Latest News

Pearl Jam - Alive | Η ιστορία του τραγουδιού

To Alive αποτελεί ιστορικό κομμάτι από πολλές πλευρές. Αφενός αποτελεί το πρώτο σινγκλ του ντεμπούτου άλμπουμ του συγκροτήματος εν ονόματι “Ten” και αφετέρου κρύβει μία πολύ προσωπική ιστορία του τραγουδιστή των Pearl Jam, Eddie Vedder.




Η μουσική για αυτό το κομμάτι γράφτηκε από τον κιθαρίστα Stone Gossard πριν καλά καλά η μπάντα αποκτήσει τραγουδιστή. Αποτελούσε το πρώτο  από μία σειρά τριών ντέμο που είχαν ηχογραφήσει στην αναζήτηση για τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος(τραγουδιστή και ντράμερ).Τότε κάποιος πρότεινε τον Eddie vedder, ο οποίος έγραψε τους στίχους και έπειτα το ηχογράφησε στο σπίτι του στο Σιάτλ .Και κάπως έτσι οι Pearl Jam βρήκαν στο πρόσωπο του ,αυτό που έψαχναν. Η φωνή του εξάλλου  είναι μία από τις καλύτερες που έχει αναδείξει όχι μόνο η grunge,αλλά εν γένει η ροκ σκηνή και οι στίχοι του μοιάζουν με ποιήματα.

Οι στίχοι του τραγουδιού φανερώνουν ένα αληθινό αλλά αρκετά δυσάρεστο βίωμα,συνδυασμένο με την φευαγαλέα φαντασία του Eddie Vebber. Το τραγούδι κάνει λόγο για ένα παιδί που ανακαλύπτει ότι ο πατέρας του δεν είναι ο αληθινός του πατέρας,αλλά απλά ο πατριός του.Ο βιολογικός του πατέρας έχει πεθάνει και δεν θα έχει ποτέ την ευκαιρία να τον δει ξανά. Σε αυτούς τους στίχους  έγκειται και  η αληθοφάνεια του τραγουδιού.

Η μητέρα του Eddie είχε χωρίσει όταν αυτός ήταν μόλις ενός έτους. Έτσι,τον ανέθρεψαν η μητέρα του με τον πατριό του,χωρίς αυτός να γνωρίζει την αλήθεια. Μάλιστα είχε συναντήσει τον αληθινό του πατέρα έχοντας άγνοια της σχέσης που τους συνέδεε. Μόλις ανακάλυψε την αλήθεια άλλαξε και το επώνυμο του,που μέχρι τότε ήταν Mueller, υιοθετώντας της μητέρας τους,δηλαδή Vedder.

Η ιστορία δεν τελειώνει εδώ όμως. Ο στίχος “I am still alive”, είναι κάτι σαν κατάρα που τον καταδίωκε. Ήταν ακόμα ζωντανός και έπρεπε κάθε μέρα να αντιμετωπίζει την απώλεια του αληθινού του πατέρα,τα ψέμματα των τόσων χρόνων αλλά και την πολύ άσχημη και ψυχοφθόρα σχέση που διατηρούσε με τον πατριό του.

Ακόμα και ο στίχος αυτός φαίνεται να έχει αλλάξει ερμηνεία και όψη πλέον .O  ίδιος ο Vedder αποκάλυψε ότι νιώθει ότι η κατάρα αυτή έχει πλέον εξορκιστεί. Βλέποντας το κοινό στις συναυλίες να χορεύει με όλη του τη ψυχή  και να μεταμορφώνει το στίχο αυτό σε γιορτασμό της ζωής ένιωσε και ο ίδιος  ότι η κατάρα αυτή έχει πάψει πλέον να τον βαραίνει. Ο στίχος  αποπνέει τώρα  μια θετική αύρα και εξυμνεί τη ίδια τη ζωή!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝΕΞΙΤΗΛΟ Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.