Latest News

Μία χριστουγεννιάτικη Αθήνα από τα παλιά

Μπορεί σήμερα το άναμμα του δέντρου να σηματοδοτεί την εορταστική περίοδο, αλλά τα Χριστούγεννα στην Αθήνα δεν ήταν πάντα έτσι, όπως φαίνεται εξάλλου και στις φωτογραφίες που ακολουθούν!

Κάποια χρόνια πριν, το 1948 συγκεκριμένα, ο τροχονόμος στο Σύνταγμα ήταν κάτι σαν... τον Άγιο Βασίλη. Εξ’ ου και τα δώρα που τον έχουν περικυκλώσει. Το έθιμο έλεγε ότι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, οι περαστικοί και οι καταστηματάρχες χάριζαν δώρα στον τροχονόμο «έτσι για το καλό». Σύντομα τα δώρα μετατράπηκαν σε εθιμοτυπικές ευχές από πολιτικούς και οι τροχονόμοι σε…φανάρια. Κάπως έτσι έληξε άδοξα το έθιμο αυτό αλλά ευτυχώς ο Δημήτρης Χαρισιάδης είχε απαθανατίσει το γεγονός (Φωτογραφικό αρχείο Μουσείου Μπενάκη).
Tη δεκαετία του 1950, ο Άγιος Βασίλης κατηφόριζε την οδό Πανεπιστημίου με ένα κάμπριο της εποχής (Φωτογραφία Δημήτρης Χαρισιάδης, φωτογραφικό αρχείο Μουσείου Μπενάκη).
Κλασικοί κουραμπιέδες (και λίγα μελομακάρονα στην κάτω δεξιά γωνία) επιβεβαιώνουν ότι τα Χριστούγεννα έφτασαν με…80 δρχ η οκά! (Φωτογραφία Βούλας Παπαϊωάνου, φωτογραφικό αρχείο Μουσείου Μπενάκη).
Η οδός Σταδίου τον Δεκέμβρη του 1960 είχε άλλη χάρη και η φωτογραφία του Κώστα Μπαλάφα το αποδεικνύει περίτρανα. (Φωτογραφικό Αρχείο Μουσείου Μπενάκη).
Χαρακτηριστικό στοιχείο της παλιάς Αθήνας ήταν...ο τροχονόμος, γι' αυτό και δε λείπει από τις χριστουγεννιάτικες φωτογραφίες κάθε περασμένης δεκαετίας.

Επιμέλεια: www.anexitilo.net
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝΕΞΙΤΗΛΟ Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.