Latest News

Η Μάνη της δεκαετίας του '80 σε ένα βίντεο


Η Μάνη και μάλιστα η πιο αρχέγονη περιοχή της, η Μέσα Μάνη, παρουσιάζεται με τα κείμενα, τη συνεργασία και επιτόπια παρουσία του ποιητή, συγγραφέα και ζωγράφου Κυριάκου Δ. Κάσση.

Ελάχιστα γνωστές ή και «απάτητες» ως τώρα περιοχές, όπως το εντελώς παρθένο ακόμα χωρίς ηλεκτρισμό και αυτοκινητόδρομο Ακροταίναρο, με τους ατόφιους αρχιτεκτονικά οικισμούς, τη Βάθεια με τους πύργους της, τον Πάλυρο, τη μητρόπολη της Μάνης τα Άλικα, το Ναό του Ποσειδώνα και την αρχαιότατη πελεκητή στους βράχους πόλη Ταίναρο, τους μεγαλιθικούς μετανεολιθικούς οικισμούς, τις
πρωτεύουσες της Μέσα Μάνης, τη Λάγια και την Κοίτα, το απομονωμένο ακόμα Κατωπάγγι, τη νέα πρωτεύουσα Αερόπολη ή Τσιμόβα.

Η άγνωστη, παρθένα Μέσα Μάνη, είναι βέβαια ο χώρος και οι άνθρωποί της που ζουν εκεί απομονωμένοι. Η εργασία των ντόπιων ανθρώπων της Μάνης, η ζωή τους σήμερα, το λιομάζωμα της μανιάτικης ελιάς, το λιοτριβείο, το «πετροφάιμα», η σιδηρουργία, τα λιθανάγλυφα, το πλακολίθι, και η νεκρωμένη ζωή που καταγράφεται και παρουσιάζεται με τα εγκαταλειμμένα σχολεία και καταστήματα.


ΕΡΤ - Έτος παραγωγής 1981
Film 16 mm - έγχρωμο - διάρκεια 25’: 55’’
Ανάπλαση 2008 - μεταγραφή σε video Beta SP
Ειδική συνοπτική έκδοση 5’ - διάρκεια 4’: 47’’

Πρώτη προβολή: 7 Ιανουαρίου 1982 (Ε: 2010 & 2011)

Παραγωγός: Γιώργος Σγουράκης
Κείμενο και αφήγηση: Κυριάκος Δ. Κάσσης
Φωτογραφία Λευτέρης Παυλόπουλος
Ηχος: Αργύρης Λαζαρίδης
Μοντάζ: Γιάννης Κριαράκης
Συντονιστής παραγωγής: Κώστας Στυλιάτης
Διεύθυνση παραγωγής: Κώστας Βάκκας
Σκηνοθεσία Λευτέρης Χαρωνίτης

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝΕΞΙΤΗΛΟ Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.