραντεβού, λοιπόν, είναι την Κυριακή 22/5 στις 11.00… στην σέντρα του γηπέδου «Απόστολος Νικολαΐδης». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝΕΞΙΤΗΛΟ Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.