Latest News

Δείτε από ψηλά το ομορφότερο θέατρο της Ελλάδας που φημίζεται για την ακουστική του. Ήταν θαμμένο στην Επίδαυρο κάτω από τόνους χώματος και αποκαλύφθηκε το 1881. Ποια ήταν η πρώτη ηθοποιός που έπαιξε όταν επαναλειτούργησε (βίντεο)


To καλύτερα σωζόμενο θέατρο στην Ελλάδα βρίσκεται στην Επίδαυρο και χρονολογείται τον 4ο αιώνα π.Χ. Κατασκευάστηκε στη δυτική πλευρά του Κυνορτίου όρους για να τελούνται μουσικοί και ωδικοί αγώνες προς τιμήν του Ασκληπιού, του αρχαίου θεού της Υγείας. 
Σύμφωνα με τη μυθολογία ο Ασκληπιός ήταν γιος του Απόλλωνα και της εγγονής του βασιλιά της Επιδαύρου. Γεννήθηκε στο Κυνόρτιο όρος και μεγάλωσε μόνος του στην περιοχή της Επιδαύρου. Εκεί δημιουργήθηκε το Ασκληπιείο, το σημαντικότερο θεραπευτικό κέντρο της αρχαιότητας όπου γεννήθηκε η ιατρική. 
Άνθρωποι από όλη την Ελλάδα και τη Μεσόγειο επισκέπτονταν το ιερό της Επιδαύρου για να παρακαλέσουν τον θεό για την υγεία τους. Για το λόγο αυτό οικοδομήθηκαν ξενώνες, εστιατόριο, γυμναστήριο, στάδιο και το φημισμένο θέατρο.


Η στοά του Ασκληπιείου. Η λατρεία της υγείας ξεκίνησε το 2.000 π.Χ. στην περιοχή της Επιδαύρου. Το Ασκληπιείο κατά την αρχαιότητα είχε 70 κτίσματα και καταλάμβανε μια έκταση 400 στρεμμάτων
Το θέατρο της Επιδαύρου έχει χωρητικότητα 14 χιλιάδες θεατές και φημίζεται για την εξαίσια ακουστική και αισθητική του, καθώς σχεδιάστηκε και οικοδομήθηκε με τέτοιο τρόπο ώστε η ανθρώπινη φωνή να ακούγεται μέχρι το τελευταίο κάθισμα του θεάτρου. 
Η ορχήστρα έχει στρογγυλό σχήμα και στο κέντρο βρισκόταν η βάση του βωμού του Διονύσου. Σύμφωνα με τον Παυσανία κατασκευάστηκε από τον αρχιτέκτονα Πολύκλειτο.


Η Επίδαυρος πήρε το όνομα της από τον άρχοντα Επίδαυρο γιο του Άργους και της Ευάνδης που πήρε μέρος στον Τρωικό πόλεμο. Δεκατρείς ακτινωτές κλίμακες οδηγούν στις 34 σειρές εδωλίων. Το θέατρο αποτελείται από 22 κερκίδες και 23 κλίμακες
Το θέατρο όπως και άλλα σημαντικά μνημεία του Ασκληπιείου ανακαλύφτηκε 1881 από τον Κεφαλονίτη αρχαιολόγο Παναγή Καββαδία. 
Ο Καββαδίας μελέτησε αρκετά το έργο του Παυσανία και πήγε στη χαράδρα του Κυνόρτιου όρους όπου εντόπισε τη θέση του θεάτρου, το οποίο ήταν καλυμμένο από ένα στρώμα γης με πυκνή βλάστηση. 

Η ανασκαφές για την πλήρη ανάδειξη του μνημείου διήρκεσαν αρκετά χρόνια. Αρχές του 20ου αιώνα πραγματοποιήθηκαν εργασίες αναστήλωσης και το θέατρο επανήλθε στην αρχική του μορφή. Το 1938 η τραγωδία «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή ήταν η πρώτη σύγχρονη παράσταση που έγινε στην Επίδαυρο με πρωταγωνίστρια την Κατίνα Παξινού.


Κατίνα Παξινού (Ηλέκτρα) και Χορός το 1938. Σκηνοθεσία: Δημήτρης Ροντήρης Χορογράφος: Λουκία, Σκηνογραφία: Κλεόβουλος Κλώνης, Συνθέτης: Δημήτρης Μητρόπουλος, Διεύθυνση ορχήστρας: Γεώργιος Λυκούδης
Όπως ανέφεραν οι εφημερίδες της επόμενης ημέρας: «Ανέζησε η Σοφόκλειος Τραγωδία, ανέζησε η Ηλέκτρα εμπός εις το πολυάριθμον κοινόν που εξεκίνησε όχι μόνον από τας Αθήνας δια να παρακολουθήση την υψηλήν αυτήν μυσταγωγίαν αλλά και από πολλάς γειτονικάς της Επιδαύρου γωνίας της Πελοπονήσσου».


Στο πλαίσιο του φεστιβάλ της Επιδαύρου έχουν εμφανιστεί μερικοί από τους πιο σημαντικούς ξένους και Έλληνες ηθοποιούς


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝΕΞΙΤΗΛΟ Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες προτύπου από τον χρήστη Bim. Από το Blogger.